Varsågoda – Jane Austen för dummies!
Artiklar

Varsågoda – Jane Austen för dummies!

Här är en överlevnadsguide för dig som är nyfiken på Jane Austen och vill lära dig mer om denna romantikens litterära gigant.

Av: Caroline Geijer
Fotograf: Cassandra Austen
Publicerad: 16 december 2022

Här är en överlevnadsguide för dig som är nyfiken på Jane Austen och vill lära dig mer om denna romantikens litterära gigant.

Tänk dig att du är bjuden på middag och så glider samtalsämnet in på Jane AustenBöckerna, karaktärerna, de olika filmversionerna – ja, vem är egentligen bäst som Mr Darcy? – och du hänger inte med. Nej, för av denna älskade författare har du kanske inte läst precis allt, som fansen. Det kan nu gå en timme och du fattar inte mycket utan ler och försöker förtvivlat följa turerna…

Men stopp galopp! Med hjälp av Annika Williams, curator och utställningsproducent för Jane Austens värld som ägde rum 1 Juni – 1 Oktober 2017 i Skoklosters slott, har vi tagit fram en överlevnadsguide för dig som är nyfiken på denna romantikens litterära gigant och vill lära dig mer.

Det här är Jane Austen:

– Jane Austen är en av Storbritanniens största författare genom tiderna. Under sin korta livstid (1775–1817) hann hon endast skriva sex fullbordade romaner, men vilka romaner hon skrev!  Med humor och ironi belyste hon den tidens snäva kvinnoroll, för i Jane Austens värld är kvinnorna i centrum. Den 18 juli i år är det 200 år sedan hon gick ur tiden. Och hennes popularitet ökar konstant!

Hennes sex fullbordade romaner är:

– Förnuft och känsla, Stolthet och fördom, Mansfield Park och Emma gavs ut under Austens livstid medan Northanger Abbey och Övertalning gavs ut postumt. Albert Bonniers förlag har även gett ut Jane Austens brev, med anledning av att det var 200 år sedan Jane Austen gick ur tiden. Det är en unik insikt i författarens dagliga liv.

Varsågoda – Jane Austen för dummies!

Jane Austens favorittema: Pengar eller kärlek?

– Ett övergripande tema som Jane Austen återkommer till är; gifta sig av kärlek eller pengar, det är frågan? Hjältinnorna, som har såväl integritet som självständighet, kan inte tänka sig att ingå i ett äktenskap utan kärlek som grundläggande fundament. Därmed inte sagt att hjältinnorna inte anser annat än att det också bör finnas en ekonomisk stabilitet i ett äktenskap. Men de kan inte tänka sig ett äktenskap som inte bygger på kärlek.

– Här är förstås den historiska kontexten viktig. För många kvinnor, vid sekelskiftet 1800, var äktenskapet en möjlighet till ett framtida hem och en framtida försörjning i en tid då kvinnan saknade tillträde till offentligheten. De yrken som ansågs som respektabla för högreståndskvinnor var ytterst begränsade. Samtidigt handlade äktenskapet om hela familjens lycka. För samhällets elit var äktenskapet viktigt för godsets och släktens fortlevnad.

Karaktärerna – hjälp, vilka hör till vilken bok?

Förnuft och känsla
– Systrarna Elinor och Marianne Dashwood är romanens huvudpersoner. När systrarnas pappa dör övergår Norland Park, godset där de vuxit upp, till deras halvbror. Nu väntar ett annat liv för systrarna Dashwood. Romanen ställer frågan om kärleken kan överleva utan pengar …

Stolthet och fördom
– Den moraliskt och intellektuellt självständiga Elizabeth Bennet är romanens hjältinna. Systrarna Bennet lever under hotet av att förlora sitt hem. När Mr Bennet dör kommer godset Longbourn, som är fideikomiss, att ärvas av närmaste manlige släkting. I det här fallet Mr Collins. Systrarna har en liten hemgift och dessutom bristfällig bildning vilket gör att de inte ens skulle kunna få arbete som guvernant! I denna bok förekommer även den kände karaktären Mr Darcy, en orsak till många längtansfulla fantasier bland läsarna.

Mansfield Park
– Fanny Price växer upp hos sina förmögna släktingar på godset Mansfield Park. Hennes egen familj lever under knappa omständigheter då Fannys mamma valde att gifta sig av kärlek, men med en man ur en annan samhällsklass.

Emma
– Emma är en ovanlig Austen hjältiinna. Hon är rik och lever inte under hotet av att en man kommer att ta hemmet ifrån henne (Godset Hartfield är inte fideikommiss). Hon deklarerar tidigt i romanen att hon inte tänker gifta sig och att hon i praktiken är mer härskarinna på Hartfield än vad många gifta kvinnor är på sina mäns gods. Emma är intelligent och självsäker. Jane Austen själv skriver i ett brev att hon tror att hon skapat en romanhjältinna som ingen förutom hon själv kommer att tycka om.

Övertalning
– Anne Elliot övertalas i sin ungdom att ge upp sin kärlek på grund av att han saknar förmögenhet och ställning. I romanen  möts de efter att ungdomsåren har passerat och nu han gjort karriär i den flottan, som var en lönsam del av den brittiska krigsmakten. Kapten Wentworth har nu såväl förmögenhet som ställning. Anne väljer till slut att gå sin egen väg.

Den Jane Austen-bok du bör läsa om du …

… är nykär:
– Läs Stolthet och fördom. Attraktionen mellan de intagande romankaraktärerna Elizabeth och Darcy är en oemotståndlig och stark drivkraft genom hela romanen.

