13 böcker vi längtar efter att läsa hösten 2023
Boktips

13 böcker vi längtar efter att läsa hösten 2023

Äntligen är det höst, de stora boksläppens tid och högtid för oss boknördar! Här är böckerna vi på SelmaStories-redaktionen längtar extra mycket efter.

Fotograf: Getty images
Publicerad: 26 juni 2023

Äntligen är det höst, de stora boksläppens tid och högtid för oss boknördar! Här är böckerna vi på SelmaStories-redaktionen längtar extra mycket efter.

Bok 1

Skymning 41 av Kjell Westö

Inbunden
Köp boken

Kjell Westös efterlängtade roman, som är besläktad med men inte en direkt fortsättning till hyllade Hägring 38, utspelar sig i slutet av januari 1940 mitt under finska vinterkriget. Molly, på teaterturné i Sverige, anar att hennes skådespelarkarriär stagnerar, medan journalisten Henry står vid frontlinjen, strävande efter att rapportera om en verklighet som inte alltid kan beskrivas i krigets offer. Efter kriget i mars 1940 reparerar de sin skadade relation, men hotet om ett nytt krig under 1941 kastar en mörk skugga över dem. Westö levererar en känslosam kärlekssaga satt mot en turbulent tid präglad av krig, där relationer tecknas av osäkerhet och bräcklighet.

– Det går inte att läsa Skymning 41 utan att tänka på kriget i Ukraina, utan att känna den smärta som finns nedärvd i varje finländare. Stalin då, Putin nu – Skymning 41 är en roman som sannolikt inte hade kunnat skrivas i ett land som aldrig upplevt krig – däremot både kan den och bör den läsas där, säger bokens förläggare Tapani Ritamäki i ett pressmeddelande från Förlaget M, Westös finländska förlag.

Bok 2

Käraste vänner av Katarina Widholm

Bokserien om Betty har blivit en enorm läsarssuccé i Sverige och vi är knappast ensamma om att längta efter del tre!

I oktober 1949, några år efter andra världskrigets slut, firar 30-åriga Betty sin födelsedag omgiven av nära och kära. Hon är nu gift med Olof Morin, med vilken hon har sonen Anders och hennes dotter Martina, från ett tidigare förhållande, har en lovande sångarkarriär framför sig. Trots den yttre harmonin i familjen och att affärerna i Småtrycksförlaget och bokhandeln går bra, uppstår orosmoln; Olof drar sig undan, Martinas biologiska far dyker upp, ekonomiska problem hotar Bettys företag och en konflikt med hennes närmaste väninna Viola skakar om hennes värld.

Bok 3

Brandmannen av Ulf Kvensler

Inbunden
Köp boken

Den erkända författaren bakom Sarek, som belönades med ”Årets debut” av Svenska Deckarakademin 2022, kommer nu med en ny psykologisk thriller. Berättelsen kretsar kring Isak, som arbetar inom hemtjänsten i en småländsk by och plötsligt kontaktas av sin frånvarande far, en internationellt berömd konstnär på dödens tröskel, som önskar försoning och lämna över sin förmögenhet, dock med vissa villkor. Tillsammans med sin flickvän Madde dras Isak in i ett farligt psykologiskt spel där verkligheten smälter samman med mardrömmar och gränsen mellan liv och död blir allt mer oklar.

Bok 4

En bondes död av Negar Naseh, David Sandström

Inbunden
Köp boken

I Västerbotten hittas en bonde död, ihjälfrusen på sin egen gård. Utredaren Marita Widmark, som återvänder till sina hemtrakter, upptäcker där det olösta dödsfallet och börjar granska det tillsammans med den unga kollegan Bahar. De upptäcker snart bygdens mörka hemligheter och onflikter, utanförskap och laglöshet kommer i ljuset. Negar Naseh och David Sandström inleder med den här boken sin spänningsserie Brännlidenserien.

Bok 5

Förinta världen ikväll av Stina Jackson

Ewa i Skellefteå känner sig övergiven när dottern Matilda ger sig ut på äventyr i USA, särskilt när kontakten bryts. Under resan möter Matilda Tyler vid ett förfallet motell vid Klippiga bergen, och tillsammans tar de sig mot Los Angeles. Deras vägval skapar eko ända till Sverige. Förinta världen ikväll är en mycket efterlängtad återkomst av Stina Jackson (Silvervägen, Ödesmark) som skildrar en mors och dotters djupa band och sökandet efter sann kärlek.

Bok 6

Eden av Isabelle Ståhl

Inbunden
Köp boken

Eden är Isabelle Ståhls efterlängtade återkomst och uppföljare till debutromanen Just nu är jag här. I slutet av vårterminen har Elise, som vi känner från tidigare bok, endast slutfört teoridelen av sin konstvetenskapliga masteruppsats, samtidigt som hennes förhållande med Johan tycks vara över på grund av hennes dystra livssyn. Med en längtan efter att vara ett blötdjur eller ett träd och återvända till en tidigare evolutionär fas, finner hon en oväntad samhörighet med Johannes och Fredrik, som studerar utdöda språk. Tillsammans ger de sig ut på en resa söderut genom Europa, sökandes efter ett sammanhang bortom den moderna civilisationens gränser.

