En plats för bokälskare
Tiden kring andra världskriget är ett mänsklighetens sår som vi aldrig får glömma. Ännu finns berättelser från krigstiden som ännu inte berättats. Här har vi samlat några riktigt starka böcker om tiden mellan 1937 och 1945, och om hur de åren förändrade världen för alltid.
The Beatles, medborgarrättsrörelsen och kalla kriget. 1960-talet förknippas med mycket, inte minst vågen av älskad populärkultur. Vi listar tio böcker som utspelar sig under den tiden.
Krig påverkar oss länge – långt efter att bomberna har slutat falla. Vi listar böcker om barnen till krigets barn, om trauman och sorg som går i arv i generationer och familjer som lever i krigets skugga.
Hur var det att resa i Tredje riket utan efterkrigstidens facit i hand? Med hjälp av tidigare opublicerade vittnesmål från journalister, politiker och helt vanliga besökare målar Julia Boyds ”Turister i Tredje riket” upp en bild av nazismens framväxt i mellankrigstidens Tyskland. Läs ett utdrag ur boken!
Resenären skildrar på ett drabbande sätt händelserna som ledde fram till Förintelsen. Boken skrevs redan 1938, men har legat bortglömd i ett arkiv i Frankfurt i 70 år. Fram till nu. Läs den fängslande historien om Ulrich Alexander Boschwitz.
I romanen De hemlösa katterna i Homs, som är baserad på verkliga händelser, får vi följa den syriske mannen Sami från trygg barndom till pulveriserande inbördeskrig. Vi har intervjuat författaren Eva Nour.
Vad får två moderna, smarta tonårstjejer – uppväxta i Norge – att ansluta sig till IS i Syren? Det är ämnet för den hyllade före detta krigsreportern Åsne Seierstads bok Två systrar. Vi har mött författaren i en sprakande intervju om radikalisering, ett liv ägnat åt att förstå människorna, att använda ett ohyggligt dåd till något gott, sin superfeministiska mor och så en skilsmässa.
Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies