Fira kanelbullens dag med roliga, enkla recept från feelgoodförfattaren
Artiklar

Fira kanelbullens dag med roliga, enkla recept från feelgoodförfattaren

Kanelbullar i all ära - men har du testat att ta deras smak vidare till helt andra bakverk? Kladdkaka, rulltårta, snittar och bollar, allt med smak av bulle! Kristina Ahlström som skrivit den riktigt sockriga feelgoodromanen Hannas sweet deli delar här med sig av några av sina absolut roligaste recept.

Av: Kristina Ahlström & SelmaStories
Fotograf: Linda Broström & Kristina Ahlström
Publicerad: 03 oktober 2022

Kanelbullar i all ära - men har du testat att ta deras smak vidare till helt andra bakverk? Kladdkaka, rulltårta, snittar och bollar, allt med smak av bulle! Kristina Ahlström som skrivit den riktigt sockriga feelgoodromanen Hannas sweet deli delar här med sig av några av sina absolut roligaste recept.

Kristina Ahlström har skrivit romanen <i>Hannas sweet deli</i>

Kristina Ahlström har skrivit romanen Hannas sweet deli

4 kaneliga recept:

1. KANELBULLERULLTÅRTA  

Kanelbullerulltårta

Kanelbullerulltårta

Ingredienser:

3 ägg

1 ½ dl strösocker

¾ dl potatismjöl

¼ dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 ½ tsk mortlad kardemumma

Fyllning:

125 gram smör

2 dl florsocker

2 msk malen kanel

2 tsk vaniljsocker

Garnering:

Pärlsocker

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250 grader
  2. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med elvisp.
  3. Blanda resterande ingredienser i en annan bunke.
  4. Vänd ner mjölblandningen i äggblandningen.
  5. Häll smeten på ett smörat bakplåtspapper i en form 30 x 40 cm.
  6. Grädda snabbt, det tar bara 4 – 5 minuter.
  7. Gör i ordning ett bakplåtspapper som du strör rikligt med pärlsocker på.
  8. Vänd upp den färdiggräddade kakan på bakplåtspappret och låt den kallna helt.
  9. Vispa smör och florsocker till fyllningen riktigt vitt och pösigt.
  10. Tillsätt kanel och vaniljsocker.
  11. Bred fyllningen på kakan när den är riktigt kall, rulla ihop och lägg i kylen.

2. KANELBULLEBOLLAR

Fira kanelbullens dag med roliga, enkla recept från feelgoodförfattaren

(12 stora eller 24 små)

Ingredienser:

200 gram rumsvarmt smör

2 dl strösocker

2 msk malen kanel

1 tsk mortlad kardemumma

2 tsk vaniljsocker

7 dl havregryn

2 msk vatten

Garnering:

pärlsocker

Gör så här:

  1. Börja med att mixa havregrynen till ett grovt mjöl.
  2. Vispa rumsvarmt smör med strösockret vitt och pösigt.
  3. Tillsätt kanel, kardemumma och vaniljsocker.
  4. Blanda ner havregrynen och vattnet.
  5. Rulla till valfria bollar som du rullar i pärlsocker.
  6. Låt stelna i kylen.

 

3. KANELBULLESNITTAR

Fira kanelbullens dag med roliga, enkla recept från feelgoodförfattaren

(cirka 24 kakor)

Ingredienser:

150 gram rumsvarmt smör

1 ½ dl strösocker

1 ½ msk vaniljsocker

1 ½ msk ljus sirap

3 ¾ dl vetemjöl

1 ½ tsk bakpulver

1 ½ tsk nymortlad kardemumma

1 ½ tsk kanel

Till garnering:

1 ägg

pärlsocker

2 tsk nymortlad kardemumma och kanel

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Blanda alla ingredienser i en matberedare med monterad kniv. Har du inte tillgång till det kan du blanda ihop degen med händerna.
  3. Dela degen i 4 delar och rulla ut till längder som du lägger på en eller två plåtar klädda med bakplåtspapper. Platta till längderna lite.
  4. Pensla längderna med uppvispat ägg och strö kryddor och pärlsocker ovanpå, snåla inte!
  5. Grädda i 10 – 15 minuter
  6. Skär längderna i sneda bitar, snittar, och låt dem kallna på plåten.

4. KANELBULLEKLADDKAKA

Fira kanelbullens dag med roliga, enkla recept från feelgoodförfattaren

(10 bitar)

Ingredienser:

225 gram smör

3 dl strösocker

½ msk malen kanel

2 tsk mortlad kardemumma

3 ägg

2 ½ dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

Fyllning och garnering:

½ dl farinsocker

2 msk kanel

pärlsocker

Servering:

3 dl vispgrädde

75 gram mandelmassa

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Förbered en form med löstagbar botten med bakplåtspapper. Smörj botten och kanterna på formen.

Smält smöret och låt det kallna helt.

Blanda försiktigt ihop smöret med strösocker, kanel, kardemumma, ägg, vetemjöl och vaniljsocker.

Ta undan 1,5 dl av smeten och blanda den med farinsockret och malen kanel. Fyll en spritspåse med den här smeten. Har du ingen spritspåse går det bra att klicka ut smeten.

Lägg den ljusare smeten i formen och spritsa en kanelbullesnurra med den mörkare smeten.

Toppa med pärlsocker

Grädda i 25 – 30 minuter

Låt kakan svalna helt och hållet gärna i kylskåp.

Servera med vispad grädde som du blandar

Köp <i>Hannas sweet deli</i>

Köp Hannas sweet deli

Lyssna på <i>Hannas sweet deli</i>

Lyssna på Hannas sweet deli

Fler tips på böcker med mat och bak