11 spänningsromaner som utspelar sig i Stockholm
Boktips

11 spänningsromaner som utspelar sig i Stockholm

Stockholm – vår älskade huvudstad. Men i den idylliska skärgården, på den grönskande Djurgården och i familjevillorna i förorterna verkar det dölja sig en hel del mysterier. I alla i fall i litteraturen. SelmaStories tipsar om några spänningsromaner som utspelar sig i staden.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Getty
Publicerad: 11 oktober 2023

Stockholm – vår älskade huvudstad. Men i den idylliska skärgården, på den grönskande Djurgården och i familjevillorna i förorterna verkar det dölja sig en hel del mysterier. I alla i fall i litteraturen. SelmaStories tipsar om några spänningsromaner som utspelar sig i staden.

Bok 1

En förlorad sommar av Victor Pavic Lundberg

Inbunden
Köp boken

Journalisten Loa Bergman tvingas ställa in sin semester och återvända till sina hemtrakter i Mariestad efter att en ung kvinna försvinner spårlöst. Samtidigt som han konfronteras med minnen från sin uppväxt, drabbas hans kollega Danijela Mirkovic av en personlig katastrof och tvingas undersöka ett liknande fall som varit olöst i över trettio år. Victor Pavic Lundberg, författaren bakom den hyllade debuten Den som överlever, är tillbaka med en ny nervkittlande spänningsroman!

Bok 2

Älska dig länge av Mons Kallentoft

Underdogs är en thrillerserie som utspelar sig i Stockholm år 2023. Handlingen i denna del två kretsar kring Elle Videman I Skärholmen, Stockholm, påträffas en ung man brutalt mördad, omgiven av hundratals lampor och ett krucifix, vilket pekar på ett ritualmord. Kriminalkommissarie Leo Madvig, fast i en utredningsgata, stöter på en utredare med ett liknande fall i Tokyo och inser att de kanske jagar en internationell seriemördare. Med hjälp av sin vän Lulu och det sjuka datageniet Vic intensifieras utredningen, trots Vics försämrade hälsa

Bok 3

Död man walking av Jens Lapidus

Teddy och hans familj som möts vid moderns grav, och det väcker gamla hemligheter till liv. Emelie börjar forska i det förflutna, medan Teddy dras djupare in i Stockholms undre värld och konfronteras med ett ödesdigert val när Max, en ung man med en mörk koppling till familjen, rymmer från sitt ungdomshem. Boken är en intensiv berättelse om det förflutnas makt och priset av våra handlingar, och är en uppföljare till Mr Ett samt del fem i Top Dogg-serien.

Bok 4

En bättre plats av Annika Alm

Inbunden
Köp boken

En tidig morgon i augusti hittas en tonårig flicka död på klipporna nedanför en kursgård på Lidingö. Kvällen innan fylldes gården av minglande näringstoppar och unga framtidshopp när tankesmedjan Arbitrium ställde till med sommarfest. Var den döda flickan en av festgästerna? Var hennes död en olycka eller har hon blivit utsatt för ett brott? Kriminalinspektör Mikaela Friis, gruppledare för Nackapolisens avdelning för grova brott i skärgården, tar sig an fallet tillsammans med nya partnern Leila Feidhani.

Bok 5

En förlorad sommar av Victor Pavic Lundberg

Stockholm är svept i kvävande sommarvärme när journalisten Loa Bergman plötsligt tvingas avbryta sina semesterplaner på grund av att en ung dam mystiskt försvinner i Mariestad. Hans resa tillbaka till barndomens trakter blir en tuff prövning, full av gamla spöken och ouppklarade mysterier. Parallellt kämpar hans kollega, Danijela Mirkovic, med en egen kris och börjar undersöka ett 30 år gammalt olöst fall, hittandes ledtrådar som polisen missat.

PS. Victor Pavic Lundberg har gästat Samtal om böcker. Lyssna på poddavsnittet här!

