24 tegelstensböcker på 500+ sidor för när du vill läsa riktigt, riktigt länge
Biografier

24 tegelstensböcker på 500+ sidor för när du vill läsa riktigt, riktigt länge

Riktigt långa romaner kan ha förmågan att dra läsaren ännu djupare in i berättelsen. Du får chansen att verkligen lära känna de karaktärerna och följa dem genom både ljusa och mörka stunder. SelmaStories tipsar om 24 böcker på minst 500 sidor för den som är sugen på långläsning.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Getty
Publicerad: 05 september 2023

Riktigt långa romaner kan ha förmågan att dra läsaren ännu djupare in i berättelsen. Du får chansen att verkligen lära känna de karaktärerna och följa dem genom både ljusa och mörka stunder. SelmaStories tipsar om 24 böcker på minst 500 sidor för den som är sugen på långläsning.

Bok 1

Systrarna av Jonas Hassen Khemiri

Efter den hyllade romanen Pappaklausulen är författaren till Ett öga rött, Jonas Hassen Khemiri, äntligen tillbaka med en ny episk familjeberättelse. Och en riktig tegelsten förstås. Systrarna uppges vara hans längsta roman hittills.

De tre systrarnas liv kommer att förändras för alltid när de flyttar till Jonas kvarter. Trots att de är födda i Sverige, kommunicerar de med varandra på engelska. Deras liv verkar vara präglade av en förbannelse om att allt man älskar är dömt att gå förlorat. Ursprunget till denna förbannelse tros vara förankrad i en annan tid och ett annat land. Berättelsen spänner över tre årtionden och flera världsdelar, där systrarnas och Jonas liv vävs samman genom livskriser, kärlekshistorier och förlorade vänskaper.

Antal sidor: 736

Bok 2

Passageraren. Stella Maris av Cormac Mccarthy

Kartonnage
Köp boken

Efter sexton år sedan Vägen är en av USA:s främsta författare tillbaka med två syskonromaner. Båda romanerna kan ses som två perspektiv på samma berättelse, och utkommer i svensk översättning i en volym. Passageraren utspelas år 1980 utifrån Bobby Westerns perspektiv – en bärgningsdykare som precis bärgat ett flygplan som kraschat utanför Mississippis kust. Inga överlevare hittas, men det visar sig snart att en passagerare saknas, och det drar uppmärksamhet till Bobby från män i kostym som börjar förfölja honom. Samtidigt förföljs han av minnen om sin älskade syster och pappan som bidrog till atombombens tillkomst.

Stella Maris utspelas år 1972. Alicia Western, ett mattegeni som redan börjat doktorera vid blott 20 år, skriver in sig på den psykiatriska kliniken Stella Maris i Wisconsin med fyrtiotusen dollar i en plastpåse. Via samtal med en psykiatriker följer vi Alicias vindlande hallucinatoriska berättelse till barndomens trauman, filosofiska betraktelser om livets beskaffenhet, och saknaden efter sin bror, som känner henne bättre än någon annan i världen.

Antal sidor: 678

Översättare: Niclas Hval

Bok 3

Kvinna sedd bakifrån av Jesper Wung-Sung

Storpocket
Köp boken

Jesper Wung-Sung är en av Danmarks allra mest hyllade författare. I hans nya roman, som är den första av honom att ges ut på svenska, får vi djupdyka i berättelsen om konstnären Vilhelm Hammershøi och hans hustru Ida Ilsted. De träffas och fattar tycke för varandra, och trots familjens oförståelse gifter de sig. De ger sig sedan ut i Europa för att söka motiv till Vilhelms måleri, men de allra bästa tavlorna ska komma att bli till i Vilhelms och Idas tid hemma tillsammans. Hemmiljön och porträtten på Ida är de motiv vi idag förknippar Hammershøis älskade konstnärskap med.

