Romanen
Artiklar

Romanen "Resenären" låg bortglömd i ett arkiv i 70 år

Resenären skildrar på ett drabbande sätt händelserna som ledde fram till Förintelsen. Boken skrevs redan 1938, men har legat bortglömd i ett arkiv i Frankfurt i 70 år. Fram till nu. Läs den fängslande historien om Ulrich Alexander Boschwitz.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Courtesy of the Leo Baeck Institute
Publicerad: 28 oktober 2019

Resenären skildrar på ett drabbande sätt händelserna som ledde fram till Förintelsen. Boken skrevs redan 1938, men har legat bortglömd i ett arkiv i Frankfurt i 70 år. Fram till nu. Läs den fängslande historien om Ulrich Alexander Boschwitz.

Resenären av Ulrich Alexander Boschwitz sitter på en ovanlig historia. Den tysk-judiska författaren skrev boken omedelbart efter Kristallnatten 1938, men den har inte lästs av en större publik förrän nu. Manuset till Resenären har legat bortglömt i ett arkiv i 70 år innan det räddades och redigerades. Först våren 2018 gavs boken ut på originalspråket tyska.

Resenären är en berättelse om Otto Silberman, en judisk man som flyr våningen i Berlin när nazister bankar på dörren den 9 november 1938. Trots att han har sett hur människor i hans närhet har fängslats eller försvunnit har han tänkt att förföljelserna inte angår honom. Skulle han, som är välbärgad, har goda förbindelser och är gift med en kristen kvinna, vara villebråd? Silberman flyr ut på Berlins gator och kliver på ett tåg.

Bokens svenska förläggare Johanna Haegerström skriver i förläggarbrevet:

”Jag hoppas att Resenären nu över 70 år efter att den skrevs, ska nå ut och väcka eftertanke hos sina läsare. I sin skildring av hur gränser förflyttas, av faran i att vara godtrogen och av att visa likgiltighet inför andras nöd, är romanen i högsta grad relevant för vår egen tid.”

Inside Story skriver om hur Ulrich Alexander Boschwitz föds 1915 i Berlin. Pappan är fabriksarbetare och mamman kommer från en mäktig handlarfamilj. Men när den tyska regeringen inleder en bojkott mot judiska företag flyr Ulrich och mamman Martha först till Norge, sedan Sverige. Här skriver han sin första roman, Människor utanför, under pseudonymen John Grane.

Under slutet på 30-talet flyttar Ulrich mellan Frankrike, Luxemburg och Berlin. Från Bryssel betraktar han fasorna under Kristallnatten och det växande hotet mot den judiska befolkningen. Det är nu han skriver Resenären, som ges ut i England 1939 med namnet The Man Who Took Trains. Året därpå ges den ut i USA och 1945 i Frankrike. Men andra världskrigets framfart förstör alla chanser till framgång och det dröjer inte länge innan boken slutar tryckas.

Tillsammans med sin mor lyckas Ulrich ta sig till England för att sedan misstas för fiender och deporteras till Australien. Författaren går ett tragiskt öde till mötes när han två år senare reser från Australien tillbaka till England med fartyget Abosso. Fartyget blir torpederat av en tysk ubåt och alla ombord omkommer. Ulrich är bara 27 år gammal.

Det är tack vare en släkting till Ulrich Alexander Boschwitz som förläggaren Peter Graf på tyska Klett-Cotta upptäcker Resenären. Han gör en litterär bearbetning utifrån originalmanuskriptet som hittas i Frankfurt på Deutsche Nationalbibliothek. 2018, 70 år efter att boken skrevs, kommer Der Reisende ut på tyska.

Resenären

Resenären

Ulrich Alexander Boschwitz
Inbunden
Köp boken
Lyssna på boken här

Lyssna på boken här

En sida till? Fortsätt läs!