7 starka böcker att uppslukas av
Boktips

7 starka böcker att uppslukas av

Då och då har man turen att fullständigt fastna i en bok. Här sju bra tips för dig som vill ha en riktigt uppslukande läsupplevelse från början till slut.

Fotograf: Unsplash
Publicerad: 25 november 2021

Då och då har man turen att fullständigt fastna i en bok. Här sju bra tips för dig som vill ha en riktigt uppslukande läsupplevelse från början till slut.

Bok 1

Amerikansk jord av Jeanine Cummins

Amerikansk jord är en bok du aldrig glömmer. En skrämmande aktuell och fullständigt uppslukande roman om en mor och en son på flykt – från Acapulco i Mexiko mot tryggheten i USA.

Nyss var ledaren för knarkkartellen Los Jardineros en omtyckt kund i Lydias bokhandel. Nu har han visat sitt rätta ansikte. Som hämnd för ett avslöjande reportage har hans män dödat hennes journalistmake och ytterligare 15 familjemedlemmar. Endast Lydia och den åttaåriga sonen Luca undkommer. De flyr, först på måfå, sedan norrut. På vägen möter de barmhärtighet och medmänsklighet men också livshotande faror.

Bok 2

Shuggie Bain av Douglas Stuart

Fängslande debutroman som fått kritikerna att bli alldeles till sig. Shuggie Bain utspelar sig i industristaden Glasgow på 80-talet. Margret Thatcher sitter vid makten och alla måste kämpa för att överleva. Glamorösa Agnes Bain har alltid haft större drömmar än så, men när hennes man lämnar familjen faller allt samman och det kommer an på barnen att fånga henne. Shuggie Bain, den yngsta i syskonskaran, är den som håller ut längst. Men han drömmer sig också bort.

Bok 3

Där kräftorna sjunger av Delia Owens

Delia Owens Där kräftorna sjunger har slukats av läsare över hela världen. Den hypade romanen handlar om Kya Clark som lever ensam i samspel med naturen utanför en liten stad vid North Carolinas kust. Byborna kallar henne ”träskflickan” och har i många år spridit elaka rykten om henne. När en stilig quarterback hittas död i våtmarken blir hon därför omedelbart misstänkt och en mordutredning inleds. Men Kya är långt ifrån den obildade enstöring som alla tror, och snart uppdagas sanningen om hennes liv.

Läs mer: 6 boktips för dig som älskar Där kräftorna sjunger

Bok 4

Små eldar överallt av Celeste Ng

Hur kunde allt gå så snett i en så lycklig familj som Richardsons? När började idyllen Shaker Heights att förändras? Var det när Mia Warren flyttade in med tonårsdottern Pearl i släptåg? Eller började det redan vintern innan, när ett spädbarn hittades övergivet utanför brandstationen? Små eldar överallt är en fascinerande roman om hemligheter och lögner, om starka blodsband och om en moderskärlek så intensiv att den når bortom dem.

Bok 5

Ett litet liv av Hanya Yanagihara

Storpocket
Köp boken

Ett litet liv är en gripande, skoningslös och oförglömlig bok, en bok för dig som vill bli totalt uppslukad under 700 sidor. Det här är berättelsen om de fyra vännerna JB, Malcolm, Willem och Jude och deras liv i New York. Boken följer över flera decennier och växlar mellan nattsvart mörker och ljus. Genom åren prövas deras vänskap, men det som håller dem samman är alltid Jude – Jude St Francis, som förblir en gåta för dem som står honom närmast.

Läs mer: 7 uppslukande romaner om familjehemligheter

Bok 6

Pachinko av Min Jin Lee

Uppslukande och oförglömlig släktsaga! När sextonåriga Sunja blir gravid väntar ett liv i skam i 1910-talets Korea. Hon räddas när en ung präst friar och tar henne med till Japan. Men tillvaron i det nya landet präglas av både fattigdom och förtryck. En fascinerande och drabbande berättelse om fyra generationers öden; om familjeheder, kärlek, överlevnadskonst och okuvliga kvinnor.

Bok 7

Flicka A av Abigail Dean

Abigail Deans psykologiska thriller sägs vara omöjlig att lägga ifrån sig. Det handlar om Lex Gracie. Hon vill inte tänka på sin familj, inte heller på föräldrarnas skräckhus där hon och hennes syskon tvingades växa upp. Och hon vill inte tänka på sin identitet som Flicka A – flickan som till slut rymde och befriade sina syskon. Som framgångsrik advokat i New York har det varit enkelt för Lex att undvika de smärtsamma minnena, men när modern dör i fängelset kommer hennes förflutna ikapp henne. Plötsligt måste hon förenas med syskonskaran och möta den barndom hon gjort allt för att glömma. Men vad döljer vi egentligen för varandra, och kan minnen förråda oss?

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!