Antal sidor: 500

Översättare: Ninni Holmqvist

Bok 4

Ankor, Newburyport av Lucy Ellmann

flexband
Köp boken

Lucy Ellman har jämförts med modernistiska mästare som Virginia Woolf och James Joyce, och hennes 1000 sidor långa praktverk Ankor, Newburyport är en given nutida klassiker. Likt exempelvis Joyces Ulysses bygger Lucy Ellmans roman på en inre monolog, det vill säga så kallad stream of consciousness. Vi kommer in i en amerikansk hemmafrus medvetande, där vi hittar allt ifrån oro kring barnen och tankar om de döda föräldrarna till grubblerier kring världsläget och Donald Trump. En riktig tegelsten av allra högsta litterära kvalitet.

Antal sidor: 1000

ÖversättareEva Åsefeldt
Bok 5

Aldrig av Ken Follett

Storpocket
Köp boken

Ken Folletts nya spionroman har en drönare stulits från den amerikanska armén. Och en oas i Saharaöknen hotas av torka. Ett land som i hemlighet byggt upp ett förråd med kemiska vapen. Thrillern sträcker sig  från USA till Kina via IS i Tchad, och töjer på gränserna för våra föreställningar om framtiden.

Antal sidor: 664.

Läs mer: Ken Follett – mästarförfattare i fler än en genre

Bok 6

Samlade verk av Lydia Sandgren

Inbunden
Köp boken

Stockholmsskildringar finns det gott om i litteraturen, och i höstas utspelade sig flera debutromaner i Malmö. Nu är det Göteborgs tur! I alla fall när det gäller Lydia Sandgrens Samlade verk som kommer i slutet av mars. I hennes debutroman förbereds det i Göteborg en stor retrospektiv över konstnären Gustav Beckers verk. På utställningsaffischen syns den psykologstuderande Rakels försvunna mamma, och var hon än vänder sig ser hon affischen. I samma veva slungas Rakels pappa, förläggaren Martin Berg, in i en omtumlande livskris.

Antal sidor: 690

Bok 7

Ett förlovat land av Barack Obama

Storpocket
Köp boken

Barack Obamas bok är en personlig redogörelse om ögonblicken när historia skrivs. I Ett förlovat land tar han med läsaren på en fängslande resa från sina tidigaste politiska ambitioner till den avgörande segern i Iowa – som visade på gräsrotsrörelsens betydelse – och slutligen till den historiska natten till den 4 november 2008, då han valdes till USA:s 44:e president och blev den första, svarta amerikanen att inneha landets högsta ämbete.

Antal sidor: 845

Läs mer: Nu kommer Barack Obamas efterlängtade memoarer

ÖversättareManne Svensson

Bok 8

Ödeläggaren av Christina Herrström

Christina Herrströms tegelsten Ödeläggaren har intresserat både kritiker och läsare den här hösten. Hennes bok, som är en självupplevd historia, handlar om hur författaren träffar en karismatisk musiker och affärsman som kämpar för en bättre tillvaro. Han berättar att allt har tagits ifrån honom och att han som blivit hemlös håller på att gå under. Hennes beslut att hjälpa en medmänniska och att öppna sin dörr får förödande konsekvenser och livet som hon en gång kände det börjar långsamt slås sönder.

Antal sidor: 586.

Läs mer: Christina Herrström fick sitt liv ödelagt av en psykopat

Bok 9

Jakobsböckerna av Olga Tokarczuk

Jakobsböckerna anses av många vara Nobelpristagarens mästerverk. Utifrån den historiska personen Jakob Franks häpnadsväckande livshistoria skriver Tokarczuk fram en magnifik fresk över 1700-talets Europa, och håller samtidigt upp en spegel mot vår egen tid. Jakob Frank ses av vissa som en frälsare, av andra som en kättare. I gränslandet mellan Polen och Ukraina, under mitten av 1700-talet, splittrar han den judiska gemenskapen med sina nya, utmanande idéer. Han är både karismatisk och kontroversiell och tillsammans med sina lärjungar närmar han sig både katolicism och islam. På vägen får han lika många anhängare som mäktiga fiender.

