11 spännande deckare som gör sig bra i ljudbok
Boktips

11 spännande deckare som gör sig bra i ljudbok

Agenter, spioner och olösta mordgåtor. En riktigt bra deckare är svår att lägga ifrån sig och i ljudboksformat kan det vara ännu svårare att slita sig. Vi har listat 11 riktigt spännande deckare du inte kommer kunna sluta lyssna på.

Av: Andrea Lindelöw
Fotograf: Getty
Publicerad: 16 februari 2022

Agenter, spioner och olösta mordgåtor. En riktigt bra deckare är svår att lägga ifrån sig och i ljudboksformat kan det vara ännu svårare att slita sig. Vi har listat 11 riktigt spännande deckare du inte kommer kunna sluta lyssna på.

Bok 1

Fallvind av Maria Adolfsson

I Fallvind hittas två ungdomar döda med bara två dygns mellanrum i huvudstaden Dunker. Kriminalinspektör Karen Eiken Hornby är tillbaka från föräldraledigheten och ska nu jobba ihop med Astrid Nielsen som vägrar berätta varför hon sagt upp sig. De börjar snart misstänka en koppling mellan dödsfallen och det verkar som om någon bevakar Karen.

Bok 2

Ondskans nätverk av Max Seeck

Ondskans nätverk försvinner den kända finska influencern Lisa Yamamoto efter en releasefest i Helsinki. Även hennes ex-pojkvän är spårlöst försvunnen. Bara ett par dagar senare publiceras en märklig bild föreställandes ett fyrhus på Lisa Yamamotos Instagramkonto. Under bilden finns en dikt som verkar beskriva Lisas död. Samtidigt hittas en ung kvinnas lik på en strand. Kan det finnas en koppling? Kriminalöverkonstapel Jessica Niemi och hennes kollegor tar sig an fallet.

Bok 3

Det man inte ser av Bo Svernström

Inbunden
Köp boken

I ett sommarhus vid havet hittas tre människor brutalt mördade. Den ena personen är en kidnappad industriman och de andra två är miljöaktivisterna som kidnappade honom. Men i huset hittas även ett vittne.  En ung kvinna som överlevt. Under ett förhör med kvinnan märker Carl Edson, kriminalkommissarie, att något inte är som det ska.

Bok 4

Fädernas missgärningar av Åsa Larsson

I Åsa Larssons sjätte och sista bok om om Rebecka Martinsson jobbar Rebecka kvar som åklagare i Kiruna; överarbetad och med taggarna utåt. Ett gammalt lik hittas i en frys och rättsläkaren Pohjanen vädjar till Rebecka att ta sig an fallet, trots att mordet är preskriberat. Rebecka börjar rota i fallet, och så småningom börjar hon förstå saker om sig själv och sin släkts historia som hon inte tidigare förstått. Om fädernas missgärningar, och hur de präglar oss än idag.

Bok 5

Enbart kvinnor av Christina Wahldén

En förlossningsgrotta som använts av ursprungsbefolkningen i tiotusentals år riskerar att försvinna i och med en gruvexploatering. Samtidigt hittas en minister mördad i Darwins högsta domstol som nyligen fattat beslutet om gruvan. Poliserna Jess och Bluey börjar utreda fallet men förstår snart hur komplex situationen är. Jess, som precis inlett en relation med amerikanen Pete, måste återigen konfronteras med sin bakgrund. Kan någon från ursprungsbefolkningen verkligen ligga bakom det mystiska mordet? Spänningarna i staden trappas upp i takt med att tidpunkten för gruvsprängningen närmar sig.

Bok 6

Spegelmannen av Lars Kepler

Keplers åttonde bok med Kriminalkommissarien Joona Linna.

Denna gång är en ung kvinna försvunnen efter att ha varit påväg hem från skolan. Efter fem år hittas hon mördad på en lekplats i centrala Stockholm. Joona Linna lyckas med hjälp av övervakningskameror hitta ett ögonvittne men när det visar sig att personen är en psykiskt sjuk man kopplas hypnotisören Erik Maria Bark in för att återskapa hans minnen.

Bok 7

Silvervägen av Stina Jackson

Lelle kör bil under de ljusa sommarnätterna sedan tre år tillbaka. Han kör på en väg som kallas för Silvervägen. För tre år sedan försvann hans dotter spårlöst. Dotterns försvinnande bryter ner honom totalt. En dag kommer 17-åriga Meja och hennes mamma till den lilla orten Glimmersträsk. Meja är lika gammal som Lelles dotter var när hon försvann. När ytterligare en flicka försvinner blir Lelle och Mejas öden sammanlänkade.

Bok 8

Det trettonde fallet av Åke Edwardson

Vi möter kriminalkommissarie Erik Winter när precis har varit hos familjen i Marbella. På planet hem lägger han märke till ett tyst par. I Sverige hamnar han i bilen efter dem. Plötsligt gör parets bil en våldsam gir och kör med fruktansvärd kraft in i klippväggen. Kvinnan i bilen heter Sara Brendner. Samma Sara Brendner blev trettio år tidigare vittne till det våldsamma mordet på hennes pappa, ett mord som aldrig klarades upp.

Bok 9

Spionen som kom in från kylan av John Le Carré

Spionen som kom in från kylan är John Le Carrés mest berömda agentroman. Boken handlar om agenten Alec Leamas under Kalla krigets hänsynslösa värld och om ensamheten som spion. När Hans-Dieter får makten inom östtyska säkerhetstjänsten förlorar Leamas alla sina agenter. Han behöver lämna det hårda livet bakom sig men Control i London vill att han ska stanna ute i kylan lite till för det dödande slaget mot Mundt.

Bok 10

Rotvälta av Tove Alsterdal

När Olof var fjorton år erkände han ett mord på tonårsflickan Lina Stavred. Efter tjugotre år återvänder han hem till Ångermanland. I barndomshemmet hittar han sin pappa mördad i badkaret. Polisen Eira Sjödin är polis och har precis kommit tillbaka till Kramfors för att ta hand om sin mamma som är dement. När undersökningen inleds av mordet på Olofs pappa blir Eiras liv tydligare.

Bok 11

Benvittring av Johan Theorin

En man hittas död i ett stenras på en öde strand på Öland. När polisen Tilda Davidsson kommer till platsen hittar hon även benrester från en annan man som sist sågs i livet tillsammans med hennes släkting Gerlof Davidsson. Den åldrade skepparen Gerlof är nu sjuk och svag, men han måste ändå ta reda på varför en gammal tragedi fortfarande skapar rädsla och hat på ön. För mordet på stranden är bara början.

Bok 12

Box av Camilla Läckberg, Henrik Fexeus

En död kvinna hittas i en låda genomborrad av svärd, och fallet gäckar stockholmspolisen. Det brutala mordet för tankarna till magitrick, och ansvarig inspektör Mina Dabiri kontaktar Vincent Walder, som kan allt om trolleri. Ganska snabbt inser de båda kopplingen till ett annat tidigare känt fall, och förstår att de har att göra med en galen seriemördare. Box är första delen i en blivande bokserie.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs mer