5 romaner som skildrar livet som tonårsförälder
Boktips

5 romaner som skildrar livet som tonårsförälder

En mor letar efter sin försvunna dotter, en pappas oro blir till en besatthet och en annan förälder vet inte hur hon ska hjälpa sina barn. SelmaStories har samlat böcker – allt från en sann berättelse till en psykologisk thriller – som på olika sätt handlar om att vara tonårsförälder.

Av: SelmaStories
Publicerad: 22 mars 2022

En mor letar efter sin försvunna dotter, en pappas oro blir till en besatthet och en annan förälder vet inte hur hon ska hjälpa sina barn. SelmaStories har samlat böcker – allt från en sann berättelse till en psykologisk thriller – som på olika sätt handlar om att vara tonårsförälder.

Bok 1

Natten av Sara Gordan

Författaren Sara Gordan debuterade 2006 och har bland annat översatt böcker av Michel Houellebecq och Hélène Cixous. I vår är hon aktuell med Natten – en roman om en mor som försöker hindra sin tonårsdotter från att hamna snett. Hon söker sin försvunna dotter i natten, irrar runt på gatorna och ringer alla hon kan komma på. Är det hennes oro som drivit bort dottern, och är oron befogad?

Läs mer: Vårens guldkorn! 12 böcker att lägga på att-läsa-listan

Bok 2

En nästan perfekt dag av Mareike Krügel

Inbunden
Köp boken

Mareike Krügels relationsroman om att få ihop livspusslet och inte riktigt veta hur man ska hjälpa sina barn. Läsaren möter Katharina som navigerar vant i vardagskaoset kring 11-åriga Helli och 17-åriga Alex. Hennes veckopendlande make Costas har bestämt sig för att stanna på en firmafest i Berlin över natten, och Katharina gör sitt bästa för att vara okej med hans beslut. Ingen vet att Katharina bär på en hemlighet som får tankarna att irra. För blev livet som hon ville? Och vad hände med alla drömmar?

Läs mer: Böckerna som slår hål på myterna om moderskapet

Bok 3

Monica Magnus 1966 av Ulrika Ewerman

Ulrika Ewermans verklighetsbaserade roman om en passionerad men destruktiv kärlekshistoria och en komplicerad mor- och dotterrelation. 14-åriga Monica är redan trött på sitt liv – pojkvännen Janne som har fest varje helg, sina omogna klasskamrater och sin mamma som inte låter henne bestämma någonting själv. Men allting förändras när hon möter den åtta år äldre Magnus.

Ensam hemma i huset i Uppsala sitter mamma Anna-Britt och väntar på sin dotter. Hon vill skydda Monica från de misstag som hon själv gjorde. Allt hon önskar är att se henne stark och självständig, ja kanske till och med lycklig.

Bok 4

Den dagen den sorgen av Jesper Larsson

I Jesper Larssons psykologiska thriller möter vi en ensamstående pappa till en tonårsdotter. Han anar att den 13-åriga Melissa håller på att glida ifrån honom och är rädd för att hon är i fara. Han försöker ta reda på mer om hennes liv och hennes vänner och oron blir till en besatthet. Omsorgen till övertramp. En annan förälder anmäler honom till socialen och när en gård brinner i området kommer polisen.

 

Bok 5

En helt vanlig familj av Mattias Edvardsson

Prästen Adam, juristen Ulrika och deras 19-åriga dotter Stella är en helt vanlig familj. De bor i en fin villaförort utanför Lund och på ytan tycks deras tillvaro perfekt. Men en dag raseras allt. Stella anklagas för mord och hamnar i häktet. Kvar finns de förtvivlade föräldrarna som inte förstår vad som har hänt eller vad de ska ta sig till. De är båda beredda att göra allt för att hjälpa Stella, men frågan är bara om de egentligen känner sin dotter. Eller varandra.

Läs mer: Här hittar du allt om Lundasviten av Mattias Edvardsson

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!