De mest nervkittlande spänningsböckerna sommaren 2023
Boktips

De mest nervkittlande spänningsböckerna sommaren 2023

Långsamma och dåsiga dagar kallar för nervkittlande böcker. Här listar SelmaStories några av sommarens bästa spänningsböcker att sträckläsa i solen!

Av: Clara Castenfelt
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 22 maj 2023

Långsamma och dåsiga dagar kallar för nervkittlande böcker. Här listar SelmaStories några av sommarens bästa spänningsböcker att sträckläsa i solen!

Bok 1

Lova mig tystnad av Mattias Edvardsson

Inbunden
Köp boken

Jari och Maria, framgångsrika och väletablerade på Stavstensudde i Trelleborg, har tonårsdöttrar Isabella och Amanda som presterar bra i både skolan och idrotten. Sasho och Linda, som bor i närheten av den gamla gummifabriken, har fastnat på ICA trots att de inte planerade att stanna länge. Deras son Niko är en talangfull och disciplinerad individ. En sommarkväll när Amanda och Niko möts, uppstår en stark attraktion, men föräldrarna reagerar inte lika positivt på tonåringarnas förälskelse. Snart kommer deras gemensamma mörka förflutna fram och katastrofen är snart ett faktum, vilket vänder upp och ner på deras liv.

Bok 2

Med döden som gäst av Carin Hjulström

Inbunden
Köp boken

Siri Ehrensvärd, en framstående skådespelerska, och hennes brorson Anton driver en plantskola i den idylliska byn Säbyholm. En sommar, efter invigningen av en exklusiv eventlokal i en lada vid Mälaren, som tidigare hade lovats som hembygdsgård till byborna, hittas en ung man död i ett dike. Lokalpoliserna Olle och Rita tar sig an utredningen, och även Siri dras in i händelseförloppet. Samtidigt ger sig Anton och hans flickvän Cecilia av till Tanzania för att söka svar på gåtan kring Anton’s föräldrars försvinnande på Kilimanjaro för över tjugo år sedan.

Bok 3

Adepten av Hélène Gullberg

Inbunden
Köp boken

Adepten är första boken i en spännande serie som utspelar sig i en värld fylld av konst, antikviteter och farliga hemligheter. När den förmögne Sten Hammar mördas på sitt gods, blir polisen misstänksam och kallar in antikexperten Majja Skog från Wallius Auktioner. Majja, en gåtfull och dubbelnaturad individ, lockar kriminalinspektör Karin Klinga som fascineras av hennes dunkla förflutna och undrar om hon har mer kunskap om mordet än hon avslöjar. Denna berättelse lockar läsaren in i en värld av intriger och mystik, där föremålens makt över människor spelar en central roll.

Bok 4

Parasiten av Sofie Sarenbrant

På Drottningholm hittas brända kvarlevor av en kropp tillsammans med en dödslista, där kriminalinspektör Emma Skölds namn är det sista av fem. Under utredningen avslöjas även ett tjugo år gammalt fall där en mamma hamnade i häktet efter att ha besökt akuten med sitt spädbarn. Vad är kopplingen mellan det förflutna och mordet? Emma och hennes kollegor måste stoppa förövaren innan fler blir offer, inklusive Emma själv.

Parasiten är den elfte fristående delen i serien om kriminalinspektör Emma Sköld. Berättelsen fokuserar på när livet krossas över en natt, hämndbegär, komplicerade syskonrelationer och en familjetragedi med ödesdigra konsekvenser.

Bok 5

Det slutna rummet av Mari Jungstedt

Inbunden
Köp boken

Inför Gotlands högsäsong upptäcks en mördad kvinna i Lummelundagrottan, där hon hade deltagit i en mörkertur kvällen innan. Kommissarie Knutas tar ledningen i utredningen och snart avslöjas kopplingar till ett mystiskt grottfall i Norrland från tidigare år. Karin, som är höggravid, ger sig på egen hand dit och dras in i en farlig och dramatisk situation.

