13 spänningsromaner som utspelar sig i Stockholm
Boktips

13 spänningsromaner som utspelar sig i Stockholm

Stockholm – vår älskade huvudstad. Men i den idylliska skärgården, på den grönskande Djurgården och i familjevillorna i förorterna verkar det dölja sig en hel del mysterier. I alla i fall i litteraturen. SelmaStories tipsar om några spänningsromaner som utspelar sig i staden.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Getty
Publicerad: 11 januari 2023

Stockholm – vår älskade huvudstad. Men i den idylliska skärgården, på den grönskande Djurgården och i familjevillorna i förorterna verkar det dölja sig en hel del mysterier. I alla i fall i litteraturen. SelmaStories tipsar om några spänningsromaner som utspelar sig i staden.

Bok 1

En förlorad sommar av Victor Pavic Lundberg

Inbunden
249 kr
Köp boken

Journalisten Loa Bergman tvingas ställa in sin semester och återvända till sina hemtrakter i Mariestad efter att en ung kvinna försvinner spårlöst. Samtidigt som han konfronteras med minnen från sin uppväxt, drabbas hans kollega Danijela Mirkovic av en personlig katastrof och tvingas undersöka ett liknande fall som varit olöst i över trettio år. Victor Pavic Lundberg, författaren bakom den hyllade debuten Den som överlever, är tillbaka med en ny nervkittlande spänningsroman!

Bok 2

Kärlekens algoritm av Mons Kallentoft

Inbunden
269 kr
Köp boken

Underdogs är en ny thrillerserie som utspelar sig i Stockholm år 2023, efter pandemin. Handlingen kretsar kring Elle Videman som arbetar i ett kök på ett brasserie, medan hennes pappa sitter i fängelse för ett mord han påstår han inte begått. Elle söker sanningen och möter längs vägen en rad karaktärer, som kriminalpolisen Leo Madvig, transpersonen Lulu och datageniet Vic. Boken berättar om ett samtida Stockholm med en guldkantad yta, men också en mörk och trasig baksida där många människor lever i samhällets utkant. Kärlekens algoritm är en spänningsroman om kärlek i en polariserad samtid

Bok 3

Mr Ett av Jens Lapidus

Inbunden
259 kr
Köp boken

Gangsterbossen Isak har bestämt sig för att sälja sina tillgångar och bli vit. I kulisserna väntar en ny kung – Kerim – på att ta över. Men så försvinner Isaks son och han tvingas tillbaka till gatan.

Teddy och Emelie är trötta på varandra. Han blir aldrig en svenne, och hon vill inte att deras son ska växa upp med en far som inte kan hålla sig på rätt sida om lagen. De dras in i den maktkamp som uppstår efter att Isak lämnat ifrån sig makten.

Bok 4

En bättre plats av Annika Alm

Inbunden
239 kr
Köp boken

En tidig morgon i augusti hittas en tonårig flicka död på klipporna nedanför en kursgård på Lidingö. Kvällen innan fylldes gården av minglande näringstoppar och unga framtidshopp när tankesmedjan Arbitrium ställde till med sommarfest. Var den döda flickan en av festgästerna? Var hennes död en olycka eller har hon blivit utsatt för ett brott? Kriminalinspektör Mikaela Friis, gruppledare för Nackapolisens avdelning för grova brott i skärgården, tar sig an fallet tillsammans med nya partnern Leila Feidhani.

Bok 5

VIP-rummet av Jens Lapidus

Pocket
89 kr
Köp boken

Jens Lapidus Top dogg-serie skildrar ett mörkt och brutalt Stockholm. Teddy har suttit åtta år på anstalt, men nu ska han leva på rätt sida av lagen. Det visar sig vara svårt. Han är pank, utan jobb och sover hos sin syster. När en indriver hör av sig och kräver pengar blir läget akut. Emelie är en ambitiös ung jurist på advokatfirman Leijon. Hon vill klättra på firman, men hur? När en av delägarna ger henne ett ovanligt uppdrag tackar hon ja. Hon ska tillsammans med Teddy ta reda på vad som hänt den försvunne investeraren Philip Schale. Det hon inte förstår är varför Teddy valts till uppdraget, vad vet uppdragsgivaren som inte hon vet?

Bok 6

Den som överlever av Victor Pavic Lundberg

Pocket
89 kr
Köp boken

Nytt i spänningsgenren! Victor Pavic Lundbergs debut utspelar sig i Stockholm och här möter vi journalisten Loa Bergman. Han är tillbaka på jobbet efter en sjukskrivning, och när han letar efter vinklar inför den kommande tjugoårsdagen av en nationell katastrof ramlar han över ett spår. Samtidigt bedriver hans kollega och tidigare vän Danijela Mirkovic en egen utredning och hittar märkliga oklarheter. De dras båda in i en livsfarlig spiral i jakten på sanningen.

PS. Victor Pavic Lundberg har gästat Samtal om böcker. Lyssna på poddavsnittet här!

