14 omtalade, omskakande och avslöjande kändis-biografier
Biografier

14 omtalade, omskakande och avslöjande kändis-biografier

Av: Meja Uhlander
Publicerad: 08 november 2018

Michelle Obama, Anna Kinberg Batra och Zlatan Ibrahimovic är senast i raden av kända personer att släppa självbiografier. I dessa böcker får kändisarna en chans att göra upp med en bild av dem själva som har skapats av media. Här listar vi 14 intima, utlämnande och rörande självbiografier. 

1. Min historia av Michelle Obama

Michelle Obama är en av vår tids mest ikoniska och beundrade kvinnor. Som den första afroamerikanska presidentfrun skapade hon det mest öppna och inkluderande presidentskapet i USA:s historia. Hon är en passionerad och kraftfull förespråkare för kvinnor och flickors rättigheter världen över och har förändrat hur föräldrar och barn ser på hälsa och vikten av ett aktivt liv. Samtidigt har hon uppfostrat två döttrar och stått sida vid sida med sin man i hans uppdrag att leda USA genom några av landets mest påfrestande perioder. Hennes självbiografi kommer ut i butik 13 november.

Förhandsbeställ boken här.

2. Inifrån av Anna Kinberg Batra

Under 997 dagar var Anna Kinberg Batra Moderaternas partiledare, med god chans att bli Sveriges första kvinnliga statsminister. Men med över ett år kvar till valet tvingades hon sluta under kuppartade former efter attacker från de egna. I självbiografin Inifrån berättar Anna Kinberg Batra personligt om vad som hände, om vägen dit och hur det kändes där och då. Om några dramatiska år i svensk politik och om hur svårt det är att smyga diskret med Säpo i släptåg. Boken kommer ut i butik 16 november.

Förhandsbeställ boken här. 

3. Jag är fotboll av Zlatan Ibrahimovic

Efter succén med boken Jag är Zlatan, är Sveriges största fotbollsstjärna nu tillbaka med en ny självbiografisk bok. I Jag är fotboll berättar allas vår Zlatan Ibrahimovic om sin fotbollskarriär, från de tidiga åren i Malmö FF till Manchester United och flytten till nuvarande LA Galaxy. Han berättar hur han gick från underdog till superstjärna. Om målen, segrarna och känslan av att alltid behöva vara bättre för att bli accepterad som svensk. Boken innehåller också intervjuer med spelare, tränare och vänner som varit med under resan. Alla ger de sin syn på Zlatan, och vi får en nyanserad bild av Sveriges främsta fotbollsstjärna någonsin.

Boken finns här.

 

4. Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv av Leif GW Persson

Leif GW Persson är författare, kriminolog och professor i polisforskning tidigare verksam vid Rikspolisstyrelsen. I Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv har Leif GW Persson samlat sina nya memoarer. Det är historien om hur Gustavs grabb, Professor Wille Vingmutter, blev Professor Leif GW Persson. Om hur en dröm om ett liv som mästerdetektiv blev till en karriär i att studera och lösa brott. I boken berättar han också om relationen till Göran Persson och om varför deras vänskap tog slut. Göran Persson och Leif GW Persson har liknande bakgrund och hade varit vänner länge, men bråken avlöste varandra. Göran Persson ringde en gång och sa ”Fan vad fet du har blivit” när han sett Leif GW Persson på tv. Viktbråket bidrog till att vänskapen tog slut.

Boken finns här.

5. 30 år av tystnad av Anna Hage

Anna Hage är ung gymnasieelev och försöker rädda livet på statsministern en februarikväll 1986. En traumatisk upplevelse som tillsammans med det efterföljande drevet i media, polisförhören och rättegångarna har påverkat hennes liv starkt. Trettio år senare sitter hon hemma i tv-soffan och drabbas av frossa. Minnen från den där natten kommer tillbaka och hon inser att det finns en gräns för hur länge man kan trycka undan sina känslor. I sin bok 30 år av tystnad berättar hon för första gången sin egen historia. Hon beskriver mordnatten, polisförhören, utsattheten och känslan av att vara den som alla skvallrar om. Hon berättar om livet idag, om hur de åren präglat henne, om maktlöshet och skamkänslor. Om vikten av att våga möta sina värsta rädslor – och om att gå vidare i livet.

