Redaktionens boktips: Det här läser och lyssnar vi på i maj 2023
Boktips

Redaktionens boktips: Det här läser och lyssnar vi på i maj 2023

Vi på SelmaStories-redaktionen har långa att-läsa-listor - särskilt nu efter Årets bok-nomineringarna avslöjades! Det här ska vi på SelmaStories-redaktionen läsa och lyssna på i maj 2023 - inklusive en Årets bok-nominering.

Av: Russell Rothman
Publicerad: 04 maj 2023

Vi på SelmaStories-redaktionen har långa att-läsa-listor - särskilt nu efter Årets bok-nomineringarna avslöjades! Det här ska vi på SelmaStories-redaktionen läsa och lyssna på i maj 2023 - inklusive en Årets bok-nominering.

Missade du Årets bok-nomineringarna? Här kan du se alla de nominerade böckerna.

Petra Nuhma, försäljningsansvarig:
Jag ska läsa Årets bok-nominerade Färskt vatten till blommorna av Valérie Perrin och lyssna på Årets bok-nominerade Levande och döda av Christoffer Carlsson

Bok 1

Färskt vatten till blommorna av Valérie Perrin

Färskt vatten till blommorna toppar både franska och italienska bästsäljarlistor, bland annat utnämndes boken till italiens mest populära ”lockdown-roman”.  Vi får möta den inlyssnande och ensamma Violette Toussaint – kyrkogårdsvaktmästare i en liten by i Bourgogne. Tillvaron är stillsam. Violette går mellan sin vackra trädgård och den välskötta kyrkogården, när hon sent en kväll får ett ovanligt besök – En poliskommissarie vars avlidna mor har önskat att få bli begravd på kyrkogården, bredvid en för honom helt främmande man. Violette hjälper mannen att nysta upp mysteriet kring hans mor, samtidigt som kommissarien gräver i Violettes förflutna.

Översättare: Sara Gordan

Bok 2

Levande och döda av Christoffer Carlsson

Inbunden
Köp boken

Det var någon som ville ta död på pojkarna från Skavböke. Så sa man i trakten, efteråt. 1999 hittas det första offret, den 18-årige Mikael Söderström, brutalt ihjälslagen. Det blir polisen Gerd Pettersson som får ta sig ut till Skavböke för att utreda fallet. Många i trakten är rädda för den storvuxna Gerd med sitt burriga hår och sitt höga skratt. Hon närmar sig 60 år och har varit polis i hela sitt vuxna liv. Snart sker ännu ett dödsfall. Tillsammans med sin nya kollega Siri förhör Gerd de boende i trakten och försöker förstå hur allting hänger ihop. De återkommer ständigt till två namn: Sander Eriksson och Killian Persson. Tjugo år senare sker ett nytt mord.

Johanna Stenius, redaktions- och kanalansvarig:
Jag ska läsa Årets-bok nominerade Där askan blommar av Nguyễn Phan Que Mais och lyssna på Farväl Söderberga av Eli Åhman Owetz

Bok 1

Där askan blommar av Phan Que Mai Nguyen

Inbunden
Köp boken

Efter succén När bergen sjunger är vietnamesiska poeten och författaren Nguyễn Phan Que Mais tillbaka med en ny utgivning. Dåtid och nutid vävs samman i en rörande berättelse där huvudpersonerna får möta konsekvenserna av några livsavgörande beslut som fattas under brinnande krig. De lär sig hur tragedier kan omdefinieras med stöd av kärlek, glädje och ömhet.

Översättare: Annika Sundberg

Bok 2

Farväl Söderberga av Eli Åhman Owetz

Farväl Söderberga är den tionde och sista delen i Eli Åhman Owetz underbara romanserie Söderbergasviten.

Efter nio år i byn Söderberga, där hon öppnade en retrobutik och träffade sin man Rutger, hotas Anna-Lisas idyll. Nya grannar flyttar till byn- och en av dem är hennes gamla kärlek Ralf. När Rutger får erbjudande om ett jobb i London, måste Anna-Lisa göra ett svårt val. Var hör hennes hjärta hemma?

Clara Castenfelt, praktikant:
Jag ska läsa Ett öga rött av Jonas Hassen Khemiri och lyssna på Årets bok-nominerade Au revoir Agneta av Emma Hamberg

Bok 1

Ett öga rött av Jonas Hassen Khemiri

Halim har sett igenom bluffen. Integrationsplanen, de intellektuella ”halta kamelerna”, och sin pappa. Han har fallit för alltihop, och menar att det enda som är viktigt är att kunna prata bra och ren svenska. Men Halim har en plan – att knäcka koderna, få tjejerna, och revolutionera idén om integration och assimilering. Han ska vända ut och in på språket, världen till och med, för att hitta sin plats.

