Therése Lindgren: Därför blev jag vegan
Författarna

Therése Lindgren: Därför blev jag vegan

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 29 november 2017

– Klyschan stämmer ju: ingen kan göra allt, men alla kan göra något. För allt hänger ihop, det gäller att ta ansvar och orka bry sig.

Djurrätt är en hjärtefråga för författaren och influencern Therése Lindgren och i nya boken Vem bryr sig? berättar hon om hur det gick till när hon blev medveten om sina konsumtionsvanor och steg för steg ändrade sitt liv. Men med en halv miljon följare på Youtube och över sjuhundratusen på Instagram var hennes livsval plötsligt allas egendom. Här berättar hon om hur hon sakta gick över till ett veganskt liv, men också om det motstånd hon mötte.

– Det började med att jag skulle göra ett skolarbete i gymnasiet, där jag skulle argumentera för användandet av päls. Men när jag började forska efter fakta, efter källor som styrkte mina argument att det var okej att bära päls, så hittade jag inget argument överhuvudtaget.

Den då 19-åriga Therése började omvärdera hur hon såg på både sitt köttätande och sin konsumtion. Från att alltid ha en Gucciväska i skinn slängd över armen, rävsvans som accessoar och pälskrage på dunjackan, uppenbarade sig plötsligt en helt ny sanning för henne.

– Jag insåg att jag hade varit naiv. Att jag förlitat mig på att det finns lagar och regler i Sverige som gör att djur på svenska pälsfarmar har det bra. Men jag har egentligen aldrig tittat själv på var pälsen på min luva kommer från för land, säger Therése.

– När det stod klart för mig att det inte var som jag trodde började jag göra förändringar och jag gjorde dem i jättelångsam takt. Jag slutade med att använda päls, bytte sen ut lite skinnprodukter. Sen slutade jag att äta rött kött. Jag tog allt väldigt successivt.

Sedan en tid tillbaka lever Therése Lindgren helt veganskt. Hon har uteslutit såväl kött som fisk och äter heller inte ägg eller mjölk. Skinnstövlarna är utbytta och idag skulle hon aldrig bära päls berättar hon. Men när Therése blev offentlig med sina nya livsval mötte hon en hel del motstånd.

– Jag fick ofta höra från min omgivning, men också från följare på Youtube och i sociala medier, att jag inte var bra nog. Först hette det att jag ”bara bytt ut ett dött djur mot ett annat”, sen var det fel att jag fortfarande åt mejeriprodukter. Att jag använde smink med rester av löss, att jag ändå körde bil som var dåligt för miljön och i sin tur dåligt för djuren.  Många drog det väldigt långt.

– Men för mig var det viktigt att få stanna upp och vila i känslan av att jag gör någonting är bättre än att göra ingenting. Att faktiskt få vara nöjd och stolt över det man har gjort.

Theréses 3 tips till dig som vill bli en bättre konsument:

1. Googla
Ta reda på så mycket du kan. Det finns så mycket information på internet om det man vill köpa eller konsumera.

2. Gå med i grupper
Det finns så många likasinnade som har samma funderingar och intressen som du och som skriver i forum på olika hemsidor. Gå med i olika Facebook-grupper eller andra grupper på internet.

3. Fråga
Fråga personalen när du ska köpa nånting för att få reda på var den här produkten kommer ifrån och för att ställa krav på att den saken du ska köpa har tillverkats under schyssta förhållanden.

Av: Elsa Gellermark

Fakta

En sida till? Fortsätt läs!

Lotta Lundgren jagar receptet på Olof Palmes glass i ”Laga mig”

Lotta Lundgren är tillbaka med en ny kokbok och ambitionen är densamma som vanligt: världsherravälde. I Laga mig, som nyligen utsågs till Årets kokbok av Gourmand Awards, samsas recept på grön risotto och pekinganka med vinskola och berättelser om det oerhört hemliga receptet Olof Palmes glass.