12 viktiga och starka berättelser om autism
Biografier

12 viktiga och starka berättelser om autism

Ibland behöver någon annan sätt ord på det man själv känner. Här samlar vi 12 berörande böcker om autism, om att själv leva med det och att ha en närstående med diagnosen.

Av: SelmaStories
Fotograf: Unsplash
Publicerad: 02 mars 2021

Ibland behöver någon annan sätt ord på det man själv känner. Här samlar vi 12 berörande böcker om autism, om att själv leva med det och att ha en närstående med diagnosen.

1. Nästan bra på livet av Conny Palmkvist

12 viktiga och starka berättelser om autism

En självbiografisk roman om en fars kärlek till en dotter som inte är som alla andra. När Lova föds är hon varmt efterlängtad. Samtidigt är Conny livrädd för att inte räcka till som far. Hur ska han som saknat en stabil fadersfigur kunna ge dottern den trygghet hon behöver?

När Lovas mamma drabbas av allvarliga förlossningskomplikationer står han under några dagar helt ensam med den nyfödda. Lova är hans ansvar och bandet som skapas mellan dem är starkare än alla ord.

Men efter den första tiden hemma smyger sig en oro in i deras liv. Varför är det så svårt att få kontakt med dottern? Utvecklas hon verkligen som alla andra bebisar? Och hur gör man för att nå fram till ett barn som lever i en helt egen värld? När vardagen blir allt svårare att tackla, glider Conny och dottern ifrån varandra.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

2. Jag brukade drömma om dig av Petra Holst

12 viktiga och starka berättelser om autism

Tess längtade så efter sitt första barn, men sedan Love föddes tvingas hon inse att han inte är den pojke hon drömde om. Han skriver hela tiden och det tar flera timmar innan han somnar. Tess får inte tid att återhämta sig och känner hur hon glider allt längre ifrån sin man. Under de långa, ensamma dagarna med Love börjar Tess tänka att det är något som är fel, Loves beteende är onormalt. En utredning visar att Love har autism. Tess känner ingen lättnad över att ha fått en förklaring utan värjer sig istället mot ett liv hon inte är redo för. Ett liv där allt kretsar kring Loves behov. Kommer hon att orka? En roman om föräldraskap och de utmaningar det innebär. Om hur kärleken till ett barn kan få en människa att växa och förändras.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

3. Till Daniel av Olaug Nilssen

Till Daniel av Olaug Nilssen
Pojken Daniel förlorar gradvis sitt språk och hans personlighet förändras. Daniels mamma kämpar med att dels förstå vad som händer med honom, dels för att kunna ge honom det stöd han behöver. Familjen går igenom allt hårdare prövningar och processen för att få rätt hjälp blir lång och svår. En drabbande roman om att vara förälder till ett barn med autism. Till Daniel har satts upp som pjäs på den norska riksteatern och blivit nominerad till flera priser.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

4. Pojken på bron av MR Carey

Pojken på bron
En fristående prequel till M.R. Careys Flickan med gåvorna från 2016. I ett land paralyserat av skräck och omgivet av en ödelagd värld lever 15-åriga Stephen Greaves, en autistisk och extremt intelligent pojke. Landets invånare tror att han kan rädda dem från det som vakar utanför gränserna, så de släpper ut honom genom grindarna. Tio år har gått sedan smittan spred sig som en löpeld och förintade stad efter stad. En grupp forskare ger sig ut på en resa att hitta ett motgift. De färdas bland monster vars aptit vaknar till liv så fort de känner doften av människokött, och med på resan finns Stephen.

Köp boken här.

5. Den besynnerliga händelsen med hunden om natten av Marc Haddon

Den besynnerliga händelsen med hunden om natten
Christopher har Aspergers syndrom. Han kan alla världens länder och deras huvudstäder och alla primtal upp till 7057. Att förstå människor och deras tvetydiga känslor är desto svårare. Christopher bestämmer sig för att gå i fotspåren på sin idol Sherlock Holmes och ta reda på vem som har dödat grannens hund. Han brottas med sin egen oförståelse inför den kaotiska omvärlden såväl som omvärldens oförmåga att förstå honom.

