Böckerna för dig som älskar Squid Game
Boktips

Böckerna för dig som älskar Squid Game

Alla pratar om Squid Game - Netflix succéserie där människor i grönvita overaller kämpar för sina liv i den ena blodiga barnleken efter den andra. Har du redan slukat alla avsnitt? Här är böckerna för dig!

Av: Linnea Ivares
Fotograf: Noh Juhan | Netflix
Publicerad: 19 oktober 2021

Alla pratar om Squid Game - Netflix succéserie där människor i grönvita overaller kämpar för sina liv i den ena blodiga barnleken efter den andra. Har du redan slukat alla avsnitt? Här är böckerna för dig!

Bok 1

Hungerspelen av Suzanne Collins

Vi är nog många som kom att tänka på Suzanne Collins Hungerspelen-trilogi när vi först hörde talas om Squid Game. I denna succéserie tv-sänds det årligen en brutal kamp där 24 ungdomar från Panems 12 distrikt slåss för att vinna – och överleva. En av deltagarna är bokens huvudperson, den 16-åriga Katniss Everdeen. För att klara sig måste hon bryta mot spelets regler och sätta sig upp mot regimen. Men Katniss blir snart en bricka i ett spel och vad hon än gör verkar det föra med sig våld och lidande. Vem kan hon egentligen lita på?

Läs också! Gillade du ”Hungerspelen”? Här är 6 böcker i liknande anda

Bok 2

Ensam kvar av Alexandra Oliva

Ensam kvar handlar om Zoo som efter att ha skickat in en ansökan valts ut som en av deltagarna att tävla i en realityserie i den otillgängliga vildmarken i New England. Det handlar om att överleva, att visa uthållighet och övervinna psykiska utmaningar. Samtidigt som serien spelas in inträffar det ofattbara: en världsomspännande katastrof hotar att slå ut civilisationen. Zoo, som är fullkomligt isolerad, märker först inte att spelet är över. Ovetande om vad som hänt fortsätter hon att kämpa. Äventyret går överstyr och hon måste på allvar lära sig att överleva.

Bok 3

Losing big or losing everything av Niclas Christoffer

Hungerspelen möter Biggest Loser i komikern Niclas Christoffers drastiska dystopi om ett framtida Sverig där vikten och hälsan helt och hållet bestämmer dina rättigheter. Xerena och Xerene hamnar i världens populäraste dokusåpa – Losing big or losing everything där allt handlar om att gå ner i vikt. Vinnaren får tillbaka alla sina rättigheter och får leva ett liv i lyx med alla bekvämligheter. Men det finns en hake – de som inte vinner dör …

Bok 4

Maratonmarschen av Stephen King

Maratonmarschen av Stephen King har allt det bästa från Squid Game, vilket ger boken en självklar plats på listan. I ett framtida dystopiskt Amerika deltar hundra pojkar i en årlig tävling där de går med en viss hastighet tills det bara finns en spelare kvar. Allt följs av TV-kameror och upphetsade folkmassor. Vinsten är vad vinnaren själv önskar under resten av livet. Men priset är högt, de som inte längre orkar eller går för långsamt möter en omedelbar död.

Missa inte! Stephen Kings bästa böcker — från 1970-talet till idag

Bok 5

Flugornas herre av William Golding

Liksom Squid Game utforskar William Goldings klassiker och dystopi från 1954 omänsklighet och människors kapacitet till ondska. En grupp pojkar mellan sex och tolv år kastas iland på en liten ö i Söderhavet. De stiftar lagar, fördelar sysslorna och väljer anförare. Deras tillvaro kan bli paradisisk med rik tillgång på god mat, sol och fullständig frihet från de vuxnas tvång. Men snart tar leken en annan vändning: skräcken kryper över pojkarna, rivaliteten växer mellan ledarna. Det som kunde varit ett spännande sommarlovsäventyr blir en furiös hetsjakt där fruktan och grymhet slår fram och vägen mot undergång ligger utstakad.

Bok 6

Endgame av James Frey

De flesta civilisationer har någon berättelse som handlar om att gudar eller varelser som besitter större krafter och kunskaper än människorna kommit ner till jorden från himlen. Nu är dessa varelser tillbaka för att kräva in det som människorna lovade dem. Under tusentals år har familjer övat varje generation i hur de ska överleva och döda om de blir kallade som spelare i slutstriden. De som är mellan 13 år och 19 år och 364 dagar är ständigt beredda. Men ingen har blivit kallad. Förrän nu. Tolv meteoriter slår ner på jorden och tolv familjer skickar iväg ett barn till Xi’an i Kina där spelet börjar.

Bok 7

Den flyende mannen av Stephen King

Skräckmästaren Stephen King skrev Den flyende mannen under pseudonymen Richard Bachman. Boken, som kom ut 1981, utspelar sig i framtidens USA där realityserien ”Tävlingarna sänds på TV.  Ju farligare tävlingar, desto större vinster i potten. Huvudpersonen Ben Richards deltar i ”Den Flyende Mannen”, där deltagaren vinner mer pengar ju längre han lyckas hålla sig undan de jägare som är ute efter att oskadliggöra dem.

Kan finnas på bibliotek eller antikvariat.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs mer