”Fängslande historisk roman med paralleller i vår tid.”
Yukiko Duke, Vi Läser

Antal sidor: 1063

ÖversättareJan Henrik Swahn
Bok 10

Den sista spiken av Stefan Ahnhem

Den sista delen i serien om Fabian Risk är den 500-sidor långa Den sista spiken.

Han har utpressat. Han har misshandlat. Han har våldtagit. Han har gått över lik för att nå hela vägen till toppen. Han heter Kim Sleizner och han arbetar som polischef i Köpenhamn. Dunja Hougaard har gått under jorden för att på eget bevåg inleda en utredning mot sin tidigare chef. I månader har hon och teamet samlat information. När en högt uppsatt man inom den danska underrättelsetjänsten hittas död tillsammans med en okänd kvinna i en bil på sjöbotten utanför Köpenhamn börjar det äntligen bli dags för fällan att slå igen. Frågan är bara för vem. Samtidigt på andra sidan sundet i Helsingborg får den svenske polisen Fabian Risk ett besked som förändrar allt.

Antal sidor: 500

Bok 11

Institutet av Stephen King

Om någon kan skriva långt så är det Stephen King. Luke Ellis har alltid vetat att han är speciell. Dels på grund av sin extrema begåvning, dels på grund av den märkliga påverkan han har på sin omgivning när han blir riktigt upprörd. Det Luke inte vet är att någon haft ögonen på han och hans talang länge. En natt blir han kidnappad och flygs till en plats djupt inne i Maines skogar: Institutet. Där utnyttjas tillfångatagna barn med ovanliga förmågor som brickor i ett farligt globalt spel.

Antal sidor: 700

ÖversättareJohn-Henri Holmberg

Bok 12

En gentleman i Moskva av Amor Towles

Storpocket
Köp boken

I juni 1922 eskorteras greve Alexander Rostov från en rättegångssal i Moskva till det fashionabla Hotell Metropol – beläget mittemot Kreml – där han under flera år bott i en lyxsvit. Han har stått åtalad för en dikt han skrivit och lyckades med nöd och näppe undkomma dödsstraff. Istället döms han till husarrest på obestämd tid och förflyttas till ett litet vindsrum på hotellet. Medan Sovjetunionen genomgår stora och våldsamma omvälvningar försöker greven skapa en ny mening och rikedom i sitt liv. Han lär känna Nina, en nioårig flicka, som blir hans ledsagare in i hotellets sällsamma värld. En gentleman i Moskva har hyllats världen över och fick en plats på Barack Obamas lista över favoritböcker 2017.

Antal sidor: 540

Läs mer: 10 böcker som blev världsfenomen

Översättare: Annika Hultman-Löfvendahl & Jan Hultman

Bok 13

Steglitsan av Donna Tartt

Donna Tartts tegelsten till roman som hyllades när den kom 2013. Pojken Theo Decker överlever mirakulöst ett bombdåd på Metropolitan Museum of Art i New York. Dådet dödar hans mamma, och med en frånvarande pappa blir Theo närmast föräldralös. Han får med sig en liten, mystisk målning från museet, en målning som under åren påminner honom om hans mamma. Målningen drar till slut in Theo i konstens kriminella baksida. Steglitsan är en odyssé genom dagens USA, en berättelse om konst, omöjlig kärlek, förlust, ödet och identitet.

Antal sidor: 784

ÖversättareRose-Marie Nielsen

Bok 14

Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie

En rik och komplex historia om kärlek, rasism och klass i Afrika och USA i vår egen tid. Ifemelu och Obinze blir kära redan i tonåren i Nigeria. Hon får ett visum för att studera i USA, och planen är att han ska följa efter. Men attacken mot World Trade Center hindrar planerna, och män från afrikanska länder har det nu ännu svårare att ta sig in i landet. Ifemelu har det ganska bra. Hon har vänner och förhållanden och startar en uppmärksammad blogg om rasism i USA. Istället för USA reser Obinze till Storbritannien, men kastas ut när det upptäcks att han saknar rätt papper. Till slut går det bra även för Obinze och han blir en en rik man i Nigeria, gifter sig och får barn. När Ifemelu återvänder hem är det oundvikligt att de återupptar sin förbindelse. Där ställs de inför sitt livs svåraste beslut.

