9 intressanta böcker som på olika sätt berör barnlöshet
Boktips

9 intressanta böcker som på olika sätt berör barnlöshet

Att få barn är ingen självklarhet. Medan vissa längtar till och kämpar för att få bli förälder har andra en utmaning med att stå upp för att de frivilligt valt bort ett liv med barn. SelmaStories har listat några böcker som på olika sätt berör temat barnlöshet.

Av: SelmaStories
Fotograf: Getty
Publicerad: 15 maj 2023

Att få barn är ingen självklarhet. Medan vissa längtar till och kämpar för att få bli förälder har andra en utmaning med att stå upp för att de frivilligt valt bort ett liv med barn. SelmaStories har listat några böcker som på olika sätt berör temat barnlöshet.

Bok 1

Dina perfekta sidor av Colleen Hoover

danskt band
Köp boken

Vilken roll spelar kärleken i en relation där båda parter kämpar med personliga utmaningar? Quinn och Graham har en tilsynes perfekt relation, men deras äktenskap har sprickor som hotar att krossa dem. Tidigare misstag, hemligheter och minnen riskerar att förstöra allt de har byggt upp. Det är upp till dem att avgöra om kärleken som har hållit dem tillsammans kan också hjälpa dem att övervinna dessa hinder.

Bok 2

Saker jag lärt mig om sorg av Frida Blom

Inbunden
Köp boken

I romanen ”Saker jag lärt mig om sorg” får vi följa F och P i deras kamp mot ofrivillig barnlöshet. F arbetar natt i omsorgen och har kämpat med sammanbrott i många år. När hon träffar P på en krog på Linnégatan klickar det direkt och de inleder en kärleksfull relation. Trots flera försök att bli gravida, slutar alla i besvikelse och F tvingas planera livet efter IVF-behandlingarna. Romanen tar upp svåra frågor om liv, död och förlust, och berättas på ett unikt och gripande sätt.

Bok 3

Ruth & Pen av Emilie Pine

Inbunden
Köp boken

Emilie Pine skrev den hyllade essäsamlingen Allt jag inte kan säga och till alla fans glädje är hon nu tillbaka med en ny bok på svenska.

Det handlar om Ruth som genomgår en kris i sitt äktenskap. Hon och mannen Aidan är ofrivilligt barnlösa och har under flera år genomgått IVF-behandlingar. De har uthärdat bakslag i form av positiva graviditetstest och missfall och till slut har Ruth tagit beslutet att hon inte vill fortsätta behandlingarna. Läsaren möter även Pen. Hon är sjutton år och har en diagnos inom det autistiska spektrumet. Hennes största stöd är vännen Alice, som hon är hemligt förälskad i – en förälskelse som Pen bestämt sig för att samla mod för att agera på.

Översättare: Jan Hultman, Annika Hultman-Löfvendahl

Bok 4

Vuxna människor av Marie Aubert

Norska Marie Auberts hyllade kortroman handlar om Ida, en 40-årig arkitekt, som undersökt möjligheten att frysa ned ägg inför att hon träffar den rätte i framtiden. Nu är hon påväg till stugan där familjen tillbringat alla somrar för att fira sin mamma som fyller 65. I huset väntar också hennes lillasyster Marthe med sambo och bonusdotter. Allt är som uppbyggt för några härliga dagar med familjen, men systerns strålande nyhet och ett annat besked får vistelsen att bli allt annat än idyllisk.

Översättare: Cilla Naumann

Läs mer: Marie Aubert: ”Många livskriser handlar om att inte ha fått barn vid 40”

Bok 5

Hennes ord av Tove Folkesson

Tove Folkessons Hennes ord är den första delen i en berättelse om den naturliga döden och födandets stora mysterium. I boken är jaget Tove Folkesson. Hon återvänder till släktgården på Öland och här finns mormodern som alltid funnits, men som snart inte gör det längre. Samtidigt har Tove och hennes fru bestämt sig för att skaffa barn. De kommer fram i kön på Reproduktionsmedicin Huddinge sjukhus – och träder in i en ny värld av donationsregister, frysåterföringar och kuratorssamtal.

Läs ett gripande utdrag ur Hennes ord 

Bok 6

Moderskap av Sheila Heti

Sheila Heti utforskar här moderskapets mytologi och frågan om hur man egentligen ska leva sitt liv. Någonstans mellan 30 och 40 kan huvudpersonen i Moderskap inte längre ducka för frågorna. Samtidigt som vännerna överlägger när de bör bli mammor, funderar hon på huruvida moderskapet alls är för henne. En bok för alla som funderar på att skaffa barn, som har barn, som inte har barn och som inte vill ha barn.

Bok 7

Hundparken av Sofi Oksanen

Författaren Sofi Oksanen är själv frivilligt barnlös, men i romanen Hundparken är människorna villiga att betala en stor summa för att få ett barn.

I boken möts ett girigt Helsingfors och ett korrumperat Ukraina. Läsaren möter två kvinnor, Olenka och Darja, vars livsöden är sammanflätade av kärlek, lojalitet och svikna förtroenden. Deras historier är också en berättelse om maktkamp – mellan inflytelserika familjer och mellan könen, där striden står om herraväldet över den kvinnliga kroppen, och om barn som kan säljas över gränserna.

Läs mer: Sofi Oksanen sätter ljuset på surrogatmödraskap i ny roman

Bok 8

Ljudet av fötter av Sara Lövestam

Ljudet av fötter är den första delen i Sara Lövestams romansvit om Monika. I samband med Monikas sista IVF-försök börjar hon nysta upp historien om sin biologiska familj. Vem är hon? Och om hon får ett barn, vad kommer det att brås på? En släkthistoria som ingen någonsin berättat för Monika tar henne till platser hon aldrig tänkt sig och tankar hon aldrig haft.

”Detta är en gripande skildring om det sociala arvet, barnlängtan, hopp, svek och meningen med livet. En språklig pärla som går rakt in under huden, fylld med humor, allvar, smärta och värme.”– Carola Forslund, Hudiksvalls Tidning

Bok 9

Ingens mamma: tolv kvinnor om barnfrihet

Här berättar tolv kvinnor om varför de valt bort barn. Någon har steriliserat sig innan 30-årsåldern och någon annan låter hellre sin partner bilda familj på egen hand än att själv bli mamma. Evolutionsbiologi och feminism blandas med humor och personliga insikter. Medverkar gör bland andra Lena Andersson, Birgitta Stenberg, Jane Magnusson och Faranak Rahimi.

Bok 10

Längtan bor i mina steg av Klara Zimmergren

Klara Zimmergren såg sina vänner stadga sig och skaffa barn. Själv hade hon redan ett spännande liv med kul jobb, fin lägenhet, resor och kompisar. Men med tiden växte sig barnönskan allt starkare och en dag bestämde hon sig. Hon ville verkligen bli mamma. Men för att lyckas med det krävdes något hon saknade. En man. Läs om Klaras jakt på mannen som ska ge henne barnet. Och därefter om de pirrande första försöken och hoppet som sakta förvandlas till tröstlös desperation.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!