Så hyllas Michelle Obamas självbiografi — se första reaktionerna
Artiklar

Så hyllas Michelle Obamas självbiografi — se första reaktionerna

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 13 november 2018

Med en bokturné på utsålda arenor och galet många förbeställda böcker är hajpen kring Michelle Obamas självbiografi Min historia otvivelaktig. Vi har samlat reaktioner från personer som var bland de första i världen att läsa den.

Läs mer: 5 oförglömliga ögonblick med Michelle Obama

Hon har gått från att dela rum med sin bror i en trång lägenhet i södra Chicago till Vita husets 132 rum, 35 badrum och 28 öppna spisar spridda över sex våningsplan. Michelle Obama är en historisk first lady — och idag släpps självbiografin Min historia. Bokförlaget Forum arrangerade under tisdagseftermiddagen en bokcirkel där panelisterna är några av världens första läsare av boken.

Hon strösslar med positiva värdeord.

Journalisten Tara Moshizi är en av panelisterna och har reflekterat över Michelle Obamas nästa popstjärneliknande status.

— Utöver att hon är rolig och karismatisk verkar hon vara en otroligt positiv person. Hon strösslar med positiva värdeord. Jag tror att hon behövs på det sättet. I en värld, och med en nyhetsrapportering, som i stora delar är dyster än hon en kontrast till det. Det var jag nyfiken på – var kommer den optimistiska andan ifrån? Jag tycker att jag fick svar på det i boken.

Läs också: Experten: Därför älskar världen Michelle Obama

Foto: Courtesy of the Obama-Robinson Family

Även Ebba Kleberg von Sydow, journalist och panelist, menar att det är en optimistisk bok.

— Någonstans är det här en saga. Det var tuffa omständigheter, och den resa som Michelle Obama har gjort är ofattbar. Men det går så bra hela tiden. Pianot hemma är skruttigt, men hon lär sig spela ändå och håller konserter.

Fanna Ndow Norrby, journalist och panelist, fortsätter på ämnet:

— Det är som en saga men hon beskriver också motgångar hon möter mycket på grund av att hon tillhör en arbetarklass, och även för att hon är en svart kvinna. Hon tar ingen skit och vill hela tiden överträffa sig själv.

Michelle Obama
Foto: Courtesy of the Obama-Robinson Family

En av de passager som har fått mest uppmärksamhet är den om parets svårigheter att få barn och Michelle Obamas erfarenheter av missfall. Det är en del av boken som berörde särskilt Amie Bramme Sey, journalist och en av paneldeltagarna.

— Hon öppnar upp om oönskad barnfrihet, att genomgå IVF och hur det är att få missfall. Hon berättar om något otroligt smärtsamt och som är en resa många kvinnor delar med henne.

Jag tror att många i USA blir inspirerade.

Väldigt få svarta kvinnor i USA har gjort, eller har möjligheten att göra, en liknande resa som Michelle Obama gjort. Hennes historia är inte en vanlig en. Trots det så tror Amie Bramme Sey att boken och Michelle Obama som person kan fungera som en inspirationskälla.

— Jag tror att många i USA blir inspirerade av det. Och om de blir inspirerade och peppade så är det bra. Den genomsnittliga svarta 8-åriga flickan i USA har ett otroligt litet smörgåsbord att välja från när det kommer till hur livet ska bli. Men jag tycker att det finns berättelser i den här boken som är värda att berätta.

Fanna Ndow Norrby fortsätter:

— Hon har varit en av väldigt få svarta kvinnor i de miljöer hon rört sig i. Jag tror att om du är den minoritetspersonen i de här vita rummen kan man få bekräftelse på att fortsätta kämpa.

Michelle och Barack Obama
Foto: Courtesy of the Obama-Robinson Family

Läs ett urval av citat från recensioner och reaktioner på sociala medier:

”Det är ögonblicken då Obama försöker förstå vad hon ser i landet nu som är bland de mest berörande. Om inte annat för att hon tydligt kämpar med att förena uppväxtens klarsynta realism, medfört av nödvändighet, med det glamorösa och tidigare otänkbara liv hon lever idag.”

Ur The New York Times

”På håll ser det ut ungefär som det vi har sett från många first lady’s berättelser: problemen längs vägen, strålkastarljusets utmaningar, uthålligheten i deras kärlek. Men i Min historia verkar Obama fast besluten att leva i smärtan, besvikelsen, ångern och den förlust hon flera gånger känt under deras relation.”

Ur Entertainment Weekly

Foto: Official White House photo by Chuck Kennedy

Min historia

Min historia

Michelle Obama
Storpocket
Köp boken

En sida till? Fortsätt läs!