Boken är slutsåld på nätbokhandlarna men finns att hitta på bland annat bibliotek och begagnat.

6. Pojken som byggde egna världar av Keith Stuart

Pojken som byggde egna världar
Alex är en ganska vanlig engelsk man i sina bästa år. Men han jobbar rätt mycket, kanske är det för att slippa vara hemma med hustrun Judy och deras autistiske son Sam. Judy som tycker att Alex är en svikare och en dålig pappa. När Sam börjar spela datorspelet Minecraft öppnas en värld där far och son kan mötas på andra villkor. En varm feelgood-roman som bygger på författarens egna erfarenheter av att ha ett autistiskt barn.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

7. Djurvänner av Anton Marklund

Djurvänner
17-åriga, autistiska Johannes bor utanför ett litet samhälle i norra Västerbottens inland. Föräldrarna älskar honom, de ser det goda i honom. Samtidigt ser omvärlden bara Johannes fel. Och fel blir det, Johannes missförstår ofta andra trots att han mest vill vara till lags. Mamman är kantor, pappan bilmekaniker. Johannes uppväxt, svårigheterna i skolan, utanförskapet och sattyg som Johannes luras till prövar familjen. Till slut puttas Johannes långt över gränsen. Kvar finns frågor om skuld och ansvar, utan några enkla svar.

Köp boken här.

8. Aldrig släppa taget av Holly Goldberg Sloan

Aldrig släppa taget
Sam har nått nog av det kringflackande liv hans psykiskt sjuka pappa lever. Men han kan inte överge sin lillebror Riddle som för länge sedan har slutat och istället beskriver världen genom teckningar. När Sam möter Emily förändras allt. Det är kärlek vid försa ögonkastet och Emilys familj välkomnar Sam och Riddle med öppna armar. En gripande och hjärtskärande ungdomsroman.

Köp boken här.

9. Konsten att fejka arabiska av Lina Liman

Konsten att fejka arabiska
En självbiografi om Lina Liman som i 32 år lever med autism utan att veta om det. Men hon vet att något är fel. Lina lär sig att fejka för att passa in. Ända tills det inte går längre. En berättelse om vanmakt och utanförskap, om förklaringen som fick alla bitar att falla på plats och hur en diagnos kan förändra livet i grunden.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

10. Betraktaren av Belinda Bauer

Betraktaren
Patrick har Aspergers syndrom och har svårt att förstå människorna runt omkring honom. Han är också besatt av tanken på döden den märkliga dörr som bara öppnas åt ett håll och som hans far försvann igenom en dag för tio år sedan. Besattheten har fått honom att välja kursen anatomi, och nu ligger det ett lik på dissektionsbordet och talar till honom. Samtidigt som en död man bit för bit avslöjar sina dolda sanningar för honom, upptäcker Patrick hemligheter i sin egen familjs förflutna.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

11. I huvudet på Colin Fischer av Ashley Edward Miller och Zack Stentz

I huvudet på Colin Fischer
Colin Fischer gillar inte beröring eller färgen blå. Han använder sig av kort för att tolka ansiktsuttryck. Colin är 14 år och har Aspergers syndrom. Han har ett helt fantastiskt minne och slutledningsförmåga. En dag hittas en pistol i skolmatsalen, och Colin är den enda som kan lösa fallet. Colin blir skolans egna Sherlock Holmes i dessa ungdomsroman.

Köp boken här.

12. Därför hoppar jag av Naoki Higashida

Därför hoppar jag
En unik och viktig bok skriven av en 13-årig autistisk pojke. Boken innehåller 58 direkta frågor och svar och däremellan små poetiska berättelser skrivna av Naoki Higashida med hjälp av ett bokstaveringsredskap. På ett rakt och enkelt sätt ställer han frågor till sig själv, varav många fokuserar på förbryllande aspekter av autism som ”Varför vill du inte ha ögonkontakt?”, ”Varför frågar du samma frågor om och om igen?”, ”Tycker du inte om att kramas?” medan andra är mer oförutsägbara. Svaren är ofta korta och rakt på sak och ny förståelse och insikt till föräldrar, lärare och vänner.

Köp boken här.

En sida till? Fortsätt läs!