11 oförutsägbara böcker med överraskande twistar
Boktips

11 oförutsägbara böcker med överraskande twistar

Finns det något mer tillfredsställande än en riktigt överraskande plot twist? Här listar vi elva böcker med minst sagt oväntade vändningar som kommer få dig att tappa andan och längta efter mer.

Av: Linnea Ivares
Fotograf: Getty
Publicerad: 03 juli 2023

Finns det något mer tillfredsställande än en riktigt överraskande plot twist? Här listar vi elva böcker med minst sagt oväntade vändningar som kommer få dig att tappa andan och längta efter mer.

Inga spoilers förekommer i artikeln.

Bok 1

Den natten av Gillian Mcallister

Den natten är ett gripande rättegångsdrama likväl som en gripande skildring av en familjekonstellation som brakar samman på grund av de lögner och spel som följer efter att Cathie och Joe hittade sin syster Frannie vid en vägkant. Hon hade just varit med om bilolycka med dödlig utgång. Men vad var det egentligen som hände?

Översättare: Katarina Jansson

Bok 2

Stora små lögner av Liane Moriarty

Liane Moriartys bästsäljare Stora små lögner är spännande och oförutsägbar ända in i slutet. Boken handlar om den lyxiga villaförorten Pirriwee som vid en första anblick framstår som en välmående idyll. Men under ytan kokar det. När den unga ensamma mamman Jane flyttar in i området möts hon av kyliga blickar från de andra förskolemammorna, men Madeline och Celeste tar Jane under sina vingar.

Översättare: Anna Strandberg

Missa inte! Läs SelmaStories intervju med författaren.

Bok 3

Shutter Island (Patient 67) av Dennis Lehane

Shutter Island (Patient 67)  är boken bakom storfilmen från 2010 med Leonardo DiCaprio i huvudrollen. Det är sommaren 1954. På Shutter Island ligger Ashcliffe Hospital, ett hårdbevakat sjukhus för mentalsjuka brottslingar. Nu har en av dem lyckats fly därifrån. Kriminalaren Teddy Daniels kallas dit för att tillsammans med sin kollega Chuck Aule ta hand om fallet. Men ju närmare sanningen de kommer, desto mer undanglidande blir den – och desto mer övertygade blir de om att någon försöker driva dem över vansinnets brant..

Översättare: Ulf Gyllenhak

Bok 4

Hon som kom före av J P Delaney

Om du tycker om Gone Girl och Kvinnan på tåget kommer du att älska denna psykologiskt högspända spänningsroman. J.P. Delaney har skrivit en driven och överraskande berättelse där vi får följa Jane som behöver sätta livet på paus efter en personlig tragedi. Så när hennes mäklare berättar att den unge excentriske stjärnarkitekten Edward Monkford söker en ny hyresgäst till ett av sina och stadens mest spektakulära hus känner hon sig oväntat tilltalad av tanken. Men drömhuset visar sig snarare bli något av en mardröm.

Översättare: Klara Lindell

Bok 5

Andras döttrar av Amy Gentry

När Julie är tretton år blir hon bortförd och kidnappad från sitt hem. Familjen blir djupt skakad men lyckas ändå behålla hoppet om att Julie en dag ska komma tillbaka. Plötsligt en kväll många år senare ringer det på dörren och en ung kvinna som presenterar sig som Julie stiger på. Men är det verkligen hon?.. Denna psykologiska thriller förblir oförutsägbar till de sista sidorna.

Översättare: Ing-Britt Björklund

Bok 6

Sagan om is och eld-serien av George R.R. Martin

I Sagan om is och eld går ingen säker. George R.R. Martins fantasyepos som ligger bakom den populära HBO-serien Game of Thrones är hyllad för att vara oförutsägbar och oberäknelig. Du vet aldrig om din favoritkaraktär kommer att klara sig till nästa bok/avsnitt eller inte.

Översättare: Louise Thulin

Bok 7

Kvinnan i fönstret av Aj Finn

Kvinnan i fönstret är en klassisk psykologisk thriller där inget är som det först verkar. Anna Fox lever ensam och isolerad i sin lägenhet i New York. En dag flyttar familjen Russell in i huset på andra sidan gatan. På ytan verkar det vara den perfekta familjen, men så en kväll blir Anna vittne till nåt hon inte borde ha sett och hennes värld faller samman.

Översättare: Klara Lindell

Bok 8

Bakom hennes ögon av Sarah Pinborough

Bakom hennes ögon är ett hårresande triangeldrama med en upplösning som får dig att tappa andan. Vi får följa den ensamstående mamman Louise som träffar en man i en bar och förälskar sig. Ett par dagar senare upptäcker hon att mannen är hennes nya, gifta chef, David. Så en dag träffar hon Adele, Davids fru. Adele och Louise blir vänner och Louise upptäcker att Adele har en helt annan syn på äktenskapet än vad David har. Inte nog med det, David framstår som en hård och kontrollerande make..

Översättare: Karin Andrae

Bok 9

Allt för min syster av Jodi Picoult

Pocket
79 kr
Köp boken

Anna har kommit till världen för att genetiskt matcha sin storasyster Kate som lider av leukemi. Nu är hon tretton år och har fått nog; hon uppsöker en advokat och stämmer sina föräldrar för rätten att bestämma över sin egen kropp. Men om Kate inte snabbt får en ny njure kommer hon att dö, och Anna är den enda möjliga donatorn. Allt för min syster är, trots sitt aktuella och allvarliga tema, framför allt en spännande, överraskande och gripande underhållningsroman som ingen kan lägga ifrån sig.

Översättare: Anna Sandberg

Bok 10

Gone Girl av Gillian Flynn

Nick och Amy Dunne är paret som har allt. Men på morgonen till deras femte bröllopsdag är Amy plötsligt försvunnen. I parets villa finns tydliga spår av våldsam strid. Misstankar faller snabbt på Nick, som bedyrar sin oskuld och gör vad han kan för att få polis och media på andra spår. Amys dagbok ger dock en bild av Nick som är allt annat än sympatisk. Men är han verkligen en mördare? Å andra sidan: Om han är oskyldig, var är Amy?

Översättare: Ulla Danielsson

Läs också! Älskade du Gone girl? Då är detta böckerna för dig

Bok 11

Du av Caroline Kepnes

När Guinevere Beck kliver in i bokhandeln är Joe förlorad. Han måste få veta allt om henne. Måste få ha henne för sig själv. Så han börjar följa efter henne, spionera när hon träffar andra män, bryta sig in i hennes lägenhet, stjäla hennes telefon och hacka hennes e-post. Han kommer inte att låta något, eller någon, stå i vägen för deras kärlek. Du håller fast läsaren till sista meningen och lämnar oss med känsla av att just ha blivit påkörd av ett tåg.

Översättare: Manne Svensson, Hjalmar Manfred Svensson

Missa inte! 5 bästsäljare som blivit populära tv-serier

INTERVJUER, TÄVLINGAR, SPECIALERBJUDANDEN OCH FRAMFÖR ALLT - MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!