Michelle Obamas självbiografi kommer i höst:
Biografier

Michelle Obamas självbiografi kommer i höst: "Den här typen av hemlighetsmakeri är ovanligt"

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 26 februari 2018

Det finns boksläpp och så finns det BOKSLÄPP. Michelle Obamas kommande biografi Becoming, som kommer ut den 13 november på 24 språk samtidigt, är av det senare slaget. Anders Sjöqvist på Bokförlaget Forum är bokens svenska förläggare.

Hemlighetsmakeriet är enormt. Varje ord vägs på guldvåg, varje utannonserat datum är en stor, noga uttänkt milstolpe. Nästan som om det handlade om statsangelägenheter – och det gör det faktiskt på ett sätt när USA:s tidigare ”first lady” Michelle Obamas efterlängtade självbiografi ska släppas ut i världen. Anders Sjöqvist är förläggare för den svenska utgåvan, som utkommer på Bokförlaget Forum.

Hur mycket vet du om boken du ska ge ut?

– Inte mycket mer än det som står i pressreleasen: Becoming är en biografi av Michelle Obama, på ungefär 400 sidor. Den ges ut den 13 november 2018, på 24 olika språk samtidigt. Den ska vara personligt skriven och det finns ju verkligen mycket att ta upp. Den svenska titeln är ännu inte klar.

Varför släpps boken samtidigt, blir det inte otroligt mycket administration?

– Jo, men för paret Obama (även Barack Obama skriver på en bok, släppdatum är ännu inte känt, reds anm) är inte USA den primära marknaden, utan hela världen. Men det stämmer att det är ovanligt att böcker kommer ut samtidigt så här, det är förbehållet enorma boksläpp som exempelvis Dan Browns böcker eller JK Rowlings böcker om Harry Potter.

Om vi verkar oroliga så är det ingenting mot vad de är i USA!

Vad är riskerna?

– Nu tror jag inte att förlaget i USA är så oroliga för just Sverige, men vi kan ändå potentiellt förstöra den amerikanska lanseringen genom att släppa saker för tidigt, eller ge ut fel information. Allt är ganska styrt med en tydlig tidtabell för vad som får sägas och när och man vill ju inte vara den som förstör…  Den här typen av hemlighetsmakeri är ovanligt, men om vi verkar oroliga så är det ingenting mot vad de är i USA!

När kommer du att få läsa manuset?

– Rent logiskt borde vi få det under sommarmånaderna, så att vi hinner översätta, men jag vet faktiskt ingenting om det. Jag vet inte om hon skriver just nu eller om hon är färdig, om hon haft någon som hjälpt henne eller gjort allt själv.

Hur mycket kan en sådan här biografi sälja?

– Jag skulle bli oerhört besviken om vi säljer mindre än 50 000 inbundna böcker. Det finns många fördelar med att den släpps i november, det är en perfekt julklapp. Vår främsta konkurrent är den engelska utgåvan, därför är det bra att den svenska släpps samtidigt.

Ryktet säger att hon har ett entourage på omkring tio personer.

Kommer vi att få se Michelle Obama på ett författarbesök i Sverige?

– Det vet vi inte någonting om, men det blir inte innan jul i vilket fall som helst. Hon kommer att prioritera de största länderna. Vi får se det som en jäkla bonus om hon alls kommer och i så fall under 2019. Det är en enorm apparat om det blir så, ryktet säger att hon har ett entourage på omkring tio personer…

Vad hoppas du själv på med ”Becoming”?

– Jag hoppas att det ska finnas mycket råd och tips till unga kvinnor, att det ska vara en bok med visioner och ett budskap. Hon har en unik möjlighet att ta vara på alla som ser upp till henne idag.

I USA ges Barack och Michelle Obamas kommande böcker ut av Crown Publishing Group, ett förlag inom Penguin Random House-gruppen. Barack Obamas kommande bok ges i Sverige ut av Albert Bonniers förlag.

 

Michelle Obamas Twittrar själv om kommande självbiografin.

Foto: Shutterstock

 

Relaterade artiklar

Intervju med förläggare Anders Sjöqvist om att ge ut influencer-böcker

Paret Obamas bästa läsning

10 livsråd av Michelle & Barack

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!