10 romaner om minnesförlust
Boktips

10 romaner om minnesförlust

Du som är glömsk har gott sällskap i litteraturen. Minnesförlust är ett förekommande tema i många fantastiska böcker. Vi har listat några favoriter!

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 01 augusti 2022

Du som är glömsk har gott sällskap i litteraturen. Minnesförlust är ett förekommande tema i många fantastiska böcker. Vi har listat några favoriter!

1. Minnesförlusten av Anna Fredriksson

10 romaner om minnesförlust

När Klara vaknar på sjukhuset har hon inga minnen. Inga alls. Tim, Klaras psykolog, försöker tillsammans med henne hitta förklaring till varför hon hittats illa tilltufsad i havet. Det enda spåret de har att utgå ifrån är hennes ID-kort: Klara, 37 år gammal. De kommer efter ett tag fram till att någon är ute efter henne. Anna Fredrikssons nya psykologiska thriller handlar om identitet och livsval, tillit och komplicerad kärlek.

Köp Minnesförlusten här.
Lyssna på Minnesförlusten här.

2. Änglaträdet av Lucinda Riley

Änglaträdet återvänder Greta Marchmont efter till 30 år till Marchmont Hall, ett ståtligt hus i de snötäckta bergen i Wales. Hon lider av minnesförlust efter att ha varit med om en tragisk olycka och minns ingenting från det förflutna. När hon vandrar genom det vintriga landskapet gör hon en oroväckande upptäckt. På en undangömd plats i skogen hittar hon en grav, och den bortvittrade inskriptionen på stenen visar att en liten pojke ligger begravd här – hennes egen son. Greta chockas svårt och börjar leta efter den person hon en gång var.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

Läs mer: Lucinda Riley – alla böcker i serien ”De sju systrarna”

 

3. En annan Alice av Liane Moriarty

Samma blandning av igenkänning, humor och allvar som i succéerna Öppnas i händelse av min död och Stora små lögner (Big little lies). 

Alice Love vaknar upp på golvet på gymmet och förstår inte vad hon gör där. Hon får veta att hon slagit i huvudet och tuppat av, och blir hjälpt till sjukhuset. Alice som nyligen fått veta att hon är gravid med sitt första barn ber läkaren se efter att allt är som det ska och möts av förvåning. Hon är inte alls gravid, påstår läkaren. Däremot måste hon ha fått barn tidigare, hon har tydliga ärr efter ett kejsarsnitt på magen. Långsamt inser Alice att något är fel – att smällen mot huvudet har fått henne att glömma ett helt årtionde.

 

4. Mitt nya jag av Sophie Kinsella

När Lexi Smart vaknar upp en morgon befinner hon sig på sjukhus efter en bilolycka. Hon tror att året är 2004 och att hon är 25 år gammal med sneda tänder och ett katastrofalt kärleksliv. Men, egentligen är det år 2007 och hon är 28 år. Hennes tänder är raka, hon är chef på avdelningen hon tidigare arbetade på – och hon är gift. Med en snygg miljonär. Vad har hon gjort för att få alla sina drömmar uppfyllda? Inte bara underbara saker, visar det sig …

 

5. När livet börjar om av Lucy Dillon

Libby och Jason har lämnat London för att ta över ett gammalt familjehotell på landet. Projektet bjuder på fler svårigheter än de anat. Snart börjar Libby undra om det verkligen är den nystart för henne och Jason som hon hoppats på. En dag inträffar en otäck händelse precis utanför huset. En okänd kvinna blir påkörd och tappar minnet till följd av olyckan. När Libby erbjuder kvinnan att återhämta sig på hotellet sätter det igång en kedja av positiva händelser som kommer att förändra livet för många – och förverkliga mer än en dröm.

 

6. Jag fann dig av Lisa Jewell

I East Yorkshire hittar den ensamstående mamman Alice en man på stranden utanför hennes hus. Han har inget namn, ingen jacka och ingen aning om hur han kommit dit. Utan att tänka sig för ordentligt bjuder hon in honom till sitt hem.

I Surrey inser tjugoettåriga Lily att hennes man har försvunnit. De har endast varit gifta i tre veckor och när han en dag inte kommer hem från jobbet känner hon sig fast i ett nytt land där hon inte känner någon. Och när hon inte tror att något kan bli värre meddelar polisen henne att hennes man aldrig ens har existerat.

 

7. Flora banks förlorade minne av Emily Barr

Flora Banks lider av svår minnesförlust. Hon minns ingenting från dag till dag, hennes armar är fullklottrade med saker hon inte får glömma. Så kysser hon någon hon inte borde kyssa. Det är det första hon kommer ihåg sedan hon var tio år. Men han är borta. Flora blir besatt av att hitta killen hon kysste och sökandet tar henne ut på en farlig resa. För vem kan man lita på när man inte ens kan lita på sig själv?

Flora Banks förlorade minne är en oförglömlig och gastkramande bladvändare som blivit en internationell succé.

8. Begravd jätte av Kazuo Ishiguro

Nobelprisvinnaren Ishiguro har placerat handlingen i denna bok i 500-talet. Romarna försvann för längesedan, och det land som en gång ska komma att bli England sveps sakta men säkert in i ett slags kollektiv minnesförlust som kallas ”dimman”. I landskapet rör sig människor på obestämd flykt. Men det är också en värld befolkad av monster och demoner. Och mitt i allt detta befinner sig Axl och Beatrice, ett åldrat par som ger sig ut på en lång och farofylld resa för att hitta sin son, sedan många år försvunnen.

 

9. Kvinna utan minne av Petter Lidbeck

Jag öppnar ögonen. På min högra sida sitter en oklippt pojke med hängande axlar, till vänster två flickor i tidig skolålder. Mittemot mig har jag en fånigt leende man.

Mia Berggren drabbas av plötslig och oförklarlig minnesförlust. Hon minns varken familj eller vänner, har ingen aning om vem hon är. Hon genomgår omfattande undersökningar utan att läkarna hittar någon förklaring. Undan för undan tvingas hon återskapa sig själv utifrån andras förväntningar. Problemet är att hon inte gillar resultatet.

 

10. MemoRandom av Anders de la Motte

David Sarac är informatörshanterare vid Stockholmspolisen. Hans jobb är att rekrytera och sköta topphemliga källor. Manipulation, mutor och hot – så länge han levererar resultat ställer ingen några frågor. Men efter en våldsam bilolycka förlorar han minnet. Tappar kontrollen över sitt avancerade nät av svek och lögner. Plötsligt är han lovligt byte för alla som vill åt hans hemligheter.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!