Så magisk är den nya Jane Austen-utställningen
Artiklar

Så magisk är den nya Jane Austen-utställningen

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 03 juni 2017

Man behöver inte vara Austen-nörd för att älska allt med Jane Austen när chansen kommer . Och nu finns den – i form av en helt magisk utställning i gästrumsvåningen i Skoklosters slott. Se den och lär dig mer om en svindlande litterär värld. 

(Psst! Missa inte att skriva upp er för deras nyhetsbrev här!)

Jane Austen, författaren bakom några av vår tids största romaner som Stolthet och fördom, Förnuft och känsla och Emma, har blivit mer än en författare. I vår moderna tid blir hon bara större och större. Austenklubbar, Austensällskap, mängder av forskning samt, inte minst, mängder av fantastiska filmatiseringar.

Det finns något tidlöst i Austens romaner, trots att de är så detaljrika och träffsäkra för just den tid de utspelar sig i. Jane Austen iakttog med skarp blick de hårda sociala mönster som genomsyrade den priviligierade samhällsklass hon själv tillhörde.

Austens unga hjältinnor kämpar mot och med tidens begränsningar. För många kvinnor var äktenskapet den enda möjligheten till försörjning. Precis som i hennes böcker, står kvinnorna i centrum i Jane Austens värld. Feministiskt, rentav. Stolta, starka hjältinnor med en nykter syn på äktenskapet.

För den som just nu tar sig en resa till det vackra Skokloster väntar en fest för sinne och ögon – när ikoniska kostymer från filmatiseringar av romanerna Stolthet & fördom, Förnuft & känsla, Övertalning och Emma har flyttat in i slottets gästrumsvåningar.

De historiska och svindlande slottsmiljöerna är redan innan  som tagna ur en Austen-roman, och nu har producenten  Annika Williams tillsammans med sina medarbetare byggt upp scenarion med hjälp av kläder, möbler och tavlor, som är helt omöjliga att inte låta sig påverkas av.

Den som älskat att se filmatiseringarna kan drömma sig bort i detaljer som Marianne Dashwoods (spelad av Kate Winslet) fantastiska brudklänning från filmatiseringen av Förnuft och Känsla och inte minst Mr Darcys (spelad av Colin Firth) en gång genomvåta skjorta från BBC-serien Stolthet och fördom. Den som inte är lika påläst kommer garanterat att gå hem börja läsa.

Dessutom arrangeras ett helt fantastiskt aktivitetsprogram i anslutning till utställningen. Vd sägs till exempel om Jane Austen-bal eller Jane Austen-picknick i slottsträdgården?

 

Foto: Johanna Stenius

Fakta

 • Vad:
 • Var:
 • När:

  1 juni till 1 oktober 2017.

 • Info:
 • Göra:

  Ett urval ur kalendariet:

  7/6: Mina hjältinnor – temavisning med indendent och utställningsproducent Annika Williams.

  10/6: Fashionable a la Jane Austen – föredrag och dräktvisning av empirtidens mode.

  10/6: Empirdans – dansuppvisning och prova på.

  14/6: Darcy, Brandon och Ferrars – temavisning om Austens manliga karaktärer.

  19/8: Jane Austen-bal – en helkväll med dans och musik i sann Austen-anda.

  19/8: Jane Austen-picknick – mat och sällskap i slottsparken.

  19/8: Fashionable a la Jane Austen – föredrag och dräktvisning av empirtidens mode.

En sida till? Fortsätt läs!