30 ljudböcker alla borde lyssna på innan 30
Boktips

30 ljudböcker alla borde lyssna på innan 30

På jakt efter en ordentlig lyssnarutmaning? Vi på SelmaStories listar 30 ljudböcker – klassiker såväl som samtida succéböcker – som alla borde lyssna på innan 30.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Getty
Publicerad: 11 november 2022

På jakt efter en ordentlig lyssnarutmaning? Vi på SelmaStories listar 30 ljudböcker – klassiker såväl som samtida succéböcker – som alla borde lyssna på innan 30.

Obs! Se den här listan som ett förslag att jobba från, lägg till och ta bort böcker som du själv vill i din egen att läsa-lista. Det finns inga måsten. Trevlig lyssning!

Bok 1

En förlorad värld av Evelyn Waugh

I mellankrigstidens England träffar Oxfordstudenten Charles Ryders den dekadenta Sebastian Flyte. Charles får besöka Sebastians familjehem Brideshead och bländas av familjens överklassliv där konst, kultur och extravaganser hör vardagen till. I boken blickar han tillbaka på tiden och minns de bitterljuva åren med den förmögna, men djupt troende familjen Flyte.

Översättare: Hans-Jacob Nilsson

Bok 2

Maken av Gun-Britt Sundström

Vad innebär det att vara ett par? Vad kan man kräva av varandra, och förändras det om man gifter sig? Martina och Gustav I 60- och 70-talets Stockholm träffas Martina och Gustav. De blir ihop och gör slut. Det är en tid av förändring och många pratar om kärnfamiljens avskaffande. Ändå upptäcker Martina hur svårt det är att vara utan ”make” när alla man känner bildar par och familj.

Bok 3

Händelser vid vatten av Kerstin Ekman

Storpocket
Köp boken

Denna deckarklassiker från 1993 har vunnit flera priser och lästs över hela Sverige. Under tidigt 70-tal sker ett dubbelmord i den norrländska byn Svartvattnet. Det dröjer 18 år innan någon börjar ana sanningen om det som skett. Händelsen blir en mörk kraft som påverkar många människors liv. Kerstin Ekman skriver om deras försök att rädda minne och sammanhang och om naturen som lämnas kvar efter att skogsbolagen har dragit fram.

Bok 4

Jane Eyre av Charlotte Brontë

En klassisk roman från 1847 som funkar utmärkt i ljudformat. Föräldralösa Jane växer upp hos sin morbror men mostern och kusinerna avskyr henne och skickar Jane till Lowood, en skola för fattiga barn. Hon lyckas till sist lämna skolan och får ett jobb som guvernant på herrgården Thornfield. Där möter hon mr Rochester, en mystisk och argsint man. Men mellan dem växer trots det en kärlek fram. Just när Jane är som lyckligast börjar märkliga saker hända. Bakom låsta dörrar uppe på vinden döljer sig en hemlighet som riskerar att krossa allt hon någonsin drömt om.

Översättare: Gun-Britt Sundström

Bok 5

Hundra år av ensamhet av Gabriel García Márquez

Storpocket
Köp boken

Hundra år av ensamhet är en modern klassiker som ofta nämns när man pratar om genren magisk realism. Det är berättelsen om sju generationer i familjen Buendía, deras drömmar, strävanden och olyckor i den lilla colombianska byn Macondo. Romanens gavs ut i en nyöversättning av Lina Wolff 2020.

Bok 6

Hägring 38 av Kjell Westö

1938, Helsingfors. Varje vecka träffas medlemmarna i Onsdagsklubben för att dricka och diskutera politik men det börjar bli tydligt för advokaten Claes Thune att splittringen i Europa speglas i Onsdagsklubben. Thune engagerar sig i utrikespolitiken som skribent i dagspressen, men är inte engagerad i så mycket annat. Han är frånskild och uppgiven, och ägnar sin byrå ett förstrött intresse. Tack och lov får han hjälp av sin nyanställda sekreterare Matilda Wiik. Men fru Wiik känner sig knappast duglig då hon jagas av minnen från inbördeskriget hon upplevde som 16-åring. En dag hinner minnena ikapp henne. När Onsdagsklubben har möte på kontoret så hör hon en röst hon hade hoppats aldrig behöva höra igen.

Bok 7

Never let me go av Kazuo Ishiguro

Storpocket
Köp boken

Kazuo Ishiguro blev 2017 års Nobelpristagare i litteratur, Never let me go är en av hans mest lästa och uppskattade böcker.

