13 oemotståndliga friends-to-lovers-böcker
Boktips

13 oemotståndliga friends-to-lovers-böcker

Några av de bästa kärlekshistorierna är de som börjar med vänskap och över tid blommar ut till något mer. Här listar vi 13 friends-to-lovers-böcker som kommer att fånga ditt hjärta.

Av: Linnea Ivares
Fotograf: Getty
Publicerad: 01 januari 2023

Några av de bästa kärlekshistorierna är de som börjar med vänskap och över tid blommar ut till något mer. Här listar vi 13 friends-to-lovers-böcker som kommer att fånga ditt hjärta.

Bok 1

Sången om Akilles av Madeline Miller

Inbunden
239 kr
Köp boken

Idén om att Akilles och Patroklos var älskare har diskuterats i århundraden. I BookTok-fenomenet Sången om Akilles tvingas den unga prinsen Patroklos gå i landsflykt och hamnar hos kung Peleus och hans perfekte son Akilles. Trots deras olikheter växer en innerlig vänskap fram mellan pojkarna, en relation som djupnar till något mer i takt med att de mognar till unga män.

Missa inte! Böcker om antiken och grekisk mytologi

Bok 2

Det börjar med oss av Colleen Hoover

danskt band
259 kr
Köp boken

Det börjar med oss är fortsättningen den älskade romanen Det slutar med oss som blivit ett internationellt fenomen. Här får vi äntligen ta del av Atlas gripande historia – den hemlösa tonårskillen som fångade Lilys hjärta innan han försvann. Är det nu deras saga kommer att få ett lyckligt slut?

Bok 3

Familjen Bridgerton. En oundviklig längtan av Julia Quinn

Pocket
79 kr
Köp boken

Penelope Featherington har varit hemligt förälskad i sin bästa väns storebror så länge hon kan minnas. Hon tror sig veta allt om Colin Bridgerton – tills hon råkar avslöja hans djupaste hemlighet, som får henne att tvivla på att hon känner honom alls. När Colin återvänder till London efter en lång resa upptäcker han att saker faktiskt har förändrats – inte minst Penelope Featherington.

Läsa också! Vem är vem i Familjen Bridgerton – komplett guide

Bok 4

Emma av Jane Austen

Storpocket
119 kr
Köp boken

Det går inte att göra en lista med friends-to-lovers-böcker utan att ta med Jane Austens klassiska verk om överklassflickan Emma som försöker para ihop sin väninna med byns kyrkoherde, som i sin tur blir intresserad av Emma, men det är Emmas granne och mentor, Mr Knightley, som väcker hennes kärlek.

Bok 5

Där regnbågen slutar av Cecelia Ahern

Berättelsen följer Rosie och Alex som varit bästa vänner sedan de var små. De håller ihop i vått och torrt, och allt eftersom åren går lyckas Rosie och Alex hålla kontakten trots stora avstånd, nya relationer och ständiga missförstånd. De slutar dock aldrig att undra: kommer det någonsin att bli de två?

Bok 6

Sommarmöten av Emily Henry

Trots sina olikheter har Poppy och Alex varit bästa vänner ända sedan de gick på college. Och i tio års tid har de gjort en resa tillsammans. Tills för två år sedan, när de förstörde allt, och de har inte pratat sedan dess. Men Alex bestämmer sig för att försöka övertala honom att följa med på ännu en sommarresa. Mirakulöst nog tackar han ja. Nu har hon en vecka på sig att lappa ihop deras vänskap. Vad kan gå fel?

Bok 7

Pärlor från månen av Nora Roberts

Den stilige och begåvade musikern Shawn Gallagher tillbringar helst sin tid ensam och påstår sig vara fullkomligt nöjd med sin tillvaro. Men hans musik berättar en annan historia. Brenna O’Toole är Shawns motsats. Jordnära, praktisk och hemligt förälskad i honom sedan många år. Men för att de två ska mötas i kärlek behövs något annat än vardagens invanda gång…

Läs också! Se fler böcker av stjärnförfattaren Nora Roberts här

Bok 8

Kära Emmie Blue av Lia Louis

danskt band
209 kr
Köp boken

Kära Emmie Blue är inte en typisk friends-to-lovers-berättelse, utan visar snarare vilka olika riktningar kärlek och vänskap kan ta. Vi får följa Emmie som vid 16 års ålder släpper iväg en ballong med hennes namn, hennes mailadress och en hemlighet hon vill frigöra sig från. Några veckor senare blir hon kontaktad av Lucas och det blir början på deras vänskap. När Emmie, 14 år senare, åker till Frankrike för att hälsa på Lucas tror hon att han äntligen kommer ställa frågan hon drömt om i nio år …

Bok 9

Evvie Drake börjar om av Linda Holmes

Det har gått ett år sedan Evvie Drakes make Tim dog i en bilolycka och hon lämnar knappt huset. Men när den tidigare professionella basebollspelaren Dean flyttar in i en lägenhet i Evvies hus ingår de en pakt: Dean frågar inte om Evvies man och Evvie frågar inte om Deans bekymmer. Regler är dock till för att brytas, och det som började som en oväntad vänskap övergår snart i något mer…

Bok 10

Normala människor av Sally Rooney

Pocket
79 kr
Köp boken

Connell och Marianne växer upp i samma småstad. Han är en populär fotbollskille, hon rik men ensam. De börjar prata, snart ligger de med varandra, kort därefter gör de slut. Så fortsätter det, hela vägen till universitetet i Dublin. Där är rollerna plötsligt omvända.

Bok 11

Jag glömmer dig aldrig av Sarah Dessen

Emmas mamma dog när var liten, och det enda hon minns är historierna mamman brukade berätta, om den lilla staden vid den stora sjön. När Emma plötsligt får chansen att tillbringa en sommar hos sin mammas familj i North Lake förändras allt. Där finns också Roo som var Emmas bästa vän när hon var liten, och när de återknyter kontakten hjälper han henne att foga samman det pussel som är familjens historia, bit för bit.

Bok 12

Som i en dröm av Julia Quinn

danskt band
189 kr
Köp boken

Honoria Smyth-Smith är absolut INTE kär i sin storebrors bästa vän. Och Marcus Holroyd är absolut INTE kär i sin bästa väns lillasyster. Uppenbarligen inte, eftersom de tillbringar så mycket tid tillsammans och är praktiskt taget som bror och syster. Men när Marcus blir sjuk inser de båda vad det kan innebära att förlora varandra.

Missa inte! Författaren bakom Bridgerton – allt om nya serien Smythe-Smith

Bok 13

Sommaren jag blev vacker av Jenny Han

Sommaren jag blev vacker får vi följa Belly Conklin som återvänder till sin favoritplats, Cousins Beach, för att tillbringa sommaren med familjen Fisher. Med Susannah, och viktigast av allt: Jeremiah och Conrad. Men när hon kliver ut ur bilden känns någonting annorlunda. Och under en sommar, en fruktansvärd och underbar sommar, förändras plötsligt allt.

 

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!