5 av de bästa böckerna om Gustav Vasa
Biografier

5 av de bästa böckerna om Gustav Vasa

Den 6 juni 1523 kröntes Gustav Vasa till kung och Sverige blev självständigt. Vilket bättre sätt att fira Sveriges 500 års jubileum med att läsa en riktig bra bok om Gustava Vasa? Här listar vi såväl underhållande romaner som kunskapsberikande biografier om honom.

Av: Russell Rothman
Fotograf: Oljemålning tillskriven David Frumerie, Nationalmuseum, public domain.
Publicerad: 31 maj 2023

Den 6 juni 1523 kröntes Gustav Vasa till kung och Sverige blev självständigt. Vilket bättre sätt att fira Sveriges 500 års jubileum med att läsa en riktig bra bok om Gustava Vasa? Här listar vi såväl underhållande romaner som kunskapsberikande biografier om honom.

Bok 1

SIGNERAD Varför just han? av Herman Lindqvist

Inbunden
Köp boken

Varför just han är en ny biografi som berättar levande om tyrannen som blev landsfader. Här skildras Gustav Vasas resa till makten, om de utmaningar som han stod inför med konkurrens. Med stort makthunger, girighet, grymhet och en smula tur segrade Gustav. Men det kunde ha slutat annorlunda. . .

Bok 2

Den förste av Marit Furn

Inbunden
Köp boken

Erik, som tidigare hade en framgångsrik karriär inom mediebranschen, har nyligen upplevt en stagnation och bestämmer sig för att starta om på nytt genom att flytta till Dalarna. Han hoppas på att få en nystart i livet. Snart dras han in i de lokala konflikterna i staden och blir ombedd att organisera en imponerande teaterpjäs om Gustav Vasa – vilket gör honom till den första att jämställas med de lokala invånarna. Detta är en roman som är både fyndig och humoristisk, och behandlar ämnen som arv, kultur och ensamhet.

Bok 3

Gustav Vasa : en furste bland furstar av Olle Larsson

Gustav Vasa var en adelsman som blev kung och katolik som övergick till protestantismen. Han lade grunden till det moderna Sverige och kämpade för att bli accepterad som regent. Olle Larsson skildrar Vasas dramatiska liv i en spännande bok som tar oss med på en resa genom 1500-talets Sverige. Boken fokuserar på Vasas strävan att stärka sin legitimitet som en furste bland furstar. Larsson har tidigare skrivit om svensk historia och bidrar med nya insikter i denna biografi.

Bok 4

Gustav Vasas krönika av Peder Svart, Per Brahe

Biskopen Peder Svart från Västerås har blivit berömd för sin biografi om Gustav Vasa, vilket har påverkat vår syn på kungen och hans prestationer. Hans krönika, som är livlig och dramatisk med kraftfullt språk, innehåller många ursprungliga äventyrsberättelser med Gustav Vasa i huvudrollen. Senare kompletterades Svarts krönika av Per Brahe för att täcka hela kungens liv och inkluderar även händelser som Dackefejden. Nu har båda verken samlats i en volym, vilket ger en komplett krönika utan ändringar i språket men med moderniserad stavning och en ordlista för äldre ord och uttryck.

Bok 5

Vasa : Rebellen av Gustaf Skördeman

Gustav Eriksson Vasa, en ung man som har svårigheter med att få en position vid hovet, kämpar för att återupprätta sin familjs heder och göra sin mor stolt. Samtidigt står han inför utmaningar och svårigheter, bland annat en svårt sjuk bror. När Gustav sänds av Sten Sture för att träffa den danske kungen Kristian, upptäcker han snart att Kristian har onda avsikter. Det blir ett avgörande ögonblick för Gustav då han bestämmer sig för att stå upp för Sveriges frihet till varje pris. Vasa – Rebellen är den första delen i en dramatisk och underhållande romanserie om familjen Vasa, som skildrar makt, kärlek, krig och frihetskamp och berättar om hur det moderna Sverige började ta form.

INTERVJUER, TÄVLINGAR, SPECIALERBJUDANDEN OCH FRAMFÖR ALLT - MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!