Litterära deckare – 9 böcker som bjuder på både spänning och djup
Boktips

Litterära deckare – 9 böcker som bjuder på både spänning och djup

Det finns spänningsromaner där språket i sig är en grej. Vi har listat några litterära deckare som troligen går hem även hos den lite mer kräsna bokälskaren.

Av: SelmaStories
Fotograf: Getty
Publicerad: 14 oktober 2022

Det finns spänningsromaner där språket i sig är en grej. Vi har listat några litterära deckare som troligen går hem även hos den lite mer kräsna bokälskaren.

Bok 1

Förinta av Michel Houellebecq

flexband
Köp boken

Med Förinta visar Michel Houellebecq upp en ny sida av sig själv och ställer frågor så som: Hur kan människan leva med hotet om utplåning? Är det möjligt att hitta sann kärlek och nåd i en utsatt värld som vår?

I Paris 2027 står ett presidentval för dörren. Plötsligt så dyker det upp en viral film föreställande en skenavrättning av ministern och kandidaten Bruno Juge. Därefter följer en rad oförklarliga men högst verkliga terrorattacker. I jakten på att ta reda på upphovsmannen till den fejkade filmen ställs vännen och medarbetaren Paul Raison inför ett nytt hot, riktat mot honom själv.

Översättare: Sara Gordan

Bok 2

Skarp av Helena Dahlgren

Litteraturvetaren Emma Wijkman har haft ett stökigt liv och får äntligen en chans att börja sitt liv på nytt. Hon ska flytta till Norrbotten vid samma gård hennes favoritförfattare Beata Skarp bott på, för att skriva klart sin avhandling om henne. Skarp dog under mystiska omständigheter, och Emmas liv tar en tvistad vändning när hon gräver sig djupare i mysteriet. Gränsen mellan henne själv och Skarp blir allt svårare att urskilja.

Läs mer: Dark Academia – genren som innehåller alla de bästa böckerna

Bok 3

Fas 3 av Åsa Ericsdotter

En originell spänningsroman om ett medicinskt experiment som går snett, men också en berättelse om kärlek och människans bräckliga identitet. I denna något ovanliga spänningsroman möter vi Celia Jensen som är forskare vid Harvard och som hittat ett botemedel mot Alzheimer. Hennes egen far lider av sjukdomen och hon är beredd att göra vad som helst för att få honom frisk igen. Men samtidigt som läkemedlet börjar testas i samhället sker en rad terrorattentat som förbryllar allmänheten. Kan det möjligen finnas en koppling?

Bok 4

Islossning av Arne Dahl

Arne Dahl är aktuell med en ny bok i thrillerserien Berger och Blom. I den femte och fristående boken går vårvinter mot försommar. Sam Berger, Molly Blom och inte minst deras poliskontakt Deer, som måste lära sig gå igen efter attacken som förändrade hennes liv, tycker sig märka ett oklart samband mellan de kroppar som en efter en hittas i den upptinande skärgården. Någon kommer att mörda igen. Kan Sam, Molly och Deer ingripa? Eller är sanningen bortom vad de kan föreställa sig?

Läs mer: ”Jag hittade hem i Arne Dahl”

Bok 5

Flicka A av Abigail Dean

Flicka A är en psykologisk thriller som kretsar kring familjerelationer och de mörka spänningar som kan försvåra dem. Som barn var Lex Gracie ”Flicka A”, hon rymde hemifrån och återvände för att ta även sina syskon ur uppväxtmisären. I vuxen ålder har Lex förträngt barndomen, och arbetar som försvarsadvokat på ett tjusigt New York-kontor. Upplägget håller ända tills hon blir varse om sin mors död, och hon tvingas möta sina syskon igen. Abigail Dean är en litterär spänningsförfattare som håller läsaren i ett hårt grepp från sida ett.

Bok 6

Händelser vid vatten av Kerstin Ekman

Storpocket
Köp boken

Kerstins Ekmans Händelser vid vatten har kallats för den bästa svenska deckaren genom tiderna. Boken som belönades med Augustpriset utspelar i början av 70-talet. Svartvattnet är då en tynande norrländsk by bland många andra, men så händer något. Ett dubbelmord långt ute i väglöst land. Det går 18 år innan någon börjar ana sanningen om det som skett. Och då blir det lika farligt igen därute i myrlandet.

Bok 7

Brinn mig en sol av Christoffer Carlsson

I februari 1986 sker det första mordet i byn Tiarp på Nyårsåsen utanför Halmstad. För polisen Sven och hans son Vidar blir det en avgörande tid. Landet är i chock efter mordet på Olof Palme. Medan Vidar söker sin väg mot vuxenlivet, tvingas Sven in i mörkret på Nyårsåsen för att jaga Tiarpsmannen: Vem är han? Vem blir hans nästa offer? Och vem är författaren som långt senare återger historien – varför skriver han? Christoffer Carlsson nya bok är en kriminalroman om sanning, skuld och ansvar.

”.. Carlsson glider över genregränsen och diskuterar kring skuld, moral, sanning och människans sorgliga lott på jorden. Det tar emot att kategorisera boken som kriminalroman. Egentligen finns benämningen i undertiteln: En roman om ett brott. Helhetsbetyg: 5.” Camilla Malmborg, BTJ-häftet nr 5, 2021

Bok 8

Ödesmark av Stina Jackson

Stina Jacksons suggestiva spänningsromaner har hyllats av både läsare och kritiker. Ödesmark, uppföljaren till succédebuten Silvervägen, utspelar sig i en liten by utanför Arvidsjaur. Det är ett bortglömt hörn av Lappland och här bor Liv tillsammans med sin gamla pappa Vidar och tonårssonen Simon. De är en speciell familj och Liv känner grannarnas blickar. Alla undrar varför Liv har stannat med sin pappa, vad det är som håller henne kvar. De pratar om Vidars förmögenhet, hur rik han borde vara efter alla skogsaffärer och vilket lätt villebråd familjen är.

Läs mer: Stina Jackson: ”För mig är det människorna som är själva gåtan”

Bok 9

De vänsterhäntas förening av Håkan Nesser

Håkan Nesser är en stilist och hans böcker har hyllats av både läsare och kritiker. Titeln De vänsterhäntas förening syftar på den förening som hans karaktärer Winckelstroop och Rejmus Fiste bildade när de gick i Oosterby småskola. Flera årtionden senare brinner ett gammalt pensionat ner till grunden och ett antal människor omkommer. Det ena hänger ihop med det andra, men det finns ingen kvar i livet som kan förklara hur. Nästan ingen.

Läs mer: Håkan Nesser kan inte sluta skriva (och tur är väl det)

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!