Antal sidor: 591

ÖversättareRagnar Strömberg

Bok 15

Blonde av Joyce Carol Oates

Storpocket
Köp boken

Joyce Carol Oats har skrivit en roman om Marilyn Monroe, skådespelaren som aldrig slutar fascinera oss. Hon var en av 1900-talets mest omskrivna kvinnor, inte minst på grund av de oklara omständigheterna kring hennes tragiska död 1962. Här ger Joyce Carol Oats en röst åt Norma Jean. Ett närgånget porträtt av en känslig och begåvad ung kvinna som skapar och omskapar sin identitet på ett till sist förödande sätt. Vi får inblickar i en filmindustri som både när och förtär sina offer och långt ifrån smickrande bilder av männen i Marilyn Monroes liv.

Antal sidor: 862

Missa inte! 20 episka romaner för riktigt stora läsupplevelser

ÖversättareUlla Danielsson

Bok 16

Som pesten av Hanne-Vibeke Holst

Läkaren Karoline Branner flyttar med sin familj till Genève för att arbeta med pandemibekämpning för WHO. Men på kontoret möter hon oväntat motstånd i den politiska organisationen, och hemma blir hennes man allt mer rastlös. Och så kommer signaler om en ny influensapandemi.

Antal sidor: 847

Läs också: Hanne-Vibeke Holst: ”Frågan är inte om katastrofer sker, utan när”

Bok 17

Kejsarens barn av Claire Messud

En storslagen berättelse om New Yorks överklass. Vi befinner oss på Manhattan, strax efter millenieskiftet. Planen har ännu inte kraschat in i World Trade Center och vännerna Danielle, Marina och Julius är trettio år, på väg uppåt och framåt. Danielle är på jakt efter en idé som ska göra henne till ett namn, Julius är en fattig men hyllad kritiker och Marina vill desperat kliva ur sin intellektuella fars skugga och visa vad hon går för. Marinas hopplöse yngre kusin kommer till New York, en närvaro som kulminerar i händelsen som förändrar USA för alltid.

Antal sidor: 550

ÖversättareMarianne Öjerskog

Bok 18

Ett litet liv av Hanya Yanagihara

Storpocket
Köp boken

Ett litet liv är en gripande, skoningslös och oförglömlig bok, en bok för dig som vill bli totalt uppslukad under dryga 700 sidor. Det här är berättelsen om de fyra vännerna JB, Malcolm, Willem och Jude och deras liv i New York. Boken följer över flera decennier och växlar mellan nattsvart mörker och ljus. Genom åren prövas deras vänskap, men det som håller dem samman är alltid Jude – Jude St Francis, som förblir en gåta för dem som står honom närmast. Jude är en framgångsrik advokat med ett traumatiskt förflutet som präglar hela hans på ett oåterkalleligt sätt. Som kontrast till den mörka uppväxten finns vänskapen med och kärleken till William. Genom åren slits Jude mellan självföraktet som styr hans tillvaro och kärleken han inte kan tillåta sig.

Antal sidor: 732

ÖversättareNiclas Nilsson

Bok 19

Lazarus av Lars Kepler

Lars Kepler senaste bok om Joona Linna är en riktig långkörare på 544 sidor. En död man hittas i en lägenhet i Oslo. När polisen öppnar frysboxen gör de ett fruktansvärt fynd. Offret visar sig vara en dittills okänd gravskändare och trofésamlare. Några dagar senare blir Joona Linna kontaktat av tysk polis som ber om hjälp med ett mordfall på en camping utanför Rostock. Mönstret som framträder är lika vansinnigt som omöjligt att ignorera.