Bok 7

Den svarta dolken av Veronica Sjöstrand

Pocket
79 kr
Köp boken

Mord och mystiska antikviteter! Nu kommer den första delen i Veronica Sjöstrands nya serie om Stella Rodin. Hon är den motvilliga arvtagerskan till anrika Rodins auktionshus som tvingas överge Edinburgh och sitt jobb som konstexpert för att återvända till Stockholm. Hennes pappa ligger i koma och auktionshuset är i kaos. Samtidigt skakas huvudstaden av rasistiska mord utförda med SS-dolkar, och Stella inser snart att familjen Rodin kan ha kopplingar till händelserna.

PS. Lyssna på vår podd Samtal om böcker där Veronica Sjöstrand medverkat.

Bok 8

1793 av Niklas Natt Och Dag

Pocket
79 kr
Köp boken

Nu kommer den tredje boken i Niklas Natt och Dags Bellman noir-trilogi! I den avslutade delen filar Tycho Ceton på en plan för att återta den glans han förlorat. Han ska ställa till med ett spektakel mer häpnadsväckande, mer hänförande och mer avgrundsdjupt vidrigt än något som dittills skådats i detta vidunderliga och vedervärdiga Stockholm. Den som satt sig i sinne att stoppa honom är Emil Winge. Men denne känner hur stödet för hans jakt börjar tryta. De paranoida myndigheterna har viktigare saker att ägna sig åt, och hans vapendragare Mickel Cardell är upptagen av en egen jakt efter Anna Stina Knapp, som försvunnit efter hennes båda barns död.

Läs mer: Här hittar du allt om böckerna i Bellman noir-trilogin

Bok 9

Kult av Camilla Läckberg, Henrik Fexeus

Pocket
89 kr
Köp boken

Efter Box kommer Kult – andra delen i en spänningsserie av nya deckarduon Camilla Läckberg och Henrik Fexeus. I Kult sätts det udda utredarparet Vincent och Mina åter på prov när en liten pojke försvinner från en förskola på Södermalm i Stockholm. De hittar genast likheter med en tidigare barnkidnappning, som slutade riktigt illa, och förstår att de har med livsfarliga krafter att göra. Allt pekar dessutom på att fler barn kommer att försvinna. För första gången sedan de dramatiska händelserna två år tidigare tar Mina upp kontakten med mentalisten Vincent Walder. Deras relation är lika speciell nu och han visar sig vara användbar även i denna utredning. Men klockan tickar och när de mest skyddslösa blir offer – vem kan då rädda dem?

Bok 10

Allt vi inte sa av Sara Osman

Pocket
79 kr
Köp boken

Sara Osman debuterar med en samtidsroman om giftig vänskap och rasismens konsekvenser. Det handlar om Amanda som är bäst på fest, kanske lite väl bra. Och Sofia som briljerar men är advokatbyråns enda svarta kvinna. Och Caroline som har allt, minus en miljon Instagramföljare. De tre vännerna avnjuter vuxenlivets förrätt i Stockholms innerstad. På ytan är allt bra. Där under pågår något helt annat.

Läs mer: Sara Osman skriver om giftig vänskap och rasismens konsekvenser

Bok 11

Som natten av David Ärlemalm

Pocket
79 kr
Köp boken

David Ärlemalms andra roman skildrar även den Stockholms skuggsida. För tjugoåriga Asynja är den fyra månader gamla dottern ”Snäckan” allting som egentligen betyder något. När pojkvännen Eddies drogaffärer går snett blir Asynja och dottern maktlösa brickor i ett mörkt spel. Under några dygn i södra Stockholm driver Asynja längre och längre bort från det liv hon drömt om, och lämnat en sårig uppväxt i Norrland för. Som natten är en mörk roman om en ung kvinna som dras in i en härva av kriminalitet, en berättelse om brutalitet men också om vänskap och mänsklig värme.

Bok 12

Skuggjägaren av Camilla Grebe

Pocket
79 kr
Köp boken

Två kvinnor, trettio år emellan, mördade med samma brutala tillvägagångssätt. De båda hittas fastspikade i golvet i två av Stockholms förorter. De kvinnliga poliser som jobbat med fallen har upplevt ödesdigra konsekvenser- Britt-Marie på 1970-talet, Hanne på 1980-talet och Malin, som jobbar idag.

Bok 13

Bara ett offer av Kicki Sehlstedt

Pocket
79 kr
Köp boken

Den tredje delen i Kicki Sehlstedts Stockholmsbaserade Probono-serie. Aida Svantesson är tillbaka på redaktionen efter föräldraledigheten. En dag får hon ett tips – ett anonymt Instagramkonto pekar ut en känd politiker som våldtäktsman, och en tid senare försvinner han spårlöst. Tillsammans med Kajan gräver hon djupare i fallet. Efterforskningarna leder dem in i mörka världar där människor är beredda att göra vad som helst för att hämnas eller dölja sina ljusskygga affärer – inklusive mörda.

Läs mer: Allt du behöver veta om Probono-serien

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

stockholm