Adventsbaka med feelgoodförfattaren - enkla lyxiga recept
Artiklar

Adventsbaka med feelgoodförfattaren - enkla lyxiga recept

Att bulla upp med underbart doftande bakverk till advent behöver inte alls vara svårt. Prova dessa enkla recept med pepparkaks- och saffranssmak, komponerade av författaren och tidigare Hela Sverige bakar- deltagaren Kristina Ahlström.

Av: Kristina Ahlström
Kristina Ahlström
Publicerad: 17 november 2022

Att bulla upp med underbart doftande bakverk till advent behöver inte alls vara svårt. Prova dessa enkla recept med pepparkaks- och saffranssmak, komponerade av författaren och tidigare Hela Sverige bakar- deltagaren Kristina Ahlström.

Kristina Ahlström har skrivit romanen <i> Hannas sweet deli</i>

Kristina Ahlström har skrivit romanen Hannas sweet deli

1. PEPPARKAKSRULLAR MED MANDELMASSA

Adventsbaka med feelgoodförfattaren – enkla lyxiga recept

Ingredienser:

300 gram pepparkaksdeg

250 gram mandelmassa

Gör så här:

  1. Kavla ut både pepparkaksdeg och mandelmassa till två plattor cirka 24 x 18 cm. Använd gärna bakplåtspapper när du kavlar.
  2. Lägg mandelmasse plattan ovanpå pepparkaksplattan och rulla ihop från kortsidan.
  3. Svep in rullen i plastfolie och låt vila i kyla 1 timme.
  4. Sätt ugnen på 175 grader
  5. Skär rullen i skivor, cirka 30 stycken. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper.
  6. Grädda 8 – 10 minuter. Låt svalna

2. GRUNDDEG TILL SAFRANSBRÖD

Gör gifflar, sockerhjärtan eller semlor

Adventsbaka med feelgoodförfattaren – enkla lyxiga recept

Ingredienser till en sats deg:

150 gram rumsvarmt smör

5 dl mjölk

2 – 3 kuvert med saffran

½ tsk salt

50 gram jäst för söta degar

125 gram Kesella (10%)

1½ dl vit sirap eller strösocker

1 ägg

19 – 20 dl vetemjöl

Till fyllning:

400 gram mandelmassa

50 gram smör

2 tsk stött kardemumma

Garnering:

smält smör

strösocker

ägg till pensling

flagad sötmandel

florsocker

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en degblandare
  2. Häll på kall mjölk och klicka ner det rumsvarma smöret.
  3. Kör på låg hastighet tills jästen är upplöst.
  4. Stöt saffranet med salt i en mortel.
  5. Tillsätt saffran med salt, kesella, sirap eller socker, ägg och det mesta av vetemjölet. Arbeta till en smidig deg minst 10 minuter i maskin.
  6. Låt degen jäsa till dubbel storlek.
  7. Till fyllningen blandar du mandelmassan med smör och kardemumma

Utbakning hjärtan

  1. Dela degen i 4 lika stora dela och kavla ut varje del till en rektangulära plattor.
  2. Markera lätt med ett pepparkaksmått i form av ett hjärta, 8 cm och lägg lite fyllning i mitten på varje hjärta.
  3. Täck med deg och stansa ut hjärtan runt fyllningen.
  4. Ta bort överflödig deg och använd igen till nästa utkavling.
  5. Lägg hjärtan på plåt med bakplåtspapper, jäs i 30 minuter.
  6. Sätt ugnen på 225 grader.
  7. Grädda de färdigjästa bullarna cirka 6 – 8 minuter.
  8. När de är färdiggräddade penslas de med smält smör och doppas i strösocker.

Utbakning gifflar

  1. Dela degen i 6 lika stora delar.
  2. Kavla varje degbit till en rund kaka.
  3. Skär dem i 8 trekanter.
  4. Lägg fyllning på den bredaste delen och rulla ihop till gifflar.
  5. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt med skarven nedåt och låt dem jäsa cirka 30 minuter.
  6. Sätt ugnen på 225 grader.
  7. Pensla gifflarna med uppvispat ägg och dekorera med flagad mandel. Grädda 6 – 8 minuter.

Utbakning semlor

  1. Gör så stora semlebullar du vill, 40-50 gram blir en fin minisemla.
  2. Låt dem jäsa till dubbel storlek.
  3. Grädda i 225 grader.
  4. Fyll de kalla bullarna med mandelmassefyllning och vispad grädde.
  5. Pudra rikligt med florsocker över.

Gör gärna alla tre sorterna på en sats med deg, kanske det blir några lussekatter med!

3. SUPERSNABBA PEPPARKAKOR

Serveras med apelsin och lingondip

Adventsbaka med feelgoodförfattaren – enkla lyxiga recept

Ingredienser:

1 förpackning med färdig pepparkaksdeg

1 äggvita

mandelspån

Apelsindip:

250 gram créme fraiche

1 apelsin

1 dl florsocker

Frysta lingon

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär pepparkaksdegen i mycket tunna skivor som du lägger på ett bakplåtspapper.
  3. Pensla med uppvispad äggvita och strö över mandelspån.
  4. Grädda i cirka 5 minuter.
  5. Vispa créme fraichen så den blir fast.
  6. Rör ner florsocker, pressad apelsinsaft och rivet skal. Vill du ha en fin orange färg kan du färga med lite karamellfärg.
  7. Strö på frysta lingon.

Dippa eller bred på dina färdiggräddade pepparkakor.

4. Saffransgrottor med hjortronsylt

18 stycken

Adventsbaka med feelgoodförfattaren – enkla lyxiga recept

Ingredienser:

1 paket saffran

½ dl strösocker

100 gram rumsvarmt smör

1½ dl vetemjöl

2 msk potatismjöl

1 tsk vaniljsocker

¾ tsk bakpulver

Fyllning:

Hjortronsylt

Småbrödsformar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Strö saffran med lite av sockret i en mortel.
  3. Rör smör med resten av sockret och saffranssockret poröst, gärna med elvisp.
  4. Blanda de båda mjölsorterna, vaniljsocker och bakpulver, rör ner det i smörblandningen.
  5. Arbeta ihop till en deg.
  6. Rulla degen till 18 kulor och lägg dem i småbrödsformar. Har du en minimuffinsplåt så är den perfekt att använda nu.
  7. Gör en grop i degkulorna och fyll dem med sylt.
  8. Grädda 12 – 15 minuter.
  9. Låt kallna, gärna på galler.
Köp <i>Hannas sweet deli</i>

Köp Hannas sweet deli

Lyssna på <i>Hannas sweet deli</i>

Lyssna på Hannas sweet deli

Kristina Ahlström
Kristina Ahlström

Kristina Ahlström är född 1960 och bosatt i Kalmar. Efter avslutad utbildning till kock på restaurangskola i Paris under 80-talet har hennes liv varit fullt av matlagning, ett intresse som ledde henne hela vägen till Hela Sverige Bakar 2015, en speciell upplevelse som varade i fem program. Ur hennes medverkan i programmet föddes en idé om att skriva in bakrecept i en historia, i en roman. Debutromanen Hannas Sweet Deli är sprungen ur Kristina Ahlströms kärlek till smaker, texturer, former och färger.

Mer bakning?