Bok 6

En ond tid av Deepti Kapoor

Inbunden
Köp boken

En tidig morgon i New Delhi sker en tragisk olycka när en lyxig Mercedes kraschar in i ett nattläger för fattiga arbetare, vilket resulterar i fem dödsfall. Mannen som gripits för brottet är anställd hos familjen Wadia, en av Indiens mest inflytelserika familjer. Frågan är varför han befann sig i bilen och vad han döljer. I En ond tid utspelar sig berättelsen i maktens epicentrum, där gränsen mellan brottslighet och politik blir hårfin.

Bok 7

Lånaren av Camilla Grebe, Carl-David Pärson

Inbunden
Köp boken

Efter en förlust flyr Marika och Leo till en idyllisk stuga på landet för att börja om, men snart inträffar obehagliga händelser: mardrömmar plågar dem och marken skälver om natten. När den ilskna polisen Alba börjar utreda ett gammalt försvinnande vävs hennes och Marikas berättelser samman. Lånaren är en rysare om sorg, längtan efter att återuppliva det förlorade och de sprickor som sakta äter sig igenom verkligheten.

Bok 8

Djuphamn av Tove Alsterdal

Den efterlängtade sista delen i Tove Alsterdals succéserie om polisassistent Eira Sjödin i Ådalen. De tidigare böckerna, ”Rotvälta” och ”Slukhål”, har prisats och sålt över 300 000 exemplar bara i Sverige.

När dykare utforskar skeppsvrak i Ångermanälven hittas kvarlevorna av en mördad man. Utredningen leder tillbaka till 1960-talet i Ådalen och världen, med politiska konflikter och drömmar om frihet. Gravida Eira Sjödin, som har inre tjänst, får ta sig an fallet. Samtidigt närmar sig sanningen om den döde henne och hennes familj, samtidigt som hon fortfarande inte vet vem som är far till hennes barn. Samtidigt är den kvinna som Eiras bror sitter fängslad för att ha mördat på flykt undan rättvisan, redo att döda igen.

Bok 9

Darrgräset av Johanna Mo

Inbunden
Köp boken

Hanna Duncker och hennes vän Ingrid dras in i en mordgåta när de upptäcker att Ingrids ungdomskärlek, Vidar, har avlidit under mystiska omständigheter. Misstankar om mord uppstår och tillsammans med sina kollegor på Kalmarpolisen börjar Hanna förhöra grannar och granska Vidars komplicerade förflutna. Situationen blir mer pressande när Ingrid plötsligt blir akut sjuk och Hanna måste behålla sitt lugn. Samtidigt återvänder Hannas bror, Kristoffer, till Öland inför den avgörande rättegången som kan avslöja sanningen om deras pappas oskuld. Kristoffers närvaro påverkar även Hannas och hennes partner Isaks sköra relation.

Bok 10

Ärr av Thomas Enger, Jørn Lier Horst

Inbunden
Köp boken

Alexander Blix sitter i ett norskt högsäkerhetsfängelse, dömd för att ha hämnats sin dotters död. Han möter motstånd och förnedring från medfångar, medan hans före detta kollegor börjar jaga en farlig flyktad mördare vid namn Walter Kroos. Spåren leder dem till en medfånge på Blixs avdelning och till det avlägsna skogssamhället Osen, där invånarna bär på mörka hemligheter. Journalisten Emma Ramm blir Blixs allierade när de försöker knyta samman trådarna mellan dåtid och nutid, och mellan insidan och utsidan av fängelsemurarna.

Bok 11

Dold i skuggor av Peter Robinson

Inbunden
Köp boken

Året är 1980 och Nick Hartley, en ung student, återvänder hem efter en föreläsning för att mötas av polisen. Han får reda på att hans före detta flickvän Alice har blivit mördad i en närliggande park och att hennes nya pojkvän är försvunnen. Nick hamnar snabbt i polisens misstankar då han saknar ett övertygande alibi, men samtidigt har han egna misstankar. Mer än 50 år senare, under en arkeologisk utgrävning, upptäcker Grace Hutchinson, en arkeolog, ett skelett som är betydligt yngre än de romerska lämningarna hon letar efter. Kriminalinspektör Alan Banks och hans team blir inkopplade i utredningen och snart leder den dem till ett gammalt mysterium som ingen vill ska avslöjas.