Antal sidor: 544

Bok 20

Blixtra, spraka, blända! av Jenny Jägerfeld

Penny Löwe var det litterära stjärnskottet som knappt hann lysa upp himlavalvet innan hon slocknade. Efter en hedonistisk vistelse i London, där hon gör av med hela förskottet för nästa bok, återvänder hon hem till Sverige utan några som helst idéer till romanen som borde ha varit klar för längesen. Vännen Lola ska hjälpa Penny att hitta inspiration igen och tillsammans gör de upp en lika okonventionell som livsfarlig plan. Men är Lola en skänk från ovan eller en musa från helvetet? En berättelse om destruktiv vänskap, kreativ låsning och jakten på det ”äkta” i litteraturen.

Antal sidor: 519

Bok 21

Anna Karenina av Leo Tolstoj

Varför inte ta sig an en klassiker? Leo Tolstojs episka (och långa) berättelse om en kvinna som försöker bryta sig loss från sociala förpliktelser, men som får plikta för sin kärleks skull, är en av våra mest hyllade böcker.

Antal sidor: 926

ÖversättareUlla Roseen

Bok 22

Frihet av Jonathan Franzen

Jonathan Franzens Frihet följer under flera årtionden familjen Berglund och deras nära vänner och kärlekspartners. Han tecknar ett skarpt och ömsint porträtt av en medelklassfamilj där makarna Patty och Walter som medvetna medborgare och föräldrar kämpar för en bättre värld. Med det amerikanska samhället som fond speglas här hur vi lever våra liv. Hur vi hanterar förväntningar och besvikelser och hur den frihet vi kämpat oss till både kan te sig som en frestelse och en börda.

”…boken är tveklöst en av årets litterära höjdpunkter.”
Borås Tidning

Antal sidor: 651

Bok 23

Ensam i Berlin av Hans Fallada

En berättelse som baseras på författarens egna upplevelser i Nazityskland och gavs ut på svenska första gången 1948. Året är 1940 och i huset på Jablonskistrasse 55 i Berlin bor verkmästarparet Otto och Anna Quangel. När Otto och Anna nås av beskedet att deras son stupat i kriget känns livet meningslöst. Genom att på olika platser runtom i Berlin placera ut hundratals kort som manar till motstånd påbörjar de en modig kamp mot nazismen. Den karriärhungrige kommissarie Escherich är fast besluten att hitta de skyldiga bakom de handskrivna lapparna och kommer paret allt närmare. Jakten utvecklas till en katt-och-råtta-lek som pågår under mer än två år. Ensam i Berlin är lika delar en lektion i historia och förtryck, lika delar en nervpirrande bladvändare.

Antal sidor: 692

Översättare: Knut Stubbendorff & Per Lennart Månsson

Bok 24

4321 av Paul Auster

Inbunden
Köp boken

Den allra längsta boken på listan. Paul Austers storslagna roman kretsar kring Archie Ferguson. Han föds den 3 mars 1947 i New Jersey, och från det ögonblicket förgrenar sig berättelsen i fyra olika riktningar. Fyra pojkar, som egentligen är en och samma, växer upp i 50- och 60-talets USA och lever fyra parallella liv. Det finns skillnader i de olika liven, men varje Archie Ferguson faller för Amy Schneiderman. Vad är det som avgör vilken riktning livet tar? Vilken roll spelar släktens historia? Finns det något som är förutbestämt i vårt DNA? 4321 rör sig från den sömniga förorten i New Jersey till myllret i New York och Paris, från sportdrömmar till författardrömmar, från femtiotalets framtidstro till Kennedymordet, Vietnamkriget och en generations krossade illusioner, den amerikanska rasismen och längtan till Europa.

”4321 är skriven på en prosa som är en ren njutning att läsa och där texten oupphörligen bjuder in läsaren att själv fundera över sitt liv och vilka alternativa riktningar det kunde ha tagit – och kan ta. Det är så riktigt bra litteratur ofta fungerar.”
Nya Wermlands-Tidningen

Antal sidor: 945

ÖversättareUlla Roseen
INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!