12 fina böcker att ge bort i present
Boktips

12 fina böcker att ge bort i present

Som inflyttnings- eller födelsedagspresent, examensgåva eller bara fin överraskning utan någon särskild anledning. Vi tipsar om några presentböcker för olika smaker.

Av: SelmaStories
Fotograf: Getty
Publicerad: 13 september 2023

Som inflyttnings- eller födelsedagspresent, examensgåva eller bara fin överraskning utan någon särskild anledning. Vi tipsar om några presentböcker för olika smaker.

Bok 1

Lasse Åberg av Lasse Åberg, Johan Tell

halvklotband
275 kr 299 kr
Köp boken

Lasse Åberg delar med sig av sitt liv i en bildrik biografi. Många bilder kommer ifrån Lasses privata bildbank och visar bland annat åren på Konstfack och hans projekt inom film och tv. Förutom bilder, dikter och anekdoter består boken av viss samhällskritik och en rejäl dos självdistans. 

Bok 2

Ögonblick av liv av Karin Broos

halvklotband
409 kr
Köp boken

Karin Broos målningar som porträtterar unga kvinnor vid vatten glömmer man aldrig. Hennes målningar kännetecknas av vardagliga stillbilder med mystiska och melankoliska stämningar. Denna samling av hennes såväl kända verk som aldrig tidigare visade innehåller även texter av Broos själv, dikter av Jila Mossaed och en konstkritik av Ingela Lind. Bokens avslutning utgörs av ett samtal mellan Broos och Isak Nilson, vice konsthallschef på Liljevalchs konsthall, om Broos bildvärld. Det är ett samarbete med Liljevalchs konsthall, där utställningen ”Svart sol” kommer att visa Broos konstverk sommaren 2023.

Bok 3

Solvaktaren av Maja Lunde

Inbunden
219 kr
Köp boken

I Solvaktaren befinner sig Lilja i en värld där solen inte längre skiner. Men hennes morfar besitter en hemlighet om solen som ingen annan känner till. En dag bestämmer sig Lilja för att vandra genom den förbjudna skogen och hamnar plötsligt i en helt annan värld. Här lär hon sig mer om morfars hemlighet och ställs inför sin största rädsla, men också får hon hopp om att våren kan återvända. Maja Lundes nya bok är ett spännande läsäventyr för hela familjen, med vackra illustrationer av Lisa Aisato.

Översättare: Barbro Lagergren

Bok 4

Den nya ölkulturen av Sanna Lindberg

Inbunden
239 kr
Köp boken

Den nya ölkulturen är en perfekt läsning för både ölälskare och de som är nyfikna på att utforska den populära svenska ölkulturen. Journalisten Sanna Lindberg tar upp historien och beskriver den nuvarande svenska dryckesscenen, som kännetecknas av en unik experimentlusta och bryggeriet som den nya mötesplatsen. Boken berättar också om utmaningarna med att brygga helt inhemskt öl, hur man bäst kombinerar öl och mat och om ipans popularitet. Lindberg träffar också de ledande personerna inom den svenska ölindustrin och ger läsaren en mix av historia, fakta och inspiration.

Bok 5

Inte alls dåligt av Kristina Lugn

Inbunden
219 kr
Köp boken

Denna postumt utgivna diktsamling av Kristina Lugn är fin gåva till någon som uppskattar poesi. Inte alls dåligt har i samarbete med förläggaren Lina Rydén Reynols vuxit fram ut en stor och osorterad mängd efterlämnade skisser, utkast och avslutade dikter.

Bok 6

Det anstår mig icke att göra mig mindre än jag är och andra citat av kvinnor av Flera Författare, Annika Persson

Kartonnage
219 kr
Köp boken

Det anstår mig icke att göra mig mindre än jag är”. Orden kommer från Edith Södergran och är titeln på den här fina presentboken. Här har journalisten och författaren Annika Persson samlat smarta, tankeväckande och roliga citat från kvinnor genom historien – både kända som okända. En bok perfekt att använda som inspiration för den som ska hålla ett tal eller föredrag!