Bok 2

Au revoir Agneta av Emma Hamberg

Inbunden
Köp boken

Den efterlängtade uppföljaren till succén Je m appelle Agneta!

Agneta är äntligen nöjd med sitt liv i Saint Carelle tillsammans med Einar, Bonnibelle, Fabien, katterna, ostarna, vinet och klostret. Men en dag slås hennes värld sönder när myndigheterna kommer på besök och hotar klostret. Einar är redo att ge upp, men Agneta är inte villig att låta klostret gå under utan samlar ihop sina vänner för att rädda det. Trots att de inte har pengar eller makt, har de vackra underkläder och en envis vilja att kämpa. Agneta bestämmer sig för att bevisa att det är värt att kämpa för det man tror på, och att aldrig ge upp hoppet.

Linnéa Ivares, redaktör:
Jag ska läsa Årets bok-nominerade Kvinna sedd bakifrån av Jesper Wung-Sung och lyssna på Min lyckliga plats av Emily Henry

Bok 1

Kvinna sedd bakifrån av Jesper Wung-Sung

Storpocket
Köp boken

Ida Ilsted och Vilhelm Hammershøi träffas när Idas bror Peter tar med sig konstnärsvännen hem på sommarlov. Under sommaren friar Vilhelm till Ida, men parets mödrar undrar vad Vilhelm ser i henne. Idas mor är psykiskt labil och tror inte att någon vill ha dottern, medan Vilhelms mor inte vill att hennes begåvade son ska gifta sig över huvudtaget. Men paret gifter sig ändå. De reser till Paris, Italien och London för att leta motiv. Vilhelm målar alltmer interiörer och porträtt, men mest målar han Ida.

Översättare: Ninni Holmqvist

Bok 2

Min lyckliga plats av Emily Henry

BookTok-favoriten Emily Henry är nu tillbaka med en rörande feelgood! Harriet och Wyn har varit ett perfekt par sedan de träffades i college, men de gjorde slut för sex månader sedan och har ännu inte berättat för sina vänner. Under deras årliga semester i en stuga i Maine tvingas de ljuga för sina vänner för att undvika att avslöja sin separation och samtidigt försöka ignorera sina känslor för varandra. Stugan är till salu och detta är deras sista vecka tillsammans där. De bestämmer sig för att låtsas som om de fortfarande är ett par för att inte förstöra tiden med sina vänner.

Översättare: Carina Jansson

Elia, formgivare:
Jag ska läsa Årets bok-nominerade En lyckligare tid av Claire Lombardo och lyssna på Malibu brinner av Taylor Jenkins Reid.

Bok 1

En lyckligare tid av Claire Lombardo

Storpocket
Köp boken

Claire Lombardo är ett litterärt stjärnskott vars debutroman En lyckligare tid hyllats av kritiker. Marilyn och David Sorenson träffades på 1970-talet, de blev förälskade och har sedan dess varit oskiljaktiga. Parets kärlek är så stark att deras barn ofta känt sig utestängda. Nu är det 2016 och de fyra vuxna döttrarna brottas med såriga relationer, alkohol och hemligheter. Kommer de någonsin få relationer som är lika starka som deras föräldrars? En lyckligare tid är ett drabbande familjedrama som spänner över 40 år och handlar om livet, kärleken, familjeband och systerskap.

Översättare: Anna Strandberg

Bok 2

Malibu brinner av Taylor Jenkins Reid

Fyra framgångsrika syskon förbereder sig för att hålla en fest på 1980-talets Malibu, som anses vara årets händelse. Syskonen inkluderar en fotomodell, en surfare, en framgångsrik fotograf och en ung kvinna som är kaxig och vacker. Men deras liv förändras dramatiskt under en enda dag och festen blir inte som förväntat.

ÖversättareCecilia Berglund Barklem

Lisbeth Ericsson, nyhetsbrev:
Jag ska läsa Årets bok-nominerade Ingen du älskar kan dö av Anna Platt och lyssna på Lycka till av Malin Stehn

Bok 1

Ingen du älskar kan dö av Anna Platt

Inbunden
Köp boken

Anna Platt är en framgångsrik manusförfattare som nu släpper sin andra bok, efter den kritikerrosade debuten Vi faller.

Ingen du älskar kan dö utforskar sorgens olika stadium och handlar om 3 personer med 3 hemligheter på 3 platser i Europa. Läraren Lena, som förlorat sin dotter flyttar till Mallorca och hittar en död man under renoveringsarbetet på hennes nyinköpta tomt. På Irland söker Shane efter sin biologiska far, och i Stockholm letar Bianca efter sin försvunne bror…

Bok 2

Lycka till av Malin Stehn

Inbunden
Köp boken

Emily har noggrant planerat sin bröllopsceremoni och har allt under kontroll. Men det finns tre saker som hon inte kan rå över, nämligen vädret, hennes mamma Annika och hennes storebror Erik. Trots att vädret blir underbart, börjar stämningen bland gästerna bli spänd under festen. Gamla sanningar som har varit dolda i åtta år kommer fram och det känns som om såren aldrig har läkt. Natten är sen, och då görs en skrämmande upptäckt nere i den mörka parken vid slottet.

