10 fantastiska ljudböcker att lyssna på i vår 2023
Boktips

10 fantastiska ljudböcker att lyssna på i vår 2023

Flykt från en seriemördare, förbjuden kärlek och ett samordnat terrorattentat i Europa. Dessa är några av intrigerna vi bjuds på i vårens starka bokutgivningar. Här är några boktips som passar bra i ljudformat.

Av: Russell Rothman
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 25 januari 2023

Flykt från en seriemördare, förbjuden kärlek och ett samordnat terrorattentat i Europa. Dessa är några av intrigerna vi bjuds på i vårens starka bokutgivningar. Här är några boktips som passar bra i ljudformat.

Bok 1

I spindelns nät av Rachel Caine

Gina Royal, en tidigare hemmafru, lever nu ett liv på flykt efter att hennes make avslöjades som en sadistisk seriemördare. Tvingad att byta namn och ta tillflykt i det ensliga Stillhouse Lake, försöker hon bygga upp ett nytt liv för sig själv och sina två barn. Men hennes förflutna hotar att hinna ikapp henne när liket av en mördad kvinna hittas i sjön, med skador som påminner om hennes mans offer.

Bok 2

Hemligheten av Elvira Berg Ashby

Sjunde delen i Elvira Berg Ashbys älskade romanserie Ellens val, Hemligheten, handlar om kärlek och systerskap i en tid av förändring. Berättelsen utspelar sig år 1918 och följer Ellen och Carl som fått sina efterlängtade tvillingar men kämpar för att få ihop tillvaron som föräldrar. Gerda på pensionatet utvecklar känslor för Serafia men det är osäkert om känslorna är ömsesidiga. Gabriella försöker göra sig ett namn som modeskapare men möter motstånd från sin mor och andra. Prästen Johannes Borelius hotar att förstöra allt för Gabriella och många av kvinnorna i Ljungsala.

Bok 3

Genom ljus och mörker av Anna Larsson

En feelgoodroman med sorgkant om en kärlek som görs möjlig mot alla odds. Rebecka är fastighetsmäklare och satsar allt på karriären men känner sig vilsen i livet. Hon festar för mycket och lämnat barndomsvännerna bakom sig, och längtar samtidigt efter att göra en riktig skillnad i världen. Tillvaron blir omvänd när hon träffar en tuff och karismatisk ny kollega med namnet Rory, som verkar stå för allt Rebecka föraktar.  Men efter en kickoff tänds en gnista mellan dem och Rebecka inser att han döljer ett avgrundsdjupt mörker. Vem är han egentligen? Och kan hon få hans rustning att brista?

Rebecka och Rory kastas in i ett kaos av passion, skam och livslögner som tar dem ända till Isle of Skye.

Bok 4

Sångfågelns hemlighet av Fiona Valpy

Fiona Valpys nya roman utforskar relationen mellan en mor och en dotter och deras resa för att hitta sin väg i livet. Handlingen utspelar sig under krigsåren i den lilla hamnstaden Loch Ewe där Flora lever ett lugnt liv tills kriget och förändringar i staden får henne att ändra sina livsvanor. Många år senare återvänder Floras dotter Lexie till byn efter en karriär som sångerska i London, men hon känner sig som en outsider och upptäcker hemligheter som får henne att ifrågasätta allt hon tidigare har trott.

Bok 5

Under en italiensk sol av Ulrika Ljunggren

Anna, en svensk kvinna, åker till Castello i Italien för en sex veckors språkkurs där hon av en slump återförenas med Sean, en irländsk man som hon tidigare haft en kärleksaffär med. Trots att hon borde veta bättre kan hon inte låta bli att falla för honom igen, men hon har en familj som väntar på henne hemma. Och vilken mamma skulle lämna sin man och två barn för passionen?

Bok 6

Flykt av Emmy Walt

Flykt är första delen i en serie om journalisten Mila Savic som från ett lugnt familjeliv kastas rakt in i en värld av kaos och polarisering. Mila är i Frankrike för att skriva ett reportage om flyktingkrisen. Plötsligt drabbas Europa av flera samordnade terrorattentat och Milas dotter blir ett av offren. Mila blir alltmer desperat av oro för sin dotter och inser också att hon har mycket att vinna på att rapportera från ett Europa i brand.

Bok 7

Atlas: Historien om Pa Salt av Lucinda Riley & Harry Whittaker

Allt kommer att avslöjas i  den efterlängtade, avslutande delen av Lucinda Rileys fantastiska saga om de sju systrarna. Atlas: Historien om Pa Salt tar med läsaren på en resa genom historien och runt hela världen och utgör ett oförglömligt slut på en internationell världssuccé.

De sju systrarna samlas på båten Titan för att ta farväl av deras far, en mystisk man som de alla älskade djupt. De är chockade när Pa Salt ger nyckeln till deras förflutna till den sjunde systern som de precis hittat. Men ju mer sanningar som avslöjas, desto fler frågor dyker upp. Systrarna inser att de knappt kände sin far och att hans hemligheter fortfarande kan påverka deras liv. De måste acceptera detta och hantera konsekvenserna av hans handlingar.

Bok 8

Som vi lekte av Ninni Schulman

Som vi lekte är en kriminalroman berättar en historia om sorg, skuld och en lek som blir till dödligt allvar. Ingrid Wolt är en tidigare polis som har just släppts från fängelset och är på flykt från hennes förflutna. Hon startar en egen spaningsbyrå, Siljans Spaningsbyrå, för att hitta den försvunna 12-åriga pojken Mattias från den lilla byn Våmhus. När hon börjar undersöka fallet inser hon att den lilla byn döljer mörka hemligheter och att fallet är mer komplicerat än hon först trodde. Spänning när det är som bäst.

Bok 9

Kievs döttrar av Erin Litteken

En bok om en bortglömd men viktig del av Ukrainas historia. En berättelse om ofattbart mod och orubblig kärlek. En viktig påminnelse om de grymheter som människor är kapabla till – må inte historien upprepa sig själv.

I 1930-talets Ukraina som drabbas av Stalins skräckvälde följer vi Katja och hennes familj kämpa för sin överlevnad bland en fruktansvärd hungersnöd. Kan kärleken vinna mot ondskan? Sjuttio år senare hittar den unga änkan Cassie sin mormors dagbok och lyckas äntligen avslöja hemligheterna om familjens mörka förflutna.

Översättare: Emma Majberger
Bok 10

En förlorad sommar av Victor Pavic Lundberg

Journalisten Loa Bergman är på väg att njuta av sin semester när han plötsligt tvingas återvända till hemstaden Mariestad efter att en ung kvinna försvinner spårlöst. Han konfronteras med minnen från sin uppväxt och tvingas samarbeta med sin kollega Danijela Mirkovic, som drabbas av en personlig katastrof och tvingas gräva upp ett liknande fall som varit olöst i över trettio år.

En sida till? Fortsätt läs!