Läs mer: 14 romantiska citat om kärlek att läsa på bröllop

Bok 7

Levnadsråd från någon som troligtvis kommer dö före dig av Margareta Magnusson

Inbunden
249 kr
Köp boken

Vid 85-årsålder debuterade hon med Döstädning som blev en internationell succé. Nu är Margareta Magnusson aktuell med boken Levnadsråd från någon som troligtvis kommer dö före dig (otrolig titel ju!). Författaren har hunnit tänka tillbaka på sitt liv och i boken ger hon råd som: ”ha randigt på dig, trilla inte omkull och ät choklad.”.

Läs mer: Margareta Magnussons bästa levnadsråd: ”Ha det så trevligt!”

Bok 8

Avgrunden av ljus av Lars Norén

danskt band
369 kr
Köp boken

En vacker samling för poesiälskaren. Lars Norén som gick bort i fjol var en av Sveriges största dramatiker och hans poesi gjorde starkt avtryck under sextio- och sjuttiotalet. Dikterna präglades av medvetandeströmmar och surrealistiska bilder och han beskrevs som en originell poet. Nu kommer Avgrunden är ljus som samlar många av Noréns dikter.

Läs mer: Lars Norén – teatergiganten som var vår tids Strindberg

Bok 9

Livets alla färger av Lisa Aisato

Inbunden
199 kr
Köp boken

Sällan har väl en enda bok passat så bra till så många. Lisa Aisatos vackra Livets alla färger består av sex kapitel med nedslag i livets olika skeenden och är en ultimat bokpresent. Här finns livsvisdomar till barnen, igenkänning för den äldre och ljuv nostalgi för den som är gammal. Magiska illustrationer med korta, kärnfulla texter som säger mycket om livet.

Läs mer: Fina bokpresenter för dop och namngivning som håller livet ut

 

 

Bok 10

Mänskligheten kommer att förundras av Julia Voss

Inbunden
369 kr
Köp boken

En perfekt bokpresent till den konstintresserade! Himla af Klint har kallats den abstrakta konstens urmoder och tog världen med storm när hon återupptäcktes på 80-talet. Konstnärinnan visste att hon var före sin tid; vid sjuttio års ålder bestämde hon att hennes bilder skulle få visas först tjugo år efter hennes död. I en ny biografi berättar forskaren Julia Voss om en ovanlig konstnärs liv under en omvälvande epok.

Översättare: Aiéeme Delblanc

Bok 11

Pojken, mullvaden, räven och hästen av Charlie Mackesy

halvklotband
219 kr
Köp boken

En fin presentbok för både 8- och 80-åringen! Konstnären Charlie Mackesy började teckna för att bearbeta sorgen efter en vän och de illustrationerna blev början på hans debutbok som sedan toppade både New York Times och The Sunday Times bestseller-listor. I Pojken, mullvaden, räven och hästen får vi följa fyra vänner som under en skogspromenad diskuterar vad som på riktigt är viktigt i livet. Boken har kallats för nya Nalle Puh och handlar om värdet att vara snäll.

Översättare: Uje Brandelius

Läs mer: Fenomenboken som blivit nya Nalle Puh

Bok 12

Svenska noveller av Jerker Virdborg, Ingrid Elam

halvklotband
389 kr
Köp boken

En maffig antologi till den litteraturintresserade. Svenska noveller från Almqvist till Stoor vänder sig till både den nyfikna och experten och kan ses som en systerbok till Svensk poesi som gavs ut 2016. Mer än nittio noveller, såväl kanoniserade klassiker som bortglömda pärlor, av kända och okända författare, har samlats av redaktörerna Ingrid Elam och Jerker Virdborg. En bok att läsa och behålla för alla tider!

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!