Molly Nilsson, webbanalytiker:
Jag ska läsa Årets bok-nominerade Skriften i vattnet av John Ajvide Lindqvist och lyssna på Jag går nu. Tror jag av Inger Lernevall

Bok 1

Skriften i vattnet av John Ajvide Lindqvist

häftad
Köp boken

Skriften i vattnet är en spännande thriller som tar sin början under en midsommarafton på en brygga där en fest brutalt avbryts av två maskerade män. Deckarförfattaren Julia Malmros och den arton år yngre Kim Ribbing dras in i utredningen av  det som ska komma att kallas ”Midsommarmassakern”, som kommer att få storpolitiska konsekvenser och leda dem till Kina, Kuba och Norge. Boken handlar om kärlekshistorien mellan Julia och Kim, som är intensiv och fylld av tvära kast, och om utredningen kring varför sex personer med kopplingar till utsläppsrätter brutalt mördades.

Bok 2

Jag går nu. Tror jag av Inger Lernevall

Inbunden
Köp boken

Lotta, har lämnat allt och flyttat till en sommarstuga efter en traumatisk händelse i hennes liv. Hon ifrågasätter allt, inklusive sig själv, och försöker hitta sätt att hantera det som har hänt och att hitta tillbaka till sig själv. Jag går nu. Tror jag berättar en historia om hur man kan förlora sig själv i en relation – och hur man hittar tillbaka till sig själv.

Simon Brodding, praktikant:
Jag ska läsa Årets bok-nominerade Svalors flykt av Majgull Axelsson och lyssna på Saker jag lärt mig om sorg av Frida Blom

Bok 1

Svalors flykt av Majgull Axelsson

Inbunden
Köp boken

Majgull Axelssons senaste roman följer vi psykologen Christel som fått en ny patient: den sextonåriga Molly. Men hon vill hellre bli kallad Zadie Moonbeam. Zadies föräldrar – vars missbruk har tvingat henne in och ut i olika fosterhem – är äntligen ute ur hennes liv. Nu ska Christel bedöma om Zadie är mogen nog för att skaffa lägenhet. Samtidigt brottas Christel med sina egna problem: hon har Parkinsons sjukdom vilket hon inte vill erkänna för sin bästa vän Lisbeth. Lisbeth är förlossningsläkare, och i en till synes udda sammanträffade är Zadie ett av barnen hon hjälpte till världen. Så en dag får Christel veta att Lisbeth har fått ett anonymt brev, som skrämmer henne…

Bok 2

Saker jag lärt mig om sorg av Frida Blom

Inbunden
Köp boken

F är 28 år, arbetar natt i omsorgen, och har haft lika många sammanbrott som hon haft mens. När hon träffar P på en krog på Linnégatan be blir kära vid första ögonkastet och inleder ett förhållande. Tiden går. Alla deras försök att bli gravida slutar i besvikelse. Till slut börjar F planera livet efter IVF-behandlingarna, kramperna och blodet.

Saker jag lärt mig om sorg handlar om ofrivillig barnlöshet, tråden som vävs och saxen som klipper, och ett ungt äktenskap som bryts ner.

Russell Rothman, redaktör:
Jag ska läsa Årets bok-nominerade Straff av Ann-Helén Laestadius och lyssna på Konungens återkomst av J. R. R Tolkien

Bok 1

Straff av Ann-Helén Laestadius

Inbunden
Köp boken

Fem renskötarbarn under 1950-talet tas från sina familjer och tvingas gå i en nomadskola där det är förbjudet att tala samiska, jojken är syndig och barnen straffas med ris. Deras föräldrar vågar inte protestera och de rika herrarna bryr sig inte. Trettio år senare har de fem valt olika vägar för att hantera eller förtränga det som hänt. Boken är baserad på verkliga händelser och handlar om ett av Sveriges största svek mot samerna, nomadskolan, som krossade generationer och ledde till språkförlust, skam och brutna familjeband.

Bok 2

Konungens återkomst av J.R.R Tolkien

En ring att styra dem, en ring att se dem,
en ring att fånga dem och till mörkret ge dem,
i Mordor, i skuggornas land

Mordors styrkor att attackera Gondor och ett slag verkar oundvikligt. Frodo, Sam och Gollum fortsätter sin farliga resa i Mordor för att förgöra härskarringen i Domberget. Men på vägen dit måste de undvika Saurons vakande öga.

Översättare: Lotta Olsson, Erik Andersson

INTERVJUER, TÄVLINGAR, SPECIALERBJUDANDEN OCH FRAMFÖR ALLT - MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!