Fotograf: Les Kaner Stefan Ahnhem: ”Mitt kontrakt med läsarna är att allt kan hända”
Författare

Stefan Ahnhem: ”Mitt kontrakt med läsarna är att allt kan hända”

Efter sex succéböcker om Fabian Risk är Stefan Ahnhem nu aktuell med En helt annan historia. Det är en spin-off från Risk, med fokus på det mänskliga. Och såklart: oerhörd spänning.
– Min ambition är att ”ni tror kanske att ni har läst allt, men det har ni inte”, säger Ahnhem.

Av: SelmaStories
Fotograf: Les Kaner
Publicerad: 17 november 2022

Efter sex succéböcker om Fabian Risk är Stefan Ahnhem nu aktuell med En helt annan historia. Det är en spin-off från Risk, med fokus på det mänskliga. Och såklart: oerhörd spänning.
– Min ambition är att ”ni tror kanske att ni har läst allt, men det har ni inte”, säger Ahnhem.

Stefan Ahnhem är en prisad deckarförfattare med lång erfarenhet som manusförfattare i grunden. Han debuterade år 2014 med Offer utan ansikte och boken blev den första delen i serien om Helsingborgspolisen Fabian Risk. Sedan dess har Stefan Ahnhem skrivit sex böcker i samma serie, som har översatts till en lång rad språk och sålt i över två miljoner exemplar.

Nu är Stefan Ahnhem aktuell med en spin-off till Fabian Risk-böckerna, En helt annan historia, där läsaren får följa Stockholmspolisen Malin Rehnberg. Boken utspelar sig under samma dygn som Den sista spiken. Vi passade på att träffa Stefan Ahnhem i Stockholm och fråga honom om boken.

Foto: Les Kener

Foto: Les Kener

Berätta om En helt annan historia. Hur fick du idén att skriva en spin-off?
– Det var under arbetet med Den sista spiken. Jag hade en idé om att avsluta Fabians boksvit genom att låta alla viktiga personer vi fått lära känna genom åren stråla samman i slutet och med gemensamma krafter få Kim Sleizner på fall. Jag började skriva och det blev väldigt bra, men längre än tänkt. Jag bestämde mig därför för att ta bort alla kapitel med Malin Rehnberg, huvudkaraktären i En helt annan historia. Det var ett svårt beslut eftersom det handlade om nästan fyra månaders arbete. Men det blev mycket bättre och renare, så egentligen var det aldrig någon tvekan.

Missa inte! 12 spänningsromaner som utspelar sig i Stockholm

Vad hände med Malins kapitel?
– Min agent frågade efter utgivningen av Den sista spiken om han fick läsa dem, och det visade sig att han tyckte att det var något av det bästa jag hade skrivit. Sedan läste även min förläggare och sa samma sak. Då uppstod tanken att göra en bok med Stockholmspolisen Malin som huvudkaraktär, med ett nytt upplägg. Fabian-böckerna innehåller väldigt mycket perspektivskiftningar och sidohistorier. En helt annan historia är mer centrerad kring Malin och hennes alldeles egna sätt att se på världen.

Hur lång tid tog det att skriva En helt annan historia?´
– Med Malin som huvudkaraktär så rann det bara på. Jag började under sommaren och den blev klar i september. Tanken var att jag skulle skriva till ett slut, det var det som saknades, men det blev en hel del mer än det, så någon egentlig semester var det aldrig tal om för min del. Men det var ett rent nöje att få tillbringa tid tillsammans med Malin som är en av mina mest färgstarka karaktärer med en envishet som få, en mängd brister och fel men framför allt ett stort hjärta.

Läs mer: Upptäck hela Fabian Risk-serien

Vad vill du att läsarna ska ta med sig från dina böcker?
– Jag minns första gången jag själv läste en deckare, jag tror att det var någon Wallander-bok, och jag kunde inte släppa taget om den. Efter det kan ingen annan bok återskapa riktigt den där känslan jag hade då, även om det är den man hela tiden vill tillbaka till. Min ambition har varit att det är just det mina böcker ska göra med mina läsare: ”ni tror kanske att ni har läst allt, men det har ni inte”. Mina böcker ska kännas som den första deckaren man läser. Och jag vill inte att mina läsare ska vara lugna, mitt kontrakt med dem är att allt kan hända. Det kommer att vara spännande och överraskande och jag kan inte garantera ett lyckligt slut.

– Jag tror att läsaren i grund och botten är ute efter att känna någonting. Man vill bli förälskad, upphetsad, arg, rädd och skratta. Känner man ingenting är texten död och meningslös, och hela poängen med att läsa försvinner. Om man vet att det kommer ordna sig i slutet sitter man lite för tryggt i soffan. Det är nästan som att läsa med hängslen och flytväst och en stor air-bag framför sig. I mina böcker är det flytvästförbud.

“Under hela mitt liv har jag aldrig upplevt att leva i en så spännande tid som just nu. I stort sett varje dag överträffar verkligheten dikten med råge.”

Det är mycket känslor och samhällsaktuella ämnen i En helt annan historia. Var hämtar du din inspiration?
– Om man är en författare som skriver om den tid vi lever i är ett intresse för omvärlden viktigt. Jag läser tre till fyra dagstidningar per dag, lyssnar på intervjuer och läser andra böcker. Under hela mitt liv har jag aldrig upplevt att leva i en så spännande tid som just nu. I stort sett varje dag överträffar verkligheten dikten med råge. Det är ur den jag hämtar allting, och även om jag har tillåtit mig att ta ut svängarna en hel del i böckerna om Risk har det i efterhand visat sig att jag legat lite väl nära verkligheten.

Till sist, kommer vi att få se mer av Fabian och Malin?
– Det är utan konkurrens den vanligaste frågan jag får. Jag är nog inte helt klar, tror jag. I och med Den sista spiken har jag satt punkt för det jag påbörjade med Offer utan ansikte, och för mig är det ett kapitel i hans liv som är avslutat. Men det finns många möjligheter och tankar om vad som ska komma efter det. Lite som att fundera på vad som tar vid bakom universums slut. Mer än så kan jag inte avslöja. I alla fall inte innan man har läst En helt annan historia.

Stefan Ahnhem

  • Ålder: 55 år

  • Bor: Köpenhamn

  • Familj: Fru och fyra barn

  • Läser just nu: Just läst ut Sarek och nu påbörjat Joakim Zanders Ett ärligt liv.

En helt annan historia

En helt annan historia

Stefan Ahnhem
Lyssna på <i>En helt annan historia</I> här

Lyssna på En helt annan historia här

En sida till? Fortsätt läs!