Att se Karin Broos tavlor är som att se ett stillastående nu
Artiklar

Att se Karin Broos tavlor är som att se ett stillastående nu

Trots stillheten finns det alltid en nerv i Karin Broos målningar. Att se dem är som att vara en del av ett tidsglapp, ett fryst nu som ständigt är på väg att förändras. Det är både realistiskt och poetiskt.

Av: Ulrika Lagerstedt
Fotograf: Gabriel Liljevall
Publicerad: 28 juni 2023

Trots stillheten finns det alltid en nerv i Karin Broos målningar. Att se dem är som att vara en del av ett tidsglapp, ett fryst nu som ständigt är på väg att förändras. Det är både realistiskt och poetiskt.

Karin Broos är en av Sveriges mest framstående konstnärer. I samband med att utställningen Svart sol visas på Liljevalchs Konsthall har Liljevalchs tillsammans med Bonnier Fakta tagit fram boken, Ögonblick av liv, en omfattande bok med Karin Broos verk.

Hennes motiv är få, vardagliga och med en stillhet som ändå är full av energi. Det är som att se ett stillastående nu. Människor fångas i stunden, som om tiden pausats. Det är både rofyllt och sorgligt, vemodigt och vackert.

Karin Broos målar sin vardag. Att det blir fotografiskt likt är för att hon från början var tecknare, utbildad vid Kungliga Konstakademien i Holland.

När hon söker efter motiv bläddrar hon bland sina fotografier. Vad hon letar efter vet hon inte riktigt, men plötsligt hittar hon något som känns rätt. Hon liknar sitt sökande efter motiv lite som att läsa poesi.

— Ibland förstår man inte orden som står men de går rakt in i hjärtat. Så är det med bilderna, plötsligt är det någonting som talar till mig, utan att jag kan förklara varför. Det kan vara en rörelse, en gest, en stämning som jag sedan utgår från, förklarar Karin Broos när hon berättar om sina målningar på Liljevalchs.

“det är just melankolin, känslan av förlust som man inte kan sätta fingret på som blir så tydlig i hennes målningar.”

Karin Broos dras till det melankoliska. Mörkret och det förgängliga finns alltid som en medföljande skugga till det idylliska i målningarna. För 20 år sedan var hon rädd för att måla det vackra. Hon befarade att det skulle bli kitschigt och ytligt, men nu vågar hon. För det vackra är alltid nära det mörka. Och det är just melankolin, känslan av förlust som man inte kan sätta fingret på som blir så tydlig i hennes målningar.

Speglar är ett motiv som hon ofta återvänder till. De väcker många känslor, de kan både förstöra mycket och spegla det vackra. Det finns ett mörker i skönheten och spegelfixeringen och det skildrar Karin i sina motiv tydligt. Ofta är det vardagssituationer i badrummet, sminkning eller nagelklippning. Det verkliga, inte det färdigsminkade och perfekta.

“Boken Ögonblick av liv omfattar ett stort bildmaterial av Karin Broos konstverk”

Karin Broos är en rutinmänniska, hon trivs att bara vara hemma och göra samma sak varje dag. Gå långpromenader i skogen med hundarna, simma och umgås med sin familj. Och det är det hon skildrar i sina målningar. De där små vardagliga detaljerna som man nästan inte lägger märke till men som betyder mest, och som man saknar när man mister, det är dem hon vill fånga. Hon vill fästa blicken på de små, små ögonblicken i vardagen. De som så lätt glöms bort.

För Karin Broos är det en terapeutisk kraft att måla. Tidigare händelser tas upp i måleriet och drömmar. Hon använder sina personliga erfarenheter och minnen när hon målar men gör dem allmängiltiga. Annars tror hon inte de skulle bli intressanta för andra. Varje person som ser hennes tavlor ser med sina ögon och tolkar in sina erfarenheter. Hon berättar att ibland kan hon själv se saker efteråt i målningarna som hon inte varit medveten om när hon målat.

Boken Ögonblick av liv omfattar ett stort bildmaterial av Karin Broos konstverk och även korta personliga texter av henne själv. Poeten Jila Mossaed medverkar med lyrik och det finns även ett fint samtal mellan Karin Broos och Isak Nilson, vice konsthallschef på Liljevalchs, där hon berättar om sitt måleri och konstnärskap.

Ögonblick av liv

Ögonblick av liv

Karin Broos
halvklotband
Köp boken

Fakta: Karin Broos

  • Född:

    1950 i Uppsala

  • Bor:

    Östra Ämtervik i Värmland sedan 1975

INTERVJUER, TÄVLINGAR, SPECIALERBJUDANDEN OCH FRAMFÖR ALLT - MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Ulrika Lagerstedt

Ulrika Lagerstedt är utbildad journalist och formgivare. Hon skriver om böcker på Instagram: @jag_skriver_om

En sida till? Fortsätt läs!