Bok 6

Den svarta dolken av Veronica Sjöstrand

Mord och mystiska antikviteter! Nu kommer den första delen i Veronica Sjöstrands nya serie om Stella Rodin. Hon är den motvilliga arvtagerskan till anrika Rodins auktionshus som tvingas överge Edinburgh och sitt jobb som konstexpert för att återvända till Stockholm. Hennes pappa ligger i koma och auktionshuset är i kaos. Samtidigt skakas huvudstaden av rasistiska mord utförda med SS-dolkar, och Stella inser snart att familjen Rodin kan ha kopplingar till händelserna.

PS. Lyssna på vår podd Samtal om böcker där Veronica Sjöstrand medverkat.

Bok 7

1793 av Niklas Natt Och Dag

Nu kommer den tredje boken i Niklas Natt och Dags Bellman noir-trilogi! I den avslutade delen filar Tycho Ceton på en plan för att återta den glans han förlorat. Han ska ställa till med ett spektakel mer häpnadsväckande, mer hänförande och mer avgrundsdjupt vidrigt än något som dittills skådats i detta vidunderliga och vedervärdiga Stockholm. Den som satt sig i sinne att stoppa honom är Emil Winge. Men denne känner hur stödet för hans jakt börjar tryta. De paranoida myndigheterna har viktigare saker att ägna sig åt, och hans vapendragare Mickel Cardell är upptagen av en egen jakt efter Anna Stina Knapp, som försvunnit efter hennes båda barns död.

Läs mer: Här hittar du allt om böckerna i Bellman noir-trilogin

Bok 8

Allt vi inte sa av Sara Osman

Sara Osman debuterar med en samtidsroman om giftig vänskap och rasismens konsekvenser. Det handlar om Amanda som är bäst på fest, kanske lite väl bra. Och Sofia som briljerar men är advokatbyråns enda svarta kvinna. Och Caroline som har allt, minus en miljon Instagramföljare. De tre vännerna avnjuter vuxenlivets förrätt i Stockholms innerstad. På ytan är allt bra. Där under pågår något helt annat.

Läs mer: Sara Osman skriver om giftig vänskap och rasismens konsekvenser

Bok 9

Som natten av David Ärlemalm

David Ärlemalms andra roman skildrar även den Stockholms skuggsida. För tjugoåriga Asynja är den fyra månader gamla dottern ”Snäckan” allting som egentligen betyder något. När pojkvännen Eddies drogaffärer går snett blir Asynja och dottern maktlösa brickor i ett mörkt spel. Under några dygn i södra Stockholm driver Asynja längre och längre bort från det liv hon drömt om, och lämnat en sårig uppväxt i Norrland för. Som natten är en mörk roman om en ung kvinna som dras in i en härva av kriminalitet, en berättelse om brutalitet men också om vänskap och mänsklig värme.

Bok 10

Skuggjägaren av Camilla Grebe

Två kvinnor, trettio år emellan, mördade med samma brutala tillvägagångssätt. De båda hittas fastspikade i golvet i två av Stockholms förorter. De kvinnliga poliser som jobbat med fallen har upplevt ödesdigra konsekvenser- Britt-Marie på 1970-talet, Hanne på 1980-talet och Malin, som jobbar idag.

Bok 11

Bara ett offer av Kicki Sehlstedt

Den tredje delen i Kicki Sehlstedts Stockholmsbaserade Probono-serie. Aida Svantesson är tillbaka på redaktionen efter föräldraledigheten. En dag får hon ett tips – ett anonymt Instagramkonto pekar ut en känd politiker som våldtäktsman, och en tid senare försvinner han spårlöst. Tillsammans med Kajan gräver hon djupare i fallet. Efterforskningarna leder dem in i mörka världar där människor är beredda att göra vad som helst för att hämnas eller dölja sina ljusskygga affärer – inklusive mörda.

Läs mer: Allt du behöver veta om Probono-serien

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

stockholm