Boken finns här.

6. Bara jag vet vem jag är av Sture Bergwall

I Juni 1991 döms Sture Bergwall/Thomas Quick till sluten psykiatrisk vård efter ett misslyckat bankrån. Under följande två decennier konstrueras seriemördaren Thomas Quick på Säters sjukhus; i media utmålas han som en bestialisk sexualsadistisk seriemördare. Men som Bergwall blir han istället offer för ett vård- och rättssystem som havererat. 2008 gör journalisten Hannes Råstam en tevedokumentär där han avslöjar missförhållandena på Säters sjukhus. Därmed startar en omfattande reningsprocess som slutar med att Sture Bergwall frias från samtliga mordanklagelser efter 24 långa år.

Efter alla böcker, dokumentärer och filmer med andras tolkningar, berättar Sture Bergwall för första gången själv. I Bara jag vet vem jag är, återger han åratal av terapisejourer, polisförhör och likdelsvallningar. Det är en upprörande skildring av hur psykologer, poliser och advokater tillsammans skapar en seriemördare i blind tro på förträngda trauman. Samtidigt är det en rörande berättelse om barndomens utanförskap och ensamhet. Boken har varit till hjälp för att bearbeta skulden till de anhöriga, ett slags reningsbad.

Boken finns här.

7. Reveal: en biografi av Robbie Williams

Robbie Williams har sålt närmare 80 miljoner skivor världen över. Elva av hans tolv album har nått förstaplatsen på topplistorna i hemlandet och han är den bäst säljande artisten i Storbritannien någonsin. Han har mottagit 18 Brit Awards (fler än någon annan) och en lång rad internationella priser. I hemstaden Stoke-on-Trent kan turister vandra i hans fotspår på guidade turer, och han har fått flera gator uppkallade efter sig. Men det har funnits en baksida till all framgång. Robbie Williams har haft problem med hälsan och slagits mot depression, övervikt, dålig självkänsla, alkoholism och missbruk av droger hela sitt liv. Reveal är en intim, rolig och ärlig berättelse om ögonblicken bakom musiken, om sanningen bakom rubrikerna och om den fascinerande och komplexe mannen bakom underhållaren. Det här är Robbie Williams som du aldrig sett honom förut.

Boken finns här.

8. Mitt liv av Caitlyn Jenner

Som friidrottare nådde Bruce Jenner ikonstatus när han tog OS-guld i tiokamp i Montréal, 1976. Men i slutet av 00-talet blev han för istället känd genom realityserien Keeping up with the Kardashians. Vad man länge inte fick veta var att Bruce Jenner i hela sitt liv kämpat med sin könsidentitet, något som blev känt först 2015 när han berättade om sin transsexualitet och kommande könsbyte. I april 2015 pryddes ett omslag av Vanity Fair av en lång ståtlig kvinna i figursydd klänning. Caitlyn Jenner hade gjort sin debut. Tillsammans med journalisten bakom det omskrivna reportaget i Vanity Fair, Buzz Bissinger, berättar hon nu sin historia i boken Mitt liv. Om sporten, kändisskapet och den tuffa tid som varit, men också om tillfredsställelsen i att äntligen hitta hem. Men när boken kom var det inte enbart hurrarop, utan också en del sura miner. Exfrun Kris var inte helt nöjd med hur hon framställs i boken. Hon tyckte att Caitlyn Jenner beskrivit henne som hård och kall och påstod att allt som sägs om henne är påhitt.

Boken finns här.

9. Så som jag minns det av Mikael Persbrandt

I Så som jag minns det berättar Mikael Persbrandt med hjälp av spökskrivaren Carl-Johan Vallgren för första gången om uppväxten med en ensamstående mamma, kampen för att slå igenom som skådespelare, drömrollerna på Dramaten och filmsuccéerna som följer på varandra. Om de kaotiska åren med missbruk och livet idag. En självutlämnande och brutalt ärlig berättelse om att nå botten och ta sig upp igen.