Kathy, Tommy och Ruth växer upp på ett isolerat internat på den engelska landsbygden. Genom hela deras uppväxt har de fått lära sig att de är speciella och att deras hälsa är viktig, inte bara för de själva utan även för samhället. När Kathy är i 30-årsåldern tänker hon tillbaka på sin uppväxt och minns saker som nu ter sig märkliga. Hon minns hur folk som sökte sig utanför internatets grindar inte kom tillbaka och hur människor som kom utifrån verkade vara livrädda för dem. Minnesbilderna fogas samman och sanningen går sakteliga upp för henne.

Översättare: Rose-Marie Nielsen

Bok 8

Århundradets kärlekssaga av Märta Tikkanen

En klassisk diktroman från 1978 tolkad av författaren själv. Här talar en kvinna klarspråk, hon vänder sig till sin man och hävdar att kärlek utan jämställdhet i längden är omöjlig.

Bok 9

Kirke av Madeline Miller

Storpocket
Köp boken

Du kanske känner igen Kirke som gudinnan som i Homeros Odyssén förvandlade Odysseu manskap till svin. Hon är den första häxan i litteraturen och här ger Madeline Miller henne en egen bok och äventyrsberättelse. Det är en kraftfull och tidlös saga för vuxna, om en kvinnas kamp för överlevnad och frihet.

Översättare: Niclas Nilsson

Missa inte! Grekiska myter blir levande igen i Madeline Millers romaner

Bok 10

Anne på Grönkulla av L. M. Montgomery

En barnboksklassiker som har lästs och älskats av flera generationer. När den elva år gamla Anne kommer till Grönkulla vill hennes fosterföräldrar först skicka tillbaka henne. Hon pratar för mycket, dagdrömmer och är långt ifrån den pojke de egentligen skulle ha för att hjälpa till på gården. Men trots missförstånd och misstag vinner den egensinniga och charmiga Anne snart omgivningens hjärtan.

Översättare: Karin Jensen

Bok 11

Passera av Nella Larsen

Inbunden
Köp boken

En amerikansk klassiker som för första gången getts ut på svenska. Det är en sommardag 1927 när två kvinnor möts på en hotellterrass i Chicago. Irene Redfield märker att någon stirrar på henne och tror först att hon blivit avslöjad. Men hon känner igen kvinnan vid bordet intill, det är Clare Kendry, en gammal barndomsvän. Båda kvinnorna passerar som vita på en plats där de egentligen inte har tillträde. Mötet mellan dem leder in på en väg som obönhörligen slutar i tragedi.

Översättare: Klara Lindell

Läs också: Nella Larsen på svenska – klassikernyhet som knappast Passerar obemärkt

Bok 12

Normala människor av Sally Rooney

Connell och Marianne växer upp i samma småstad på Irland. Connell är en populär fotbollskille, Marianne är rik och ensam. De börjar prata, snart ligger de med varandra, kort därefter gör de slut. På universitetet i Dublin är rollerna omvända: Marianne omges av människor som vill vara henne nära medan Connell sluter sig inåt. Sally Rooney är skicklig som få när det kommer till att skildra kärlek, klass, makt och millennials liv.

Översättare: Klara Lindell

Bok 13

Kallocain av Karin Boye

En svensk klassiker från 1940. Kemisten Leo Kall har å statens vägnar tagit fram ett sanningsserum som får medborgarna att erkänna sina innersta tankar och drömmar. De utvalda försöktspersonernas drömmar om Ökenstaden, en plats där kärlek och frihet får leva fritt, avslöjas en efter en. Snart börjar kemisten själv ifrågasätta sin roll som lojal medsoldat.

Bok 14

Där kräftorna sjunger av Delia Owens

Där kräftorna sjunger var 2019 den mest säljande boken i USA och har blivit ett fenomen världen över. Romanen handlar om Kya Clark som lever ensam och i samspel med naturen i en liten stad vid North Carolinas kust. När traktens quarterback hittas död i våtmarkerna blir Kya genast misstänkt och en mordutredning inleds. Men Kya är långt ifrån den obildade enstöring som alla tror, och snart uppdagas sanningen om hennes liv.

