7 nervkittlande politiska thrillers
Boktips

7 nervkittlande politiska thrillers

Lockas du av hemlighetsmakeri bakom lyckta dörrar, rykten som sprider sig som löpeldar och politiska maktspel? Vi har samlat 7 riktigt spännande politiska thrillers för dig som älskar serier som House of Cards och Homeland.

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 25 februari 2019

Lockas du av hemlighetsmakeri bakom lyckta dörrar, rykten som sprider sig som löpeldar och politiska maktspel? Vi har samlat 7 riktigt spännande politiska thrillers för dig som älskar serier som House of Cards och Homeland.

1. Efter skandalen av Sarah Vaughan

7 nervkittlande politiska thrillers

En rättegångsthriller som i svallvågorna av #metoo ligger oerhört rätt i tiden. En ung kvinna anklagar James Whitehouse, en av ministrarna i regeringen med nära band till premiärministern, för ett fruktansvärt brott. Whitehouse är framgångsrik och omtyckt och för hans hustru kommer anklagelserna som en chock. Hon är fast besluten om att skydda sin familj och det privilegierade liv de lever. Kate Woodcroft, en erfaren brottsmålsadvokat och specialist på sexualbrott, får i uppdrag att driva fallet. Hon vet att rättskipning i praktiken handlar om vem som argumenterar bäst, men denna gång är hon övertygad om att James är skyldig och att han måste få sitt straff. En bok som passar dig som älskade Malin Persson Giolitos Störst av allt.

Boken finns här.

Läs mer: Sexuella gråzoner, män med makt och #metoo — här är thrillern det kommer pratas om i sommar

2. Åtta månader av Magnus Montelius

Efter ett tips avslöjar journalisten Nina Wedén utrikesministern som sexköpare. Den karismatiske, men oerfarne Jacob Weiss utses till ny minister och till sin stora förvåning blir Nina hans pressekreterare. Runt Weiss cirkulerar såväl rykten som tvivelaktiga medarbetare. Och när en chefstjänsteman hittas hängd inser Nina att något är fruktansvärt fel och att spåren leder mot hennes egen hemliga källa.

Köp boken här.

Läs mer: Ny UD-thriller jämförs med House of Cards och Hitchcock

Läs intervju med författaren Magnus Montelius.

3. En rasande eld av Andreas Norman

Carina Dymeks framtid är noga utstakad, hon är påläggskalv på Utrikesdepartementet. Efter ett möte i Bryssel blir hon kontaktad av en främmande man som ber henne ta hand om ett usb-minne. Det visar sig vara en rapport om ett nytt europeiskt antiterrorsamarbete. Carina lämnar den vidare till sina överordnade – och blir omedelbart avstängd från sitt arbete. För att bevisa sin oskuld måste hon hitta mannen som gav henne usb-minnet. Och när hon upptäcker att hon är förföljd förstår Carina att det enda sättet att hålla sig vid liv är att få fram sanningen.

Köp boken här.

4. Järnänglar av Martin Österdahl

En anställd på Utrikesdepartementet kastar sig ut genom fönstret från en kontorsbyggnad i Jerusalem. Max Anger får i uppdrag att utreda mannens död. När han kartlägger den dödes sista tid upptäcker han ett mönster som är oroväckande likt kalla krigets politiska skandaler och ouppklarade dödsfall. I jakten på sanningen kommer Max en internationell konspiration på spåren, med förgreningar i näringslivets topp. Vilket visar sig vara mycket, mycket riskabelt.

Köp boken här.

5. Som pesten av Hanne-Vibeke Holst

Läkaren Karoline Branner flyttar med sin familj till Genève för att arbeta med pandemibekämpning för WHO. Men på kontoret möter hon oväntat motstånd i den politiska organisationen, och hemma blir hennes man allt mer rastlös. Och mitt i allt kommer signaler om en ny influensapandemi.

Köp boken här.

6. I maktens öga av Per Schlingmann

Det är politikervecka i Almedalen och hela Gotland vibrerar av rykten. Alla vill vara först med att antingen plantera eller avslöja en nyhet. Ryktet går att statsministern väntas avgå och valet av efterträdare står mellan politikens guldgosse, näringsminister David Ehrling och den mer erfarna miljöministern Ann-Louise Hegel. Samtidigt är Kvällspressen med sina 30 spanande journalister på plats för att vaka över varje rörelse, varje ord, varje blick. Tills en kväll då verkligheten drabbar dem själva med full kraft.

Köp boken här.

7. Dubbelspel av David Baldacci

7 nervkittlande politiska thrillers

Allt började med vad som såg ut att vara ett helt vanligt barnkalas. Familj och vänner samlades för att fira födelsedagsbarnet med tårta och presenter. Men det här kalaset var långt ifrån vanligt. Det firades nämligen på Camp David, presidentens tillflyktsort. Och det slutade med en djärv kidnappning vilket omedelbart förvandlade situationen till ett hot mot nationens säkerhet. Sean King och Michelle Maxwell vill inte bli inblandade, men pressas in i den desperata jakten på ett bortfört barn.

Köp boken här.

En sida till? Fortsätt läs!