Sticka din egen Pussyhat!
Artiklar

Sticka din egen Pussyhat!

Det är aldrig för sent att sticka en egen pussyhat - vi har mönstret. Världens kvinnor klev ur huse och gjorde sina röster hörda, iförda denna stickade rosa signal i januari 2017, minns ni?

Av: SelmaStories
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 05 mars 2018

Det är aldrig för sent att sticka en egen pussyhat - vi har mönstret. Världens kvinnor klev ur huse och gjorde sina röster hörda, iförda denna stickade rosa signal i januari 2017, minns ni?

Ett hav av rosa mössor mötte oss när vi fick se bilderna från Women’s march i Washington DC i 21 januari 2017. Och inte bara där, utan över hela världen. När artisten Madonna dök upp i en (förvisso svart) pussyhat  slog vill ha-suget till med i full styrka! Men vad är det här för mössa egentligen? Vem fixade så många?

Historien börjar på Thanksgivining som ett idellt gräsrotsprojekt skapat av Jayna Zweiman och Krista Suh. Idén var att engagera stickerskor i hela USA och på så sätt förse alla som skulle delta i Women’s March i Washington med en mössa. Tanken är enkel: Ju mer vi syns, desto mer hörs vi också! Så här tänkte de när de tog fram mössan:

Power of numbers: Om över en miljon kvinnor bär samma mössa, visar det att vi står eniga.

Power of pink: Rosa anses vara en feminin färg som representerar omsorg, medkänsla och kärlek – egenskaper som historiskt setts som ”svaga” men i själva verket är starka. Att bära visar att vi är kompromisslöst feminina och står kompromisslöst eniga i kampen för kvinnors rättigheter.

Power of indivuduality within large groups: Mönstret är gjort för att kunna återskapas var du än bor i världen med endast ringa stickkunskaper. Välj vilken nyans av rosa du vill! Välj garn själv! Mössorna behöver inte vara likadana.

Power of handmade: Stickning är konst som kvinnor i synnerhet är skickliga på. En pussyhat är ett sätt att lyfta kvinnligt hantverk. Stickjuntor har ibland setts som skvallercentraler, när de i själva verket är starka kvinnliga nätverk, en trygg zon där kvinnor stöttar varandra.

Power of pussy: Pussyhat rimmar på pussycat – och det är meningen. På detta sätt tar vi tillbaka makten över vårt kön. En kvinnas kropp är hennes egen.

Projektet funkade, minst sagt – och nu har en pussyhat blivit inte bara ett ”moment”, utan ett ”movement”.

Läs mer här!

 

 

Beskrivning: Så stickar du din egen Pussyhat

Mönsterkonstruktör: Vera Stenberg

Tack till: Åsa Selling, förläggare på Wahlström&Widstrand

Du behöver:
• 2 nystan Drops Merino Extra Fine, färg nr 17

• Stickor 3,5 och 4,5

Gör så här:
1. Lägg upp 50 maskor på stickor 3,5.

2. Sticka resår i 8 centimeter med stickor 3,5 och öka 6 maskor på sista resårvarv.

3. Sticka slätstickning med stickor 4,5 i 40 varv sedan ett varv avigt från rätsidan.

4. Sticka ytterligare 40 varv i slätstickning och maska av 6 maskor på sista varv.

5. Sticka 8 centimeter resår och maska av.

6. Sy ihop sidorna.

… Klar!

 

2 perfekta boktips att pausa med…

Drömmen om det röda av Nina Björk

Drömmen om det röda av Nina Björk

Sticka från grunden

Sticka från grunden

Ivar Asplund
Inbunden
Köp boken