Boken finns här.

10. Mitt liv och mina hundar av Anders Bagge

För snart tio år sedan klev Anders Bagge in i Idolstudion och svenska folkets hjärtan. Han blev känd som den glada och känsliga nallebjörnen, den som såg alla. Men bakom fasaden fanns stråk av mörker. Under flera år led han av panikångestattacker som var nära att knäcka honom. En väg ut ur dessa var kärleken till de hundar som blev en allt större del av hans liv. Med mycket humor och stor sårbarhet delar Anders Bagge med sig av sin historia i boken Mitt liv och mina hundar.

Boken finns här.

11. Livet, makten och konsten att våga vara sig själv av Ebba Lindsö

Ebba Lindsö fick en gång rådet att försöka vara som en 50-årig man. Allt hade säkert varit annorlunda om hon hade varit man. Då hade hon kanske fortfarande varit VD för Svenskt Näringsliv och inte behövt bli så arg över bonusar och AMF-affären att hon började skriva en bok.
I boken Livet, makten och konsten att våga vara sig själv skriver Ebba öppenhjärtigt om framgångar och tillkortakommanden. Hon belyser näringslivets dolda beslutsprocesser, personkonflikter och våndor, avslöjar maktspel och osunda lojaliteter. Hon berättar också om en tillvaro där hjulen snurrar allt snabbare, tiden är en bristvara och känslan av otillräcklighet är alltför påtaglig.

Boken finns här.

12. Jag är den jag är av Maud Olofsson

Centerpartiets förra partiledare Maud Olofsson har gjort en lång resa från norrländska Högbyn till maktens korridorer. I självbiografin Jag är den jag är berättar hon om Göran Perssons översittarknep, om påstådda ”catfights” med Mona Sahlin och om uppväxten med Thorbjörn Fälldin närvarande i hemmet. Hon berättar om kärnkraftsfrågan, Saab, FRA och de statliga bolagen. Utöver en personlig skildring av vad som krävts för att slå sig fram som kvinna i politiken får vi också ögonblicksbilder av beslutsfattandet från insidan – från de slutna rum där besluten faktiskt har kommit till.

Boken finns här.

13. Räkna med bråk av Anna Bråkenhielm

Med tjugo års erfarenhet som vd och entreprenör skriver Anna Bråkenhielm om avgörande ögonblick, maktspel, succéer och fiaskon. Anna Bråkenhielm skapade tv-revolution när hon med program som Expeditions Robinson och Farmen lade grunden till en helt ny tv-genre. I boken Räkna med bråk berättar hon om dålig självkänsla, som företagare, kvinna och som mamma. Om ensamheten som chef, om hur sorg och ilska påverkar prestationen. Om hur det är att vara ensam kvinna bland massa gubbar. Men också om hur det med hjälp av en stor portion småländskt driv känns att nå framgång, få uppmärksamhet och tjäna mer pengar än hon vågat drömma om.

Boken finns här.

14. Monster av Joakim Lundell

Joakim Lundell, mer känd som Jockiboi, är en av Sveriges största influensers, med över en miljon prenumeranter på sina Youtubekanaler. Men vägen till kändisskapet är full av smärtsamma minnen. Under sin uppväxt placeras Joakim Lundell i fosterhem och ungdomshem och bollas mellan olika myndigheter. Han lever en tid som hemlös och hamnar i drogmissbruk och kriminalitet. Ensamheten driver honom till flera självmordsförsök. Vändningen kommer när han träffar sin fru Jonna. Med henne finner han den trygghet och självkänsla han tidigare saknat. Monster är en drabbande och hoppfull berättelse om en man som slår sig fri från en till synes nattsvart tillvaro, och blir en röst och en vän för hundratusentals människor. Joakim Lundell berättar sin historia för Leif Eriksson och Martin Svensson.

Boken finns här.

Foto: Daniel Lagerlöf, Tomas Ehrnborg

En sida till? Fortsätt läs!