Allt du behöver veta om bokserien

Erik Winter

Till böckerna!

Åke Edwardson är en av landets mest lästa författare. Mest känd är han för deckarsviten om kriminalkommissarie Erik Winter som utspelar sig i Göteborg. Läs allt om böckerna här!

Böckerna

Erik Winter

Svep för att se alla böcker i deckarsviten.

Erik Winter

Åke Edwardson: ”Att kombinera eufori och undergång – det är vad riktigt skrivande handlar om”

Åke Edwardson: ”Att kombinera eufori och undergång – det är vad riktigt skrivande handlar om”

Han är en av våra främsta författare som var med och tog deckaren in i finrummet. Åke Edwardson är mest känd för böckerna om kommissarie Winter – och i sommar är han aktuell med den trettonde delen i deckarsviten.

Boktips

Bland långgator och lyftkranar – 13 romaner som utspelar sig i Göteborg

Bok 1

"Dans med en ängel"

På ett enkelt hotellrum i södra London hittas en ung svensk man mördad. Kort efter sker ett liknande mord i Göteborg. Brotten verkar ha samband. För kriminalkommissarie Erik Winter och hans kollegor blir det början till en av de mest plågsamma utredningar de varit med om.

Bok 2

"Rop från långt avstånd"

Det är en sensommarmorgon när kriminalkommissarie Erik Winters semester får ett abrupt slut. En ung kvinna hittas mördad vid en sjö utanför Göteborg. Hon saknar identitet – och ingen tycks sakna henne. Det enda Winter vet är att hon har fött ett barn. Sakta inser han att han måste söka sig långt tillbaka i tiden för att finna svaren på de många frågor som hopar sig.

Bok 3

"Sol och skugga"

Kriminalkommissarie Erik Winter befinner sig på den spanska solkusten, där hans far ligger allvarligt sjuk. Under de plågsamma dagarna i Marbella får han tid att reflektera över framtiden – millennieskiftet närmar sig och han står inför stora förändringar. Samtidigt begås ett dubbelmord i centrala Göteborg. Polisen ställs inför en till synes hopplös gåta som blir allt mer komplex. Winter börjar misstänka att han haft en roll i mördarens lek redan från början…

Bok 4

"Låt det aldrig ta slut"

Det är en ovanligt varm sommar i Göteborg när en ung kvinna hittas mördad i en park. Har hennes död något gemensamt med det ännu ouppklarade mordet på en ung kvinna för fem år sedan? Kriminalkommissarie Erik Winter följer den gamla utredningen, samtidigt som han arbetar med att lösa det nya fallet. Uppdraget tycks omöjligt, men Winter är övertygad om en sak: förr eller senare återvänder mördaren till brottsplatsen. Och då gäller det att vara där.

Bok 5

"Himlen är en plats på jorden"

Polisen i Göteborg får in flera anmälningar om att små barn blivit kontaktade av en okänd person. Inga brott verkar ha begåtts så anmälningar läggs åt sidan, ända tills en fyraårig pojke förs bort från en lekplats och hittas skadad. Erik Winter, som samtidigt utreder en rad grova våldsbrott, misstänker att det finns en koppling mellan anmälningarna. Han försöker få trovärdiga uppgifter från små barn och desperata föräldrar. Dagarna innan jul blir svåra för Winter – han vet att tiden är knapp om han ska kunna förhindra en fasansfull katastrof.

Bok 6

"Segel av sten"

Under andra världskriget försvinner den svenske fiskaren John Osvald mystiskt på en trålare utanför den skotska kusten. Nu, sextio år senare, verkar hans son Axel också ha försvunnit under en resa i Skottland. Erik Winter tar sig an fallet efter att ha blivit kontaktad av Axels oroliga dotter. Och när Winter och hans skotske kollega Steve MacDonald återigen möts för att utreda ett fall, får det konsekvenser ingen av dem kunnat förutse. Samtidigt i Göteborg undersöker Aneta Djanali en misstänkt hustrumisshandel. Liksom Winter tvingas även hon ut på en resa till en främmande strand.

Bok 7

Rum nummer nio

En ung kvinna hittas hängd i ett halvsjaskigt hotellrum i Göteborg. Trots att hon lämnat efter sig ett obegripligt självmordsbrev tyder det mesta på att hon blivit mördad. Erik Winter kallas till platsen och inser att han varit på samma hotellrum förut, arton år tidigare. Det var ett av Winters första fall och man letade efter en kvinna som försvunnit. Spåren efter henne slutade i just detta hotellrum. Fallet förblev olöst, men Winter har sedan dess burit med sig en gnagande känsla av att det var något han missade då. Det var någonting i rummet som han borde ha sett. Kan det ha någon betydelse nu? Och har de två kvinnorna något mer gemensamt än rum nummer tio?

Bok 8

"Vänaste land"

Tre män mördas i en närbutik i en förort till Göteborg. Deras ansikten är bortskjutna. Kriminalkommissarie Erik Winter ställs inför ett av sina svåraste fall. Handlade det om knark? Flyktingsmuggling? Eller något ännu värre? Ingen verkar ha hört eller sett något, och de som skulle kunna veta något tiger – eller försvinner.

Bok 9

"Nästan död man"

1975 försvinner en 15-årig flicka från ett kollo på Brännö. Hon hittas aldrig. Trettio år senare börjar otäcka saker hända några till synes helt vanliga män i Göteborg. En av dem mördas brutalt. Utredningen blir svår, men genom att tålmodigt lägga pusselbit till pusselbit kommer kommissarie Erik Winter och hans kolleger allt närmare den skrämmande sanningen.

Bok 10

"Den sista vintern"

Det är december i Göteborg. En polispatrull kallas till en våning i Vasastan efter ett larm. De finner en man i svår chock. Hans sambo ligger död i dubbelsängen. Sannolikt är det han som gjort det. Inom några dagar sker ett identiskt mord: en kvävd kvinna, hennes man bredvid, en vacker våning i Vasastan. Mot sitt nekande grips också den här mannen. Nu handlar det bara om att förhöra fram sanningen. Men en ung polisassistent har sett något i de båda lägenheterna som inte släpper hennes tankar. Någonting som inte stämmer.

Bok 11

"Hus vid världens ände"

Efter det som hände i Den sista vintern för två år sedan är Erik Winter nu tillbaka i tjänst. Knappt har han hunnit börja jobba igen förrän det där alltför bekanta obehaget kryper sig in i hans tankar. För det första fall han får är ett synnerligen obehagligt mordfall nära Stora Amundön i södra Göteborg. En kvinna och hennes två små barn hittas brutalt knivmördade i ett hus på ön, i ett hus vid världens ände. Men mirakulöst nog hittar man också ett spädbarn vid liv i ett av rummen i husen, medtaget av uttorkning men oskadat. Vem mördade familjen så besinningslöst? Och varför skonades babyn?

Bok 12

Marconi Park av Åke Edwardson

Det går mot vår i Göteborg, och Erik Winter känner hur hans sinne ljusnar när dagarna blir längre. Men verkligheten hinner ikapp honom. En tidig morgon står han och ser ner på ett lik av en man som dött en våldsam död. En plastpåse har trätts över mannens huvud. På mannens kropp ligger en avriven bit kartong på vilken någon med bred pensel skrivit en versal bokstav. Det blir fler offer, i Göteborg och Stockholm, med samma sorts våldsamt tecknade lappar. Samtidigt som Winter lägger pussel med lapparna för att kunna utläsa ett ord, försöker man alltmer desperat finna ett samband mellan de mördade.

Bok 13

Det trettonde fallet av Åke Edwardson

Kriminalkommissarie Erik Winter har varit hos familjen i Marbella. På planet hem lägger han märke till ett tyst par. I Sverige hamnar han i bilen efter dem. Plötsligt gör parets bil en våldsam gir och kör med fruktansvärd kraft in i klippväggen. Kvinnan i bilen heter Sara Brendner. Samma Sara Brendner blev trettio år tidigare vittne till det våldsamma mordet på hennes pappa, ett mord som aldrig klarades upp.

Gillade du serien om Erik Winter?

Upptäck fler bokserier!

A-gruppen

Upptäck fler bokserier!

Fabian Risk-serien

Upptäck fler bokserier!

Lundasviten

Upptäck fler bokserier!

Köpenhamnsserien

Åke Edwardson är en av landets mest lästa författare. Mest känd är han för deckarsviten om kriminalkommissarie Erik Winter som utspelar sig i Göteborg. Läs allt om böckerna här!

9 spänningsserier att sluka hösten 2021

9 spänningsserier att sluka hösten 2021

Mord på Öland, bränder i Skåne och mystiska fall i Göteborg. Vi har samlat några riktigt spännande serier att läsa eller lyssna på i höst.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.