Bok 7

Om uträkning av omfång 1 av Solvej Balle

Inbunden
Köp boken

Om uträkning av omfång är en rafflande utforskning av vår plats på jorden: av minne, tid, historia, kärlek, ensamhet och frihet.

I norra Frankrike bor Tara tillsammans med sin man Thomas och handlar med antikvariska böcker. En dag upplever hon att tiden står stilla för alla utom henne. Hon lever om samma dag gång på gång, medan världen omkring henne upprepar sig. Trots hennes försök att förklara situationen för Thomas, tror han inte på henne och väntar på att hon ska återvända nästa dag. Tara kämpar med ensamheten och utforskar olika strategier för att hantera sin unika situation.

Översättare: Ninni Holmqvist

Bok 8

Ödet och hoppet av Niklas Natt Och Dag

Inbunden
Köp boken

Niklas Natt och Dag är tillbaka med en ny, gripande romanserie som tar sin början i 1400-talet. År 1434, medan Kalmarunionen står på bristningsgränsen och Erik av Pommern regerar Danmark med tveksam auktoritet, inleds ett uppror i norr under bergsmannen Engelbrekt Engelbrektsson.  I Ödet och hoppet gräver Natt och Dag i medeltidens mest beryktade svenska mord, och använder fiktion som sitt enda tillgängliga verktyg. Natt och Dag är själv den femtonde direkt nedstigande ättlingen till Måns Bengtsson som förekommer i boken.

Bok 9

Vilseledaren av Viveca Sten

Inbunden
Köp boken

Sex studenter beger sig till Åre för skidåkning, men allt tar en mörk vändning när en av dem inte återvänder. Var det en tragisk olycka eller något mer ondskefullt? Poliskollegorna Hanna Ahlander och Daniel Lindskog, som båda brottas med personliga problem, står inför utmaningen att lösa mysteriet. I Vilseledaren” den fjärde boken i serien Åremorden, väver Viveca Sten samman en komplex mordgåta med djup mänskligt drama.

Läs allt om bokserien Åremorden här

Bok 10

Min bokvärld av Kerstin Ekman

Inbunden
Köp boken

Det hela startade med föräldrahemmets bokhyllor och Katrineholms offentliga bibliotek. Kerstin Ekman delar i 24 kapitel de kraftfulla upplevelser som läsandet har berikat henne med, diskuterar böcker hon har kommit att älska, böcker som vänner och tröst – och hur läsande och skrivande är intrikat sammanflätade.

Är det dumt att ge sig på tjocka och bra böcker så tidigt i livet att man inte riktigt kan begripa dem? Det tror jag inte.

Bok 11

När vi var fåglar av Ayanna Lloyd Banwo

Inbunden
Köp boken

Darwin och Yejide möts på en kyrkogård i Port Angeles, Trinidad, och upptäcker att de båda har något den andra behöver, samtidigt som de bär på familjehemligheter som behöver frigöras. Darwin, som växte upp som rastafari, lärdes upp till att undvika döden till varje pris, medan Yejide, likt alla kvinnor i hennes släkt, ärvt förmågan att guida döende själar till den andra sidan. På den mystiska kyrkogården konfronteras de med både förflutet och framtid, i skuggan av en stad på gränsen till kaos.

Ayana Lloyd Banwos hyllade debutroman är en modern tolkning av magisk realism, en gripande skildring av sorg och återfödelse som ekar av Toni Morrison och Arundhati Roy.

Översättare: Eva Åsefeldt

Bok 12

Maud Martha av Gwendolyn Brooks

Inbunden
Köp boken

1950 blev Gwendolyn Brooks den första afroamerikanska Pulitzerprisvinnaren och 1953 släppte hon sin enda roman Maud Martha, nu äntligen översatt till svenska. Berättelsen följer Maud Martha genom 1920-talets Chicago, där hon drömmer stort men även stöter på em bitter verklighet av rasism svek. I korta, glödande kapitel är det här en djupt mänsklig berättelse om vardagens skönhet och utmaningar, vilket lyfter fram det extraordinära i det som kan verka helt vanligt.

Bok 13

Kära hälsningar från Döden av Ulf Nilsson

Inbunden
Köp boken

Ett år efter att han somnade in kommer nu Ulf Nilssons sista bok, som är en källa till tröst för alla åldrar. I Kära hälsningar från döden utforskar han bilden av döden och hur den påverkar oss. Hans tankeväckande funderingar kompletteras med Stina Wirséns akvarellillustrationer, vilket skapar en otroligt vacker och gripande bok som både utmanar och omfamnar våra föreställningar om döden.

Man gör sig bilder av döden,
bilder som ibland skrämmer.
Men man kan prova andra.
Och finna den bild som går att leva med. Och somna med.

Ulf Nilsson

Läs mer