Allt du behöver veta om bokserien

A-gruppen

Till böckerna!

Arne Dahls kriminalromaner om A-gruppen, rikskriminalens specialenhet för våldsbrott av internationell art, har hyllats av både läsare och kritiker. Här kan du läsa allt om böckerna!

Hela bokserien

A-gruppen

Svep för alla böcker i spänningsserien av Arne Dahl.

A-gruppen

Arne Dahl:

Arne Dahl: "Jag har en böjelse för worst-case scenarios"

John Häggblom, redaktör åt många stora författarnamn, har varit ett stort fan av Jan Arnald – alias Arne Dahl – i många år. I den här intervjun från 2018 samtalar han med den ständigt aktuella författaren om skrivande och framgång.

Boktips

Litterära deckare – 9 böcker som bjuder på både spänning och djup

Bok 1

"Misterioso"

Två svenska finansmän mördas i sina vardagsrum. Allt tyder på att det kommer att fortsätta. En specialenhet bestående av sex handplockade poliser inrättas av rikskriminalen. Man kallar den för A-gruppen – och de står inför ett mysterium. Vem är gestalten som sitter i svenska finansmäns vardagsrum, lyssnar på jazz och skjuter dem med två kulor genom huvudet? I media har han kommit att bli Maktmördaren, och när spåren börja leda i riktning mot ryska maffian blir läget riktigt kritiskt.

Bok 2

"Ont blod"

En svensk litteraturkritiker blir avlivad på det mest satanistiska sätt i en skrubb på flygplatsen Newark utanför New York. Planet till Stockholm är fullbokat, men nu finns en stol ledig och mördaren bokar in sig på SK 904. Det enda den svenska polisen vet är att det nu sitter en brutal seriemördare på ett plan till Stockholm. Men vem av passagerarna är det? A-gruppen beger sig till Arlanda. Det är bråttom. Sverige är på väg att importera sin första amerikanska seriemördare. Det är upptakten till en häpnadsväckande och fasansfull händelsekedja som leder Paul Hjelm och han kollegor allt närmare mörkrets hjärta.

Bok 3

"Upp till toppen av berget"

En ung fotbollssupporter blir dödad med en ölsejdel på en känd krog i Stockholm. In kallas det som en gång var rikskriminalens specialenhet för våldsbrott av internationell art – A-gruppen. Och någonting sker. Bakom det blodiga ölsejdelsplittret tonar ett helt annat händelseförlopp fram. Det leder i många riktningar. Mot Kumlabunkern där en cell exploderar, och mot Sickla industriområde där en uppgörelse inom den undre världen äger rum. Mot framtiden, där terrordåd plötsligt tornar upp sig. Mot det förflutna, där helvetes djupaste hålar skymtar. Och mot ett berg i en bättre värld än vår..

Bok 4

"Europa Blues"

En morgon görs ett makabert fynd bland rovdjuren på Skansen. En liten flicka blir skjuten på väg från ett födelsedagskalas. Åtta öststatskvinnor försvinner spårlöst från en flyktingförläggning i Stockholm. Runt, runt i tunnelbanenätet åker en 90-årig professor i sällskap med döden. En mobil ringer i en avsliten hand på ett tunnelbanespår. För kriminalkommissarie Jan-Olov Hultin börjar tiden bete sig underligt. Det förflutna är inte i ordning. De till synes åtskilda händelserna börjar sakta forma ett nät som kastas ut över Europa. Och de som håller nätet är A-gruppen – rikskriminalens specialenhet för våldsbrott av internationell art.

Bok 5

"De största vatten"

I ett kök i ett av miljonprogrammens förorter sitter fem utvisningsdömda afrikaner. En stund senare gör de inte längre det. Strax därefter tar sig en inbrottstjuv in i en lägenhet på Södermalm, men det blir inget vanligt inbrott. Dessa händelser får en stank från det förflutna att svepa över A-gruppen – rikskrims specialenhet. Den drabbar inte minst kriminalinspektör Kerstin Holm, som blir alltmer personligen indragen. Långsamt tvingas hon allt närmare de allra blindaste fläckarna i sitt förflutna.

Bok 6

"En midsommarnattsdröm"

Det går mot midsommar. Ett visst lugn borde infinna sig så här inför semestern, men för A-gruppen blir det en intensiv vecka. En i gruppen anklagas för brott i det förgångna och en mindre bomb av våldsbrott briserar i Stockholm. En gästarbetande polsk sjuksköterska mördas, en programansvarig tv-chef skjuts ihjäl efter premiären av en dokusåpa, ett planerat hedersmord tar en oväntad vändning, ett lik flyter upp ur Riddarfjärden och vänder ut och in på allt. Och till slut blir allt väldigt personligt.

