Övergrepp, män med makt och #metoo – nu blir thrillern Netflix-serie
Artiklar

Övergrepp, män med makt och #metoo – nu blir thrillern Netflix-serie

Gillar du Hanne Vibeke-Holst? Älskade du Malin Persson Giolitos Störst av allt? Då är den engelska thrillern Efter skandalen boken för dig.

Av: Tove Kullenberg
Publicerad: 28 maj 2020

Gillar du Hanne Vibeke-Holst? Älskade du Malin Persson Giolitos Störst av allt? Då är den engelska thrillern Efter skandalen boken för dig.

Män med makt och privilegier som tar sig friheten att behandla kvinnor hur de vill. Känns det igen?

”Hon stormar mot ett samhälle där människor av börd och med makt ostraffat tar sig rätten att agera som svin. Boken är en höjdare. Man sitter fastnaglad.”, skriver UNT om Efter skandalen – och det är inte svårt att hålla med. Boken nominerades 2019 till Svenska Deckarakademins pris för bästa översatta kriminalroman och nu blir den Netflix-serie i sex delar. Bland manusförfattarna finns David E. Kelley (Big Little lies) och Melissa James Gibbon (House of Cards).

Läs också: Här är romanerna där kvinnorna slår tillbaka

Författaren Sarah Vaughan är utbildad vid Oxford och har bland annat arbetat som politisk reporter, innan hon skrev Efter skandalen. En roman med ett tema som ligger oerhört rätt i tiden – det handlar om män med makt, sexuella övergrepp och gråzoner. Men det var inte #metoo som inspirerade henne, utan en rättegång hon bevakade 2013, då en känd fotbollsspelare stod anklagad för våldtäkt.

”Det var då jag förstod hur hårt vi dömer kvinnor i våldtäktsfall, och jag insåg hur exponerande och hemsk en våldtäktsrättegång måste vara”, säger hon i en intervju med Bookreporter.com.

Och så skrev Sarah Vaughan Efter skandalen, en spänningsthriller som inneburit hennes stora genombrott som författare. Boken har sålts till 24 länder runt om i världen och fått strålande recensioner i hemlandet Storbritannien.

Här möter vi den brittiske ministern James Whitehouse, sinnebilden av framgång. Charmig, stilig, atletisk och sådär självsäker som man bara blir som man föds in i samhällets översta skikt och gått på de allra finaste skolorna.  På universitetet i Oxford träffar han sin blivande hustru, Sophie, som han får två barn med, men också sin bästa vän, som sedermera blir premiärminister och gör James till minister.

Läs också: Hans nya thriller jämförs med House of Cards och Hitchcock

Men vem är egentligen James Whitehouse? När han anklagas för våldtäkt av en före detta älskarinna, som dessutom jobbat för honom, förändras bilden. Sarah Vaughan beskriver honom ur flera vinklar, där nutidens familjefar ställs mot universitetstidens festglada student. Frun har en bild, en flicka i Oxford berättar en annan historia. Om svinigt festande och män med makt som tar sig rätten att behandla andra hur de vill.  Och här finns åtskilliga kopplingar till verkligheten – många brittiska makthavare har festat hårt genom studieåren, vilket också belysts i media.

Och genom brottmålsadvokaten Kate Woodcroft får vi se James Whitehouse ur ytterligare ett perspektiv – det juridiska.

Alla som läst Malin Persson Giolitos Störst av allt vet hur spännande en rättegångsthriller kan vara, bara den beskrivs på rätt sätt. Här får vi den dramaturgin, men också berättelsen om vad som hände efter – och framför allt före skandalen. Vad är sant, vad är falskt? Vems berättelse väger tyngst? Och hur svinigt får människor med makt egentligen bete sig?

Som recensenten i UNT skriver: ”Med sin vassa penna gör författaren mos av dem. Och Sarah Vaughan vet vad hon skriver om. Hon var själv där.”

 

Efter skandalen

Efter skandalen

Sarah Vaughan

En sida till? Fortsätt läs!