Therése Lindgren – Youtube-stjärnan som tar ställning
Artiklar

Therése Lindgren – Youtube-stjärnan som tar ställning

Med en miljon följare på Youtube och ytterligare en miljon följare på Instagram är Therése Lindgren en makthavare att räkna med. I böckerna ”Ibland mår jag inte så bra” och ”Vem bryr sig?” berättar hon om sina erfarenheter av psykisk ohälsa och valet att bli vegan.

Av: SelmaStories
Fotograf: Amanda Parkkinen
Publicerad: 29 november 2017

Med en miljon följare på Youtube och ytterligare en miljon följare på Instagram är Therése Lindgren en makthavare att räkna med. I böckerna ”Ibland mår jag inte så bra” och ”Vem bryr sig?” berättar hon om sina erfarenheter av psykisk ohälsa och valet att bli vegan.

Hon har utsetts till ”Årets Youtuber” på Guldtuben inte bara en utan tre gånger, hamnat på en femteplats på Resumés lista över näringslivets 150 superkommunikatörer 2016, prisats på Kristallengalan och gett ut ett flertal böcker. Och hon har över en miljon prenumeranter på Youtube. Therése Lindgren är tveklöst en av samtidens största profiler när det kommer till att nå ut till unga. Nu är hon aktuell med Mitt bästa år, en vackert illustrerad bullet journal som hjälper dig att få ordning på ditt liv och må bättre.

Therése Lindgren har i både böcker, intervjuer och Youtube-videor berättat öppenhjärtigt om sin kamp med psykisk ohälsa. I hennes första bok Ibland mår jag inte så bra skriver hon mer om sin bakgrund och varför hon ibland inte mår så bra. I boken skriver hon:

”Det förvånar mig att människor finner det häpnadsväckande att någon som ibland inte mår så bra samtidigt kan vara framgångsrik. Eller åt andra hållet – att en framgångsrik person ibland inte mår så bra. Skrapar man på ytan tycker jag snarare att de flesta personer som figurerar i media på olika sätt verkar brottas med sina egna hjärnspöken.”

Även djurrätt är en hjärtefråga för författaren och influencern och i boken Vem bryr sig? berättar hon om hur det gick till när hon blev medveten om sina konsumtionsvanor och steg för steg ändrade sitt liv. I en tidigare intervju med SelmaStories berättar hon om hur hon sakta gick över till ett veganskt liv.

– Det började med att jag skulle göra ett skolarbete i gymnasiet, där jag skulle argumentera för användandet av päls. Men när jag började forska efter fakta, efter källor som styrkte mina argument att det var okej att bära päls, så hittade jag inget argument överhuvudtaget.

Den då 19-åriga Therése började omvärdera hur hon såg på både sitt köttätande och sin konsumtion. Från att alltid ha en Gucciväska i skinn slängd över armen, rävsvans som accessoar och pälskrage på dunjackan, uppenbarade sig plötsligt en helt ny sanning för henne. Sedan en tid tillbaka lever Therése Lindgren helt veganskt. Hon har uteslutit såväl kött som fisk och äter heller inte ägg eller mjölk. Skinnstövlarna är utbytta och idag skulle hon aldrig bära päls berättar hon. Men när Therése blev offentlig med sina nya livsval mötte hon en hel del motstånd.

– Jag fick ofta höra från min omgivning, men också från följare på Youtube och i sociala medier, att jag inte var bra nog. Först hette det att jag ”bara bytt ut ett dött djur mot ett annat”, sen var det fel att jag fortfarande åt mejeriprodukter. Att jag använde smink med rester av löss, att jag ändå körde bil som var dåligt för miljön och i sin tur dåligt för djuren. Många drog det väldigt långt. Men för mig var det viktigt att få stanna upp och vila i känslan av att jag gör någonting är bättre än att göra ingenting. Att faktiskt få vara nöjd och stolt över det man har gjort.

Boktips

Alla böcker av Therése Lindgren

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!