Bok 7

"Dödsmässa"

Det är 2003 och krig i Irak. En före detta fru till en av medlemmarna i A-gruppen, specialenheten inom rikskrim, går in på en bank på Östermalm för att uträtta ett ärende. Det blir upptakten till en besynnerlig räcka händelser som via ett dramatiskt gisslandrama, ett mystiskt skrivbord och ett antal fossiler leder rätt in i andra världskrigets mest dramatiska skeenden och dess följder under kalla kriget. Allt för att en man vill ändra det förflutna. Paul Hjelm och de andra står till att börja med inför en gåta. Vad är det som inte stämmer med gisslandramat på Karlavägen i Stockholm? Alltmedan ett kuvert i en spionbrevlåda i Östberlin är på väg till sin adressat.

Bok 8

"Mörkertal"

Det är juni och sommaren har precis börjat. En högstadieklass från Stockholm är på klassresa i de ångermanländska skogarna. När en av 14-åringarna plötsligt försvinner tillkallas A-gruppen. Mystiska bilar har rört sig i trakten, det finns pedofiler i närheten, och dessutom tycks flickan själv, Emily, bära på en del mörka hemligheter. Samtidigt händer det saker i Stockholm. En hantverkare gör ett häpnadsväckande fynd i en grop i Gamla stan och försvinner sedan spårlöst. Bengt Åkesson vid Stockholmspolisen, som just har inlett ett förhållande med Kerstin Holm, A-gruppens operativa chef, tar efter en säregen utpressning sig an mysteriet. Själv tvingas Kerstin Holm ge sig in i närkamp med den försvunna Emilys mamma. Och till slut visar sig allting hänga ihop.

Bok 9

"Efterskalv"

Terrorismen har kommit till Sverige. Det är i alla fall så det verkar när en tunnelbanevagn sprängs i Stockholm och människor dör. Det blir ett pådrag som inte liknar någonting annat i landets historia, och en terrorgrupp som visar sig bestå av invandrargrabbar tar på sig dådet. Med på ett hörn i den stora utredningen finns A-gruppen – och chefen Kerstin Holm och hennes team känner efterskalv på andra håll än de har väntat sig. Vem är egentligen polismannen som med minsta möjliga marginal lyckades missa just den tunnelbanan? Vad gjorde han där?

Bok 10

"Himmelsöga"

Det är sensommar i Stockholm när det sker ett uppseendeväckande rån i en videobutik. En övervakningskamera fångar hela förloppet, och bakom rånet tonar någonting fram som får stora konsekvenser. En både märklig och skrämmande form av brottslighet blottas och A-gruppen tvingas konfronteras med samtidens allt större fixering vid yta. Samtidigt dras den tidigare A-gruppsmedlemmen Paul Hjelm in i en internationell härva. En högt uppsatt chef inom säkerhetspolisen försvinner, och Hjelm sätts på att försöka hitta honom. I takt med att han sugs mot de globala konflikternas dolda epicentrum tvingas han hantera frågan om hur man försvarar sig mot ondskan utan att själv bli ond.

Bok 11

"Elva"

Den elfte boken om A-gruppen i Arne Dahls serie skiljer sig från de övriga tio. Det här är en berättelsesamling där tio poliser flyr storstaden, söker sig ut på landet till en herrgård och kommer till tals var och en för sig. Under kvällens lopp uppenbarar sig en elfte person, som så småningom presenterar sig som sällskapsvärden och författaren Arne Dahl. A-gruppen är alltså upplöst sedan ett år tillbaka, men nu samlas man privat för att stämma av.

Gillade du A-gruppen?

Upptäck fler bokserier!

Fabian Risk-serien

Upptäck fler bokserier!

Köpenhamnsserien

Älskar du Beck? Här är 10 bokserier för dig

Älskar du Beck? Här är 10 bokserier för dig

Sverige har Beck-feber! Trots att filmserien pågått i en kortare evighet tröttnar vi aldrig på att se när kommissarien Martin Beck och hans kollegor löser det ena mordfallet efter det andra. Men vi får inte glömma att filmerna är baserade på böcker, och som tur är finns det liknande deckare för dig som vill ha mer.

Boktips

Oändlig läsning lyssning – här är 15 ljudboksserier att försvinna in i