Bok 12

Agenturen. Tre är en för mycket av Christina Larsson

Kartonnage
Köp boken

Max och Louise gömmer sig i de djupa skogarna i Småland, fortfarande på flykt och i stort behov av återhämtning. Efter att ha anklagats för mordet på den korrupte polischefen Cato Wilhelmssons hustru jagas de både av polisen och Göteborgs kriminella nätverk. Men vem kan de lita på och alliera sig med i sin kamp? Risken för de som vågar hjälpa dem är hög om Max och Louise lyckas ta sig till Göteborg för den avgörande konfrontationen. En sak är säker – Cato Wilhelmsson måste stoppas till varje pris.

Tre är en för mycket är den tredje boken i Christina Larssons succéthrillerserie Agenturen, där frågan är om Max och Louise äntligen kommer att få sin rättvisa.

Bok 13

Fräls oss ifrån ondo av Johannes Selåker

Inbunden
Köp boken

I en smart och välskriven spänningsroman kretsar handlingen kring journalisten Selma Halilovic i en sektmiljö. En tonårsflicka sprider sitt eget självmord via Instagram, vilket väcker frågor om hennes identitet och vad som har lett henne till denna tragiska punkt. Samtidigt skakas trakten runt Umeå av mystiska sabotage, som den uppsagda kvällstidningsjournalisten Selma bevakar som frilansare. När Selma får syn på självmordsfilmen gör hon en fasansfull upptäckt och undrar om det finns en koppling till flickan som tidigare försvunnit från en sekt i Vindeln. I takt med att Selma brottas med sina egna demoner från det förflutna närmar hon sig den punkt där trådarna tycks sammanfläta sig: den gåtfulla sekten och en man besatt av hämnd.

Bok 14

Mirage av Camilla Läckberg, Henrik Fexeus

Inbunden
Köp boken

I den avslutande delen av Läckberg och Fexeus pulshöjande spänningstrilogi står det udda utredarparet Vincent och Mina i fokus.

Handlingen utspelar sig i december i Stockholm där Sveriges justitieminister hotas. Samtidigt upptäcks en hög av människoben i Stockholms tunnelbana, och det visar sig tillhöra en högt uppsatt finansman. Mina Dabiris polisgrupp, som fortfarande bär på trauman efter en tidigare kollegas död, kallar in mentalisten Vincent Walder för att bistå i utredningen. Men för Vincent verkar världen alltmer snärja in sig runt honom. När ännu en hög av ben upptäcks i tunnelbanan ställs gruppen inför nya prövningar – vad pågår egentligen djupt under Stockholm, och vem jagar ministern?

Läckberg och Fexeus avslutar sin kraftfulla bokserie med en explosiv upplösning.

Bok 15

Järnsparv av Caroline Engvall

Inbunden
Köp boken

Efter att ha förlorat sina föräldrar och letat efter meningen med livet under lång tid har Ludvig Lundgren äntligen funnit ro i det fridfulla Hjärtnäs i Stockholms skärgård. Han är lycklig tillsammans med sin partner och förbereder sig för att återvända till sitt arbete som brandman efter en sjukskrivning. En ödesdiger natt rasar grannarnas villa i lågor och väcker smärtsamma minnen till liv. Ludvig tvingas inte bara att möta sin egen historia, utan även konfronteras med mörka hemligheter om sin närmaste familj.

Järnsparv är den tredje fristående boken i Ormvattnet-serien, där spännande berättelser väntar.

INTERVJUER, TÄVLINGAR, SPECIALERBJUDANDEN OCH FRAMFÖR ALLT - MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!