Allt du behöver veta om serien

Sagan om Catarina

Till böckerna!

Sagan om Catarina är Olov Svedelids spännande och färgrika dramaserie där vi följer barnhemsflickan Catarina Dufvas kamp för överlevnad och kärlek under det sena 1600-talet. Läs allt om böckerna här!

Hela ljudboksserien

Sagan om Catarina

Svep för alla böcker i den spännande serien!

Fakta

Olov Svedelid – den ödmjuka deckarjätten

Olov Svedelid – den ödmjuka deckarjätten

Trots sin enorma bibliografi och spännvidd är Olov Svedelid fortfarande mycket av en gömd pärla för sin tid. Han tilldelades under sin livstid bland annat Expressens litterära Sherlock- pris 1972 för deckaren Anmäld försvunnen. Nu gör Svedelid en postum återentré in i etern.

Bok 1

Barnhemsflickan

Barnhemsflickan Catarina Dufva söker en tjänst som piga hos den förmögna Lohe-familjen i Stockholm på slutet av 1600-talet. Hennes enda önskan är att slippa tigga på gatorna och istället få mat och värme med ett tak över huvudet. Det visar sig snart att husbonden Johan Lohe är en tyrann som utnyttjar sin ställning. Men vad är det han vill med Catarina? Och vad är det tjänstefolket visar om i köket.?

Bok 2

En olycka kommer sällan ensam

När husbonden Johan Lohe förnedrar och utnyttjar Catarina, utmanas han av henne. Som hämnd får hon ett hårt straff för ett brott hon inte begått. Livet blir mörkt, men kärleken lyser upp tillvaron. Tyvärr är Lohe fast besluten att krossa henne.

Bok 3

Catarina och Staffan

Först var Catarina en fattig barnhemsunge och piga, men nu är hon tillsammans med sin kärlek Staffan Humbla, som är delägare i ett rederi. Catarina har ett gott affärssinne, men är ung och oerfaren. Hon möter många sluga karlar i den hårda rederibranschen. En katastrof inträffar på väg hem från Riga som hotar att förstöra allt.

Bok 4

Med hoppet mot nya horisonter

Catarina, Staffan och besättningen på skeppet Hoppet råkar ut för en fruktansvärd storm mitt ute på Östersjön. De räddar sig undan havet, men till en hög kostnad. När de styr mot Gotland upptäcker Catarina att prästen i Visby är ond och anklagar henne för att vara häxa.

Bok 5

Förluster och friska vindar

Full av hopp, smider Catarina och Staffan planer för framtiden, medan kungen ligger sjuk på slottet och tiden går mot slutet av 1600-talet. Catarina har blivit allt skickligare som affärskvinna och har idén om att starta ett tobaksspinneri. De reser till Amsterdam, men en tragedi leder till att Catarinas förstånd sätts på spel.

Bok 6

Farliga färdvägar

Catarina är på affärsresa i Amsterdam när hon inser att hennes nya vänner i staden har dunkla motiv. Hon måste resa till Riga för att besegla en sista affär, men färden genom Polen är prövande och faror lurar överallt. Och hemma i Stockholm väntar en fälla.

Bok 7

Nya vänner, gamla fiender

I Stockholm är Catarina i full färd med att etablera sig med sin framgång, men kan inte riktigt njuta och vila, eftersom fiender ständigt hotar i skuggorna. Samtidigt blir Ryssland en lockelse för nya affärer när gränserna öppnas för handel, men resan dit blir farligare än vad Catarina tidigare trott.

Bok 8

I grevens tid

Catarina och hennes medkompanjoner är nu i Ryssland där Peter den förste vill införa moderna, västerländska influenser. Tobaksförbudet är hävt och handelskompaniet planerar att skörda frukterna. Men faror och bortrövanden hotar Catarina, inklusive Johan Lohe som vill hämnas.

Bok 9

Ett oväntat erbjudande

Catarina och Staffan Gripenklo, tillsammans med deras dotter lever nu i 1700-talets början i Stockholm. Ett besök av en italiensk greve vänder upp och ner på Catarinas tillvaro och hon blir lockad av ett handelshus i Venedig. Men inte alla vill se dem lyckas, och Catarina råkar ut för Johan Lohes intriger.

Bok 10

I sultanens våld

Med en längtan efter det öppna havet seglar Catarina till Venedig med Staffan och kapten Lars. Men farorna till havs är värre än kriget i Europa, med stormar och pirater som hotar. De förs på avvägar till en främmande kontinent och Catarina tvingas möta vedermödor hon aldrig kunde föreställa sig.

Bok 11

Den dimmiga staden

Stockholm är nödställt på grund av kriget. Att emigrera till Amerika lockar Catarina och hennes familj, men ett akut trångmål i Holland sätter hela deras handelshus i gungning. I London blir Catarina gäst på drottningens slott, men hela staden är full av faror.

Bok 12

Dit vindarna bär

Catarina vill uppleva en ny världsdel, men färden över Atlanten kan kosta henne livet. När de äntligen når fram till Delawareflodens mynning väntar farlig vildmark, urfolk och grym slavhandel.

Bok 13

Det allra dyraste

Catarina har blivit tvåbarnsmor och lever lyckligt med sin make Staffan i krigets nödställda Stockholm. När planer smids på en affärsresa till Norge blir hon ivrig att komma iväg, men Johan Lohe är på jakt efter något ännu mer dyrbart än hennes liv.

Bok 14

Den gruvliga hämnden

På väg till Norge, besöker Catarina och hennes kompanjoner Sala silvergruva. Men Catarina känner olust inför bergmästaren. Och vad lurar egentligen nere i de mörka, helvetesliknande myriaderna av gruvgångar?

Boktips

11 böcker om romantik i historiska miljöer

Gillade du Sagan om Catarina?

Upptäck fler historiska serier!

Folket på Engeløya

Upptäck fler historiska serier!

Förgätmigej

Upptäck fler historiska serier!

Ellens val

Upptäck fler historiska serier!

Bellman Noir

INTERVJUER, TÄVLINGAR, SPECIALERBJUDANDEN OCH FRAMFÖR ALLT - MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.