Ich liebe Deutschland! Vi listar 5 tyska romaner att ha koll på
Böckerna

Ich liebe Deutschland! Vi listar 5 tyska romaner att ha koll på

Nu översätts en rad spännande böcker från tyskspråkiga författare till svenska. Vi listar våra aktuella favoriter – och en nyupptäckt klassiker ingen får missa!

Av: Tove Kullenberg
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 22 maj 2019

Nu översätts en rad spännande böcker från tyskspråkiga författare till svenska. Vi listar våra aktuella favoriter – och en nyupptäckt klassiker ingen får missa!

1. En nästan perfekt dag av Mareike Krügel

Ich liebe Deutschland! Vi listar 5 tyska romaner att ha koll på

Läs också: Mareike Krügel: ”Jag är ett galet exempel på en livslång kris”

Tyska Mareike Krügel har skrivit denna romanpärla, om en helt vanlig – och samtidigt livsomvälvande – fredag.

40-plussaren Katharina navigerar i vardagsröran kring elvaåriga dottern Helli, som har ADHD, och sjuttonårige Alex. Samtidigt försöker hon vara helt okej med att den veckopendlande maken Costas stannar över helgen på en firmafest i Berlin, istället för att vara hemma med familjen.

Boken utspelar sig mycket i Katharinas egna tankar – blev livet som jag tänkte? Vad hände med alla drömmar? – samtidigt som hon parerar allt kaos som uppstår en helt vanlig dag någonstans i norra Tyskland. Breakfast Book Club skriver: ”En tät, komplex och helt oförutsägbar roman. Den tog andan ur oss och vi älskade den!”

Här finns boken.

2. Tyll av Daniel Kehlmann

Ich liebe Deutschland! Vi listar 5 tyska romaner att ha koll på

Daniel Kehlmann, född 1975 i München, debuterade som 22-åring. Med sin femte bok, den historiska romanen Världens mått, nådde han global berömmelse och boken blev en internationell sensation.

Med nya boken Tyll återvänder han till den historiska romanen och blåser liv i en gåtfull figur i den tyska folkloren. Här skriver han om Tyll Ulenspiegel, som för ett kringflackande liv som gycklare och sanningssägare, i ett Europa präglat av ett ständigt krigstillstånd. Han möter såväl tidens huvud- som biroller – från den myndige kung Gustav II Adolf till den talande åsnan Origenes.

Här finns boken.

3. Annars skjuter jägaren mig av Nele Neuhaus

Ich liebe Deutschland! Vi listar 5 tyska romaner att ha koll på

Den som när författardrömmar har mycket att lära av Nele Neuhaus – en av Europas första och största självpubliceringssuccéer, som numera har miljoner läsare och ges ut av de största förlagen. Men det ligger hårt jobb bakom – själv minns hon hur det var att tjata på pressen och själv köra ut bokhögar till handlarna. Nu är Nele Neuhaus aktuell med sin tredje bok på svenska: Annars skjuter jägaren mig.

Läs mer: Mångmiljonsäljande Nele Neuhaus: ”Ingen ville ge ut min bok – då gav jag ut den själv”

I det lilla samhället Eschborn utanför Frankfurt har en äldre kvinna skjutits ihjäl av en okänd gärningsman. Kort därpå inträffar ytterligare ett liknande mord: en kvinna skjuts genom sitt köksfönster. Inget av offren hade några fiender. Varför måste just de dö? Trycket på utredningen ökar snabbt. Pia Kirchhoff och hennes chef Oliver von Bodenstein söker efter en mördare som tycks välja sina offer godtyckligt – och de kommer en mänsklig tragedi på spåren.

Här finns boken.

 

Ich liebe Deutschland! Vi listar 5 tyska romaner att ha koll på

Jenny Erpenbeck, född i Östberlin 1967, är prisbelönt författare, dramatiker och regissör.  Sedan den uppmärksammade debuten med Historien om det gamla barnet (på svenska 2001) har Jenny Erpenbecks författarskap växt till att bli ett av det samtida Europas mest betydande.

4 x Erpenbeck samlar Erpenbecks tidiga verk, och ger prov på hennes poetiska och laddade prosa.

SvD skriver: ”Det är 406 sidor prosa som kräver sin uppmärksamhet, med en ordentlig paus mellan varje bok. Inte bara för att hennes språk är så tätt och fordrar en långsam, fokuserad läsning, också för att det som möter, den smärta människor är kapabla att tillfoga varandra och förmögna att överleva, sätter spår. Det tar en stunds djupandning för att orka gå vidare i de blodiga fotspåren, det är värt det varje sekund.”

4. Huvudstaden av Robert Menasse

Ich liebe Deutschland! Vi listar 5 tyska romaner att ha koll på

Fenia Xenopoulou, högt uppsatt tjänsteman vid generaldirektoratet för kultur i EU-kommissionen, har fått en svår uppgift. Kommissionens rykte måste putsas upp inför 40-årsjubileet. En av hennes underlydande får en idé — vi väcker det europeiska spöket till liv: Auschwitz.  David de Vriend, som överlevde förintelsen genom att som barn hoppa av ett tåg på väg till dödslägret, förväntas vittna om det som han ägnat ett helt liv åt att glömma. Kommissarie Brunfaut får order om att lägga utredningen av ett mord till handlingarna, men det finns inga handlingar. Alois Erhart, en åldrad nationalekonom ska inför en tankesmedja lägga fram en teori om Europas framtid som riskerar att bli det sista han säger. Alla trådar löper samman i Bryssel.

Huvudstaden är en roman om Europa inifrån dess byråkratiska hjärta och samtidigt polisroman, idéroman, satir och pamflett. Huvudstaden tog de tyska läsarna med storm, tilldelades Deutscher Buchpreis 2017 och erövrar nu världen.

Här finns boken.

5. Resenären av Ulrich Alexander Boschwitz

En nyupptäckt klassiker! En fängslande och omskakande roman, som nyligen räddats ur arkiven.

Ulrich Alexander Boschwitz skrev Resenären i exil i Norge och England under månaderna omedelbart efter Kristallnatten i november 1938, och den gavs ut på tyska för första gången våren 2018. I sin skildring av faran i att vara godtrogen och av omgivningens grymma likgiltighet är Resenären i högsta grad relevant för vår egen tid.

På kvällen den 9 november 1938 bankar det på dörren till familjen Silbermanns våning i Berlin. Otto Silbermann, välbärgad och väl ansedd affärsman, lyckas rädda sig ut genom bakdörren. Trots att han hört talas om bekanta som fängslats eller försvunnit har Silbermann levt i förnekelse och tänkt att förföljelserna inte angår honom. Han, med sin kristna fru, sina goda förbindelser och bekanta i nazistpartiet, han som på grund av sitt utseende har förmågan att smälta in. Han inser att han borde ha följt sin sons exempel och lämnat Tyskland för länge sedan. I ett försök att rädda det som räddas kan – sin familj, sitt hem, sin firma, sitt liv – stiger Silbermann på ett tåg. Med portföljen full av det som återstår av förmögenheten reser han kors och tvärs genom landet. Men de han kallat sina vänner vänder honom ryggen, och till sin svåger, dit frun flytt, är han inte längre välkommen. Gränserna är stängda för den som har ett ”J” stämplat i passet. Tyskland har blivit en bur.

Resenären fick ett fantastiskt kritikermottagande vid utgivningen i Tyskland 2018 och rättigheterna har sålts till en lång rad länder.

Utkommer på svenska i november 2019.

En sida till? Fortsätt läs!