De bästa bokpresenterna till sommarens fester
Boktips

De bästa bokpresenterna till sommarens fester

Det finns bokpresenter för exakt alla tillställningar – det vet vi på SelmaStories bättre än någon. Här kommer vi med några förslag på bokpresenter till sommarens fester.

Av: Clara Castenfelt
Fotograf: Getty
Publicerad: 16 maj 2023

Det finns bokpresenter för exakt alla tillställningar – det vet vi på SelmaStories bättre än någon. Här kommer vi med några förslag på bokpresenter till sommarens fester.

Bok 1

Vardagsvackert och festfyrverkeri av Helena Lyth

Inbunden
Köp boken

Helena Lyth, kreatör och inspiratör, har sammanställt en inspirationsbok full av finurliga gör-det-själv-projekt och goda, enkla recept för alla årstider och högtider. Boken tar oss med på en resa från nyårsdagens pizzahögtid genom påsk och jul, med vackra tisdagsdukningar och avslappnade fredagsmys. Den kombinerar klassiska rätter med spännande tips och kreativa idéer som hela familjen kan ta del av. En perfekt present till vem som helst!

Bok 2

Till bords med Sofi Fahrman av Sofi Fahrman

Inbunden
Köp boken

Sofi Fahrman är en passionerad värdinna som älskar att bjuda in sin familj och vänner till bordet för enkla men goda måltider, fyllda med omtanke och kärlek. Hon tror inte på tävlingar om att laga den mest imponerande maten, utan fokuserar istället på att skapa en mysig och inbjudande atmosfär. I hennes bok delar hon med sig av sina femtio favoritrecept, inspirerande tips för dekorativa dukningar och detaljer samt hur man kan skapa det där lilla extra. Sofi hyllar hemmet som en plats där vi kan finna ro, kreativitet och glädje tillsammans med våra nära och kära, och uppmanar oss att stanna upp och njuta av dessa stunder vid matbordet.

Bok 3

Det växer saft och sylt överallt av My Feldt

Inbunden
Köp boken

När vinterns snö har smält bort och vårens första nässelblad tittar fram är det dags för saft- och syltsäsongen att börja. Du kan använda nästan vad som helst som smakar eller doftar gott (så länge det inte är giftigt), särskilt om du följer My Feldts recept. Plocka en keps full av bär eller blommor – det är allt som behövs, för vem orkar plocka flera kilo? Här hittar du över 100 recept för att använda allt som växer i naturen under alla årets månader. Du kan upptäcka en ny favorit från barndomen eller prova något helt nytt – som tallkottesylt kanske?

Bok 4

allt är perfeckt av Gisela Ståle

Inbunden
Köp boken

Genom sitt broderi förmedlar Gisela Ståle en terapeutisk humor med en kreativ användning av ord. I de citat som hon broderar tar läsaren med på en resa genom livet, en resa som ibland går upp och ibland ner, med några avstickare här och var. Hennes ord ger oss en vandring genom både ljusa och mörka stunder där skrattet alltid finns som en följeslagare. Mellan pärmarna är innehållet både träffsäkert, charmigt och tänkvärt och ger igenkänning till alla som kämpar med att få ihop vardagen, tänker lite för mycket och inser att livet inte alltid är perfekt.

Bok 5

Den nya ölkulturen av Sanna Lindberg

Inbunden
Köp boken

Den svenska ölkulturen är på stark frammarsch! Hundratals hantverksbryggerier har dykt upp sedan millennieskiftet och det talas om en riktig folkrörelse, där Sverige anses vara en av de stora nya ölnationerna internationellt sett. Men vägen har varit krokig och det har funnits många utmaningar längs vägen. Journalisten Sanna Lindberg utforskar historien och den hetlevrade svenska dryckesscenen, där experimentlustan är oöverträffad och bryggerierna fungerar som nya mötesplatser. Boken rymmer allt från historia och fakta till inspiration och är en perfekt guide för både ölentusiaster och nybörjare på sin ölresa.

Bok 6

Solvaktaren av Maja Lunde

Inbunden
Köp boken

Solvaktaren är en berättelse för hela familjen som tar läsarna på ett storslaget äventyr. Lilja minns knappt hur solen brukade lysa över byn när världen omkring henne nu är mörk och regntung, men när hon följer sin morfar in i skogen öppnar sig en annan värld. Där möter hon kärlek och glädje, men även sin största rädsla samtidigt som hon anar innebörden av morfars hemlighet. Hoppet om våren återvänder.

Solvaktaren är den andra delen i Maja Lundes årstidsserie och är en svindlande vacker och tankeväckande saga med magiska illustrationer av Lisa Aisato.

Bok 7

Vänskap av Mark Levengood

Inbunden
Köp boken

I sin senaste bok utforskar Mark Levengood – ni gissade rätt – vänskap. Genom att besvara frågor som när man vet att man har hittat en vän för livet och hur man vårdar vänskapen, ger han en inblick i vikten av lojalitet och uppriktighet i relationer. Med träffsäkra och personliga berättelser om oväntade vänskaper från barndomen till senare tid, visar Levengood att vänskap kan hittas på de mest otippade ställen. Boken är gripande, inspirerande och rolig, vilket gör den till en perfekt present till en vän eller någon i familjen som betyder lite extra.

Bok 8

Fågelbo av Susan Ogilvy

halvklotband
Köp boken

Fåglar är skickliga arkitekter och deras bon är imponerande byggnadsverk som ofta göms i träd och diken. I en bok kan du se 58 bon från våra vanligaste fåglar återgivna i akvarell i naturlig storlek, med detaljerade beskrivningar av materialen som använts. Varje bon har sin egen unika historia och byggstil, och beskrivs i samband med den fågel som har byggt det. Illustrationerna är baserade på övergivna bon för att inte störa fåglarna under häckningstiden. Förordet är skrivet av den berömda fågelmålaren och ornitologen Lars Jonsson.

Bok 9

Vad glad du är som får titta på mig av Nina Hemmingsson

Även om sommaren är en underbar tid att hitta nya hobbyer, är den också fylld av dödtid. Vissa dagar tar regnet aldrig slut, och andra är värmen outhärdlig. Varför inte då få in ett gott skratt i skuggan med Nina Hemmingsson, välkänd för att kommentera samhällets förväntningar och normer med sina illustrationer? Hon berör ämnen som kärlek, sexualitet, kön, jämställdhet, åldrande och död på ett sätt som är både enkelt och djupt. Hennes teckningar behandlar ofta stora frågor i livet och tar upp viktiga teman som falsk trygghet och brutna förhoppningar. Nina Hemmingsson har hittills publicerat åtta serieböcker och en diktsamling och betraktas som en av de främsta serietecknarna och bildkonstnärerna i Sverige.

Bok 10

The French Dispatch av Wes Anderson

Din vän eller släkting med lite excentriska preferenser kommer att älska den här. Wes Anderson är inte bara en av de mest inflytelserika och älskade amerikanska filmregissörerna och manusförfattarna i modern tid, utan välkänd för sin säregna berättarkonst karaktäriserad av symmetri, ljusa färger, retrostil och torr humor. The French Dispatch, som även har en tillhörande (stjärnspäckad) film, är en charmig samling berättelser från det sista numret av en amerikansk tidskrift publicerad i en fiktiv fransk stad på 1900-talet. Om den som får gåvan också är en filmnörd kommer hen säkerligen bli glad av denna långa och rika läsning.