Stylingtips för boknördar: Så kan bokhyllan sälja din bostad
Artiklar

Stylingtips för boknördar: Så kan bokhyllan sälja din bostad

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 02 mars 2018

Bokhyllorna svämmar över hemma. Du ska flytta och är tvungen att rensa och göra fint för visning. Var gör du? Vi tog homestyling-experten Maria Capor till hjälp.

Hej Maria! Nu har jag pressat ner större delen av mina käraste ägodelar, böckerna, i källarförrådet. Det är fotografering av lägenheten imorgon. Hur använder jag resten av böckerna som inredning?

– Böcker kan man använda på många olika sätt i inredningssammanhang. Finns till exempel en fin bokhylla och mycket böcker kan man göra den väldigt inbjudande genom att organisera böckerna på olika sätt, ibland tillsammans med andra vackra eller intressanta saker.

Böcker kan också bli superfina staplade på olika sätt på bord och golv samt som ”tavelväggar” med olika teman (till exempel kokböcker i ett kök).

Jag använder bara böcker som BÅDE har fina eller intressanta omslag OCH med bra innehåll.

Aha, få böcker men tydligt framträdande, tänker du! Vilken bok använder du oftast i stylingsammanhang?

– Oftast en eller flera fina kokböcker i ett kök, och olika coffee table-böcker i form av allt från större fackböcker inom olika teman (inredning, mode, konst) till diktböcker, romaner med vackra omslag i vardagsrum, sovrum och badrum. På senaste tiden har det varit boken Food Pharmacy i olika kök, den är så snygg och innehållet är fantastiskt. Jag använder bara böcker som BÅDE har fina eller intressanta omslag OCH bra innehåll!

Men nu har jag knappt några böcker kvar i hyllan … Visst är det ändå viktigt med böcker i ett visningshem?

– Jag tycker att det är viktigt, om man har rätt böcker till rätt miljö vill säga. De får inte kännas aparta och bara kännas ditplacerade för ett stylingsyfte. Det ska kännas naturligt och böckerna ska flyta naturligt in i miljön.

Okej, då så. Jag tar fram några av mina favoriter igen. Men måste fråga: vilka böcker bör absolut INTE stå framme?

– Fackböcker med tråkiga omslag och helst inte pocketböcker, det kan se lite trist ut. Dock har jag inrett väldigt mycket med min svärmors gamla pocketböcker i vårt nybyggda hus i Kroatien, men det var mer på grund av affektionsvärde, att det var många läsvärda titlar och att de var lätta att forsla över hela Europa!

Böcker i Maria Capors hus.

Fackböcker med tråkiga omslag och helst inte pocketböcker, kan se lite trist ut.

Maria Capors tre bästa bokstyling-tips

1. Stilleben.

Skapa stilleben genom att arrangera fina bokstaplar på soffbord, sideboards och golv. Tillsammans med utmärkande, lite personliga, ting som går ihop med böckerna är det bara fantasin som sätter gränser!

2. Använd intressanta böcker

”Pimpa” sovrummet med härliga böcker – stapla en snygg hög böcker på ett fönsterbläck, lägg några intressanta böcker på nattduksbordet som både är fina och väcker nyfikenhet, kanske någon tankeväckande titel …

3. Gör bokhyllan till den främsta möbeln

Om förutsättningarna finns med många härlga böcker i en bokhylla, lägg tid på att arrangera denna så att den blir en ”masterpiece” i rummet. Lämna gärna lite tomma utrymmen för att placera in olika andra saker, och vänd böcker med snygga omslag så att de syns! Och, en viktig och effektfull detalj, belys hela bokhyllan med diskreta snygga spottar så att hela bokhyllan ”lyfter”.

via GIPHY

 

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!