Översättare: Cecilia Berglund Barklem

Läs mer: 6 boktips för dig som älskar ”Där kräftorna sjunger”

Bok 15

Daisy Jones & The Six

1979 splittrades bandet Daisy Jones & The Six vid toppen av sin framgång utan att någon fick veta varför. Många år senare minns bandmedlemmarna de händelser som ledde fram till uppbrottet. De är oense om mycket som hände, men något om alla är överens om är att från den stunden då Daisy Jones barfota stegade in i deras liv blev ingenting sig likt. Kaliforniens vibrerande rockscen agerar fond för en gripande kärlekshistoria och hyllning till musiken.

Översättare: Rebecca Alsberg

Bok 16

Anne Franks dagbok av Anne Frank

Ett av våra viktigaste dokument från Förintelsen. Anne Frank föddes den 12 juni 1929. Sommaren 1942 gick hon och hennes familj under jorden, på flykt undan nazisterna. Anne var då tretton år och i dagboken får vi följa hennes utveckling till ung kvinna och skarpögd iakttagare av den mänskliga naturen. I augusti 1944 avslöjades gömstället. Anne Frank dog i Bergen-Belsen tre månader före sin sextonårsdag.

Översättare: Per Holmer

Bok 17

Livet efter dig av Jojo Moyes

Lou Clark bor hemma och försörjer sina föräldrar med lönen från kafét hon jobbar på. Hon har bott i samma småstad i hela sitt liv och har inga ambitioner som sträcker sig utanför stadens gränser. Will Traynor var tidigare en framgångsrik aktiemäklare med toppjobb i London och snygg flickvän. Men så tog en motorcykelolycka ifrån honom allt. När Lou blir arbetslös tar hon jobbet som den numera totalförlamade Wills sällskapsdam. Deras möte kommer att förändra dem för alltid.

Översättare: Emö Malmberg

Bok 18

Det här är hjärtat av Bodil Malmsten

danskt band
Köp boken

Bodil Malmsten har själv läst in sin diktsamling Det här är hjärtat om sorgen som drabbar en när någon i ens närhet dör.

Bok 19

Ljuset vi inte ser av Anthony Doerr

Flickan Marie-Laue bor i ett krigshärjat Frankrike. Hon har nyligen blivit blind och kan bara tolka krigets fasor genom ljud, dofter och beröring. Samtidigt drömmer den tyska barnhemspojken Werner om att bli radiotekniker, men det enda sättet att undslippa ett hårt liv i kolgruvan är genom Hitlerjugend. När Marie-Laure flyr det ockuperade Paris och Werner skickas på ett hemligt uppdrag förenas deras öden i Saint-Malo en stad som kommer att totalförstöras av kriget.

Översättare: Thomas Andersson

Bok 20

Björnstad filmutgåva av Fredrik Backman

Antalet invånare och jobb i Björnstad blir färre och färre, men drömmen om stadens forna glansdagar lever vidare. Räddningen? Hockey. Allt hopp sätts till det lovande juniorlaget och den kommande semifinalen förväntas sätta staden på kartan igen. Efter en karriär som hockeyproffs flyttar Peter tillbaka hem till Björnstad för att bygga upp sin gamla klubb. Vi träffar Mira som som slits mellan advokatkarriären och ett tyst liv i skogen som fru och mamma. I staden finns också 15-åriga flickor och deras odödliga vänskap och 17-åriga pojkar som spelar hockey med en hel stad på sina axlar. Men så sker ett allvarligt brott och ett samhälle förfört att framgång är alltför villigt att se mellan fingrarna.

Läs mer: Är Fredrik Backman Sveriges hemligaste författare?

Bok 21

Störst av allt av Malin Persson Giolito

På Djursholms allmänna gymnasium möts de rikaste rika och de mest utsatta. Det slutar i katastrof, och nio månader senare ställs 18-åriga Maja inför rätta. Malin Persson Giolitos rättegångsthriller om en skolskjutning, händelserna som ledde fram till det och allt som hände efter, är en av de senaste årens mest hyllade romaner.

Bok 22

Min fantastiska vännina av Elena Ferrante

Den första delen i Elena Ferrantes Neapelkvartett, ett romanepos om två kvinnors uppväxt i Neapel och vänskap.

Det är 50-tal och fattigdom och våld präglar fortfarande Italien i form av lönnmord och godtyckliga avrättningar. I Neapel bor flickorna Lila och Elena. Lila är den självklara ledaren, den snabbfotade, den våghalsiga, den kvicktänka och den elaka. Hon konkurrerar ut Elena som skolans bästa elev, har lärt sig läsa själv och kommer etta på alla prov. De två flickorna blir vänner för livet, men mellan dem finns även konkurrens.

