10 spännande polisserier att lyssna på
Böckerna

10 spännande polisserier att lyssna på

Från Fabian Risk till avdelning Q – vi listar tio polisserier i ljudformat som får pulsen att stiga.

Av: Elsa Sjögren
Fotograf: Getty
Publicerad: 28 januari 2022

Från Fabian Risk till avdelning Q – vi listar tio polisserier i ljudformat som får pulsen att stiga.

1. Serien om Elli Rathke av Eystein Hanssen

10 spännande polisserier att lyssna på

Första boken i Eystein Hanssens serie om Elli Rathke. 50 procent norsk, 50 procent thai, 100 procent polis. En ung flicka hittas död på Gamlebyens kyrkogård. Hon är naken och i armen sitter en kanyl. Elli finner spår som tyder på att mordet har kopplingar till prostitution och trafficking, men gärningsmännen ligger hela tiden steget före. Och hur nära kan hon komma de misstänkta utan att hon själv blir ett offer.

Lyssna på böckerna här.

2. Erik Winter-serien av Åke Edwardsson

10 spännande polisserier att lyssna på

Åke Edwardssons böcker om kommissarie Erik Winter och hans kollegor vid Göteborgspolisen uppskattas av många läsare och har dessutom filmatiserats. I den senaste delen i serien är Erik Winter på väg hem från Marbella med familjen. På planet hem lägger han märke till ett tyst par, och väl framme i Sverige hamnar han i bilen efter dem. Plötsligt gör parets bil en våldsam gir och kör in i klippväggen. Kvinnan i bilen heter Sara Brendner. Samma Sara Brendner blev trettio år tidigare vittne till det våldsamma mordet på hennes pappa, ett mord som aldrig klarades upp.

Lyssna på böckerna här.

3. Fabian Risk-serien av Stefan Ahnhem

10 spännande polisserier att lyssna på

Den sjätte och sista boken i Stefan Ahnhems serie om polismannen Fabian Risk!

Han har utpressat. Han har misshandlat. Han har våldtagit. Han har gått över lik för att nå hela vägen till toppen. Han heter Kim Sleizner och han arbetar som polischef i Köpenhamn. Dunja Hougaard har gått under jorden för att på eget bevåg inleda en utredning mot sin tidigare chef. I månader har hon och teamet samlat information. När en högt uppsatt man inom den danska underrättelsetjänsten hittas död tillsammans med en okänd kvinna i en bil på sjöbotten utanför Köpenhamn börjar det äntligen bli dags för fällan att slå igen. Frågan är bara för vem. Samtidigt på andra sidan sundet i Helsingborg får den svenske polisen Fabian Risk ett besked som förändrar allt.

Lyssna på böckerna här.

Läs mer: Allt du behöver veta om Fabian Risk

4. Hoffman och Grens-serien av Anders Roslund och Börje Hellström

10 spännande polisserier att lyssna på

Anders Roslund är i sommar aktuell med Litapåmig – den sjätte delen i serien.

Allt har äntligen blivit så bra för Ewert Grens. En fantastisk liten pojke kallar honom låtsasmorfar och det finns för första gången på trettio år en kvinna som han vill klä sig fin för. Hur kan det förvandlas till giftsprutor, slavhandel, illegala organ och kidnappning? Varför leder det till ett mord på någon som står Ewert nära? Och till spår från det förflutnas Box 21?

Lyssna på böckerna här.

Missa inte! 9 kriminalromaner som går under skinnet

5. Forsete-serien av Christina Eriksson

10 spännande polisserier att lyssna på

I Christina Eriksons deckarserie samarbetar kommissarie Elias Svensson med författaren Cornelia Lind, som har en förmåga att se sådant som polisen missar.

Författaren Sandra Thulin har tagit sitt liv. Hon lämnar en förkrossad make och två små barn efter sig. