Spänningstips! 6 deckare utan poliser
Boktips

Spänningstips! 6 deckare utan poliser

I de flesta deckare får vi följa hur en polis eller kriminalkommissarie försöker lösa olika brottsfall. Men ibland är det uppfriskande när genren bjuder på andra typer av roller. Vi har listat sex riktigt spännande bladvändare där huvudpersonen inte är en polis.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Getty
Publicerad: 28 september 2022

I de flesta deckare får vi följa hur en polis eller kriminalkommissarie försöker lösa olika brottsfall. Men ibland är det uppfriskande när genren bjuder på andra typer av roller. Vi har listat sex riktigt spännande bladvändare där huvudpersonen inte är en polis.

Bok 1

Den som överlever av Victor Pavic Lundberg

Loa Bergman återvänder till journalistiken efter en lång sjukskrivning. När han letar efter vinklar inför den stundande tjugoårsdagen av en nationell katastrof ramlar han över ett spår som ligger närmre hans eget öde än vad han först vill erkänna. Samtidigt bedriver Danijela Mirkovic, Loas kollega på tidningen och tidigare vän, en egen utredning och hittar märkliga oklarheter. Båda två dras in i en livsfarlig spiral i jakten på sanningen.

Tips: Victor Pavic Lundberg har gästat Samtal om böcker. Lyssna på avsnittet här!

Bok 2

Städerskan av Nita Prose

En bästsäljare till mysdeckare! Nita Prosers debutroman utspelar sig på det anrika Regency Hotell där Molly jobbar som städerska. Hon är expert på sitt jobb, men har det desto svårare med det sociala. Livet är tufft just nu. Mollys mormor har nyss dött och dessutom har en så kallad pojkvän blåst henne på pengar. Och när hon ska städa i affärsmannen Charles Blacks svit hittar hon honom död i sängen…

Läs mer: 10 mysdeckare att lägga till på din att-läsa-lista

Bok 3

Skolan av Karin Wik

I Karin Wiks spänningsdebut som kom i fjol hittas två elever mördade på den prestigefyllda internatskolan Axelsons. Ida Rossi, en före detta elev som nu är krimreporter, skickas mot sin vilja tillbaka till den isolerade internatskolan för att göra ett grävande reportage. Men på skolan, där traditioner och lojalitet är viktigaste än allt annat, möts hon av tystnad och misstänksamhet. Ida dras in i ett psykologiskt spel där hon tvingas möta sina egna traumatiska minnen allt medan en dubbelmördare går fri.

Läs mer: Karin Wik har skrivit en suggestiv spänningsroman i internatskolemiljö

Bok 4

En sista ton av Randi Fuglehaug

Inbunden
Köp boken

Den andra delen i deckarserien om Agnes Tveit, som återvänder till hemstaden Voss där ondskan ruvar mitt i idyllen. Marta Tverberg är en berömd saxofonist som faller ner död på scenen under en jazzfestival i Voss. De sexhundra människorna i publiken blir vittnen till dramat, och flera av dem bär på hemligheter. Agnes Tveit är mitt uppe i arbetet med en biografi om Tverberg. Under sin research får hon nys om flera av stjärnans hemligheter och startar en egen utredning.

Bok 5

Bara ett offer av Kicki Sehlstedt

Journalisten Aida Svantesson är tillbaka på Probono-redaktionen efter föräldraledigheten när hon en dag får ett tips. Ett anonymt Instagramkonto pekar ut en känd politiker som våldtäktsman, och en tid senare försvinner han spårlöst. Tillsammans med Kajan gräver hon djupare i fallet. Efterforskningarna leder dem in i mörka världar där människor är beredda att göra vad som helst för att hämnas eller dölja sina ljusskygga affärer – inklusive mörda.

Läs mer: Här hittar du allt om Probono-serien

Bok 6

Små katastrofer av Sarah Vaughan

Hyllade författaren Sarah Vaughans spänningsroman Små katastrofer handlar vännerna Liz och Jess som känt varandra i tio år, ända sedan de båda väntade sitt första barn och fann varandra i en mammagrupp. En sen kväll dyker Jess upp på sjukhuset där Liz arbetar som akutläkare. Jess tio månader gamla dotter har skadat huvudet, och hennes historia går inte ihop. Hur väl känner de egentligen varandra?

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!