Översättare: Johanna Hedenberg

Bok 23

Hobbiten av J.R.R. Tolkien

En fantasyklassiker! Hobbiten Bilbo ger sig iväg på äventyr tillsammans med 13 dvärgar. De är på jakt efter en guldskatt som vaktas av draken Smaug. På vägen möter de troll och vättar liksom alver, jätteörnar och den store Beorn.

Översättare: Erik Andersson, John Swedenmark

Bok 24

Andarnas hus av Isabel Allende

En familjekrönika och historisk skildring av ett icke namngivet latinamerikanskt land under 1900-talet. I centrum står Esteban Trueba, patriark och stor jordägare som så småningom väljer att kandidera till presidentposten. Férula, hans syster, som är den som sköter deras mor och egendomen. Clara, Estebans eteriska och undflyende hustru som står i kontakt med förfädernas andar. Clara och Esteban får dottern Blanca, en upprorisk flicka som gör som hon vill och senare föder dottern Alba, ett resultat av Blancas affär med förmannen på familjen Truebas ägor

Översättare: Lena Anér Melin

Bok 25

Processen av Franz Kafka

En av världens mest inflytelserika texter. Det är en berättelse med underliga, gåtfulla, absurda förvecklingar som har fascinerat så många läsare välden över att den till och med gett upphov till ett begrepp i vardagsspråket – kafkaartat.

Översättare: Hans Blomqvist, Erik Ågren

Bok 26

Jack av Ulf Lundell

Inbunden
Köp boken

I 1970-talets Stockholm får vi möta Bart, eleganten, seglaren, chauffören, flickjägaren, mystikern som tror att livet är en trappa, en spiraltrappa. Jonny, den förfinade haschpustaren, fotografen, globetrottern, iordningställaren. Linnéa, romantisk och naiv med Gröna Vågen som en surrande syrenhäck i sitt rödhårshuvud. Harald, brassdilaren, den verklige stimulantiaförbrukaren, apachejägaren. Sonja, Gerd och Marlena, unga damer som kommer i Jacks väg som han upplever mer eller mindre kaosartade historier med. Och vi får träffa Jack själv, författarnovisen, rumlaren, drinkaren, manssyndromet, egotripparen.

Bok 27

Gift av Tove Ditelevsen

Danska Tove Ditlevsen var en en vida läst och skandalomsusad författare som blev känd för sina skoningslöst ärliga böcker. I Gift berättar hon om tre kärleksobjekt: männen, drogerna och skrivandet. Hon skriver om sina fyra äktenskap och barnen hon föder, men också om drogerna som till slut har huvudpersonen helt i sitt våld.

Översättare: Ninni Holmqvist

Bok 28

Silvervägen av Stina Jackson

Utsedd till Årets bästa svenska kriminalroman 2018. Under sommarnätterna kör Lelle bil. Han kör utmed väg 95 från Skellefteå, den väg som kallas Silvervägen. Han har gjort det i tre års tid, ändå sedan hans 17-åriga dotter försvann. Meja och hennes mamma anländer till den lilla orten Glimmerträsk. Meja är lika gammal som Lelles dotter var när hon försvann, och medan höstmörkret sänker sig knyts deras öden ihop.

Bok 29

Röda rummet av August Strindberg

Röda rummet brukar anses vara den första moderna svenska romanen och blev en stor framgång när den kom ut 1879. I centrum för Stockholms kulturvärld, som skildras i romanen, står Röda rummet på Berns salonger. Vi får möta den unge journalisten Arvid Falk som är full av djärva ideal och impulser från kontinenten. Stockholm ligger för hans fötter. Men idealen möter snart den krassa verkligheten och romanen blir en berättelse om besvikelser, omprövningar och kompromisser.

Bok 30

Pappan och havet av Tove Jansson

Tove Janssons Pappan och havet är en barnboksklassiker som väcker tankar även i vuxna läsare. Muminpappan går och drömmer om äventyr och författarskap. För att få inspiration tar han muminfamiljen med sig ut till en liten ö med en stor fyr. Men äventyret blir inte som familjen hade tänkt sig. Ön och fyren långt ute i havet visar sig vara en vild och enslig plats.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.