… har kärlekssorg:
– Läs Förnuft och känsla. Marianne går igenom en livskris när hennes uppvaktande kavaljer Willoughby i slutänden väljer att gifta sig för pengar. Överste Brandon upplevde en olycklig kärlekshistoria i sin ungdom. Men det fina i romanen är att den visar att hjärtat kan älska fler än en gång. Det finns hopp alltså!

… har blivit lurad:
– Läs Northanger Abbey. Den oskuldsfulla Catherine får lära sig, den hårda vägen om vilken falskhet som kan dölja sig under en till synes älskvärd yta. Men hon möter också äkta människor som inte förställer sig. Godheten vinner i slutänden.

… känner dig misslyckad:
– Läs Mansfield Park. Det är inte helt självklart vem som är den egentliga hjältinnan i romanen. Är det den introverta Fanny Price eller är den utåtriktade Mary Crawford?  Fanny Price är inte en person som briljerar i sällskapslivet med sin skönhet och kvickhet. Fanny Price har andra kvalitéer, men eftersom hon är introvert och blyg tar det tid för andra att upptäcka dem … Även i våra dagar prisas den extorverta personligheten. Ibland känner vi, som är introverta och blyga, kanske oss misslyckade.

… känner dig ensam:
– Läs Mansfield Park. Fanny Price känner sig många gånger ensam på Mansfield. Hon är ju bara liten flicka när lämnar sitt hem för att bo hos sina rika släktingar. Hennes mamma gifte sig av kärlek, men med en man ur en annan samhällsklass.  Familjen lever under enkla omständigheter. Därför skickas Fanny iväg till sina rika släktingar.

… undrar varför kvinnokampen går långsamt:
– Läs Övertalning och Emma. I Övertalning säger Anne Elliot: ”Vi lever i hemmet lugna, instängda, och våra känslor fräter oss. Ni tvingas till handling. Ni har alltid ett yrke, något att syssla med, affärer av ett eller annat slag, som strax för er ut i världen”. Den vackra och bildade, men fattiga och föräldralösa Jane Fairfax säger i Emma: ”Det enda jag hade i tankarna var guvernanthandel, och den handeln är ju långt ifrån lika avskyvärd, men vilka av offren som råkar värst ut vet jag inte”. Det har trots allt gått framåt!

… bara vill fly till en vackrare värld:
– Det är många intressanta och intagande miljöer i Austens romaner. Med allt från det vackra engelska landskapet till godsens eleganta salonger och balsalar. Miljöerna där berättelserna utspelas har helt klart en stark dragningskraft. Men jag tycker att Jane Austens värld, på sitt sätt, också skildrar en ganska hård värld där människor bedöms och döms utifrån pengar, klass, rang och kön. Ganska likt vår egen tid med andra ord. Jag tror att många läser Austen just för att hon är så otroligt bra på att beskriva människors beteenden och hon gör det utan att döma!

Alla filmer:

Finns det någon man kan hävda är bättre än andra? För den som vill briljera.

– Det finns många oförglömliga och briljanta filmatiseringar av Austens romaner. Om man vill briljera, varför inte prata ingående om filmatiseringen från 1940 med Laurence Olivier som Mr Darcy och Greer Garson som Elizabeth Bennet? Laurence Olivier är oemotståndlig som Mr Darcy, särskilt i scenen där det första misslyckade frieriet skildras.

Varsågoda – Jane Austen för dummies!

Kläderna:

Om du vill efterlikna en kvinna ur Jane Austens romaner, vilket är det viktigaste plagget?

– Då får det nog bli en muslinklänning! Egentligen säger Jane Austen inte så mycket om hur hennes romankaraktärer ser ut eller vad de har på sig, men ändå lyckas hon med några briljanta nyckelord beskriva karaktärerna så att vi som läsare ”vet precis” hur de ser ut eller är klädda. I Northanger Abbey är muslin ett tema som Mrs Allen gärna återkommer till. Muslinklänningen var mycket populär i början av 1800-talet. Jane Austen själv säger så här i ett brev från 1798: ”Att köpa en ny muslinklänning är alldeles förtjusande – jag har bestämt mig för att köpa en stilig en så snart tillfälle ges och jag är så less på hälften av dem jag äger och skäms så över dem att jag rodnar bara jag tittar på garderoben där de hänger”.

Varsågoda – Jane Austen för dummies!

Topp tre bland alla citat av Jane Austen, eller ur hennes böcker:

“Pictures of perfection, as you know, make me sick & wicked.”
Jane Austen (brev 23 mars 1817)

“I have none of the usual inducements of women to marry.”
Ur Emma

“It is a truth universally acknowledged, that a single man in possession of a good fortune, must be in want of a wife.”
Ur Pride and prejudice

Om du träffar en äkta Austen-kännare…

Vad vet denna person troligen inte (ändå) om Jane Austen?

– Svaret är enkelt: En äkta Jane Austen kännare vet att ämnet är outtömligt.

En Jane Austen-pärla du absolut inte vill missa:

– Missa självklart inte utställningen Jane Austens värld på Skoklosters slott. Den pågår till 1 oktober. Det finns en omfattande forskning om Jane Austen och hur mycket intressant som helst att läsa om Austen. Deidre le Faye har sammanställt alla Austens (hittills) kända brev i flera utgåvor. Rekommenderad läsning!

(Utställningen ägde rum 1 juni – 1 0ktober 2017)

Varsågoda – Jane Austen för dummies!

Till sist: Vilken är din personliga Jane Austen-favorit?

– Min personliga Jane Austen favorit-roman är, om jag bara måste välja en, Mansfield Park. Förutom de fantastiska nyanserna i Austens språk så ryms här många berättelser, såväl ljusa som mörka…

Böcker av Jane Austen

En sida till? Fortsätt läs!