Amelia Adamo läser in ljudboken Sista Ordet: ”Ett lyckorus”
Intervju

Amelia Adamo läser in ljudboken Sista Ordet: ”Ett lyckorus”

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 24 januari 2019

Ljudboksföljetongen Sista Ordet utspelar sig på en modetidningsredaktion, något författarna Annika Bergson och Gertrud Dahlberg känner till väl, efter långa journalistkarriärer, från såväl dagstidningar som mode- och livsstilsmagasin. Och en bok som utspelar sig på en redaktion, vem passar då bättre som uppläsare än Sveriges magasinsdrottning, Amelia Adamo? Här berättar hon om den nya erfarenheten och hur nära verkligheten den spännande intrigen i Sista Ordet verkligen ligger. 

Du är tidningsdrottningen som nu även är ljudboksuppläsare. Hur var den upplevelsen?

— I början scary. Jag är inte skådespelare, inte heller uppläsningsvan. Men jag gjorde ett ljudprov och blev godkänd. När jag sen väl skulle börja läsa in satt en envis förkylning kvar i stämbanden, men med hjälp av Operans läkare och hinkvis med honungste blev det bättre allteftersom. Men det allra viktigaste var ”ljudängeln” Lasse Ljungman-Janssons pepp och stöd som hjälpte mig att läsa dialog, vilket var det svåraste för mig.  Och det är mycket dialog i Sista Ordet. När allt var klart och Lasse gjorde tummen upp, kom ett litet lyckorus över mig. Som alltid när man klarat något man inte gjort tidigare kändes det lite stort.

Kände du igen dig i hur livet på en redaktion beskrivs i boken?

— De redaktioner jag varit på har inte varit specifikt moderedaktioner, men för övrigt kände jag verkligen igen mycket. Men det är en satir, mycket rolig, och riktigt så roligt är det inte i verkligheten.

Var det någon karaktär du fastnade lite extra för, och varför?

— Den lite slarviga Hedvig som ville ha roligt och tittade för djupt i glasen och gillade killar var min definitiva favorit. Varför jag gillade henne? Kanske kände jag igen mig själv lite här och där.

Vad är det som gör mediebranschen så spännande att skildra i populärkulturen tror du?

— Folk tror det finns  glamour, udda personligheter och fullt av fester. Så ser ju inte vardagen ut direkt, men en tidningsredaktion är ju roligare att skildra än en revisors eller it-konsults arbetsplats.

Om du skulle ge ett råd till någon som vill jobba på magasin, vad skulle det vara?

— Idag skulle jag avråda. Det är för dåligt betalt och på alldeles för många ställen är kvalitetsjournalistiken satt på undantag! Bli ingenjör istället.

Av: Stephanie Tärnqvist 

Foto: M-magasin, Unsplash

Provlyssna på hela första avsnittet här!

Provlyssna på hela första avsnittet här!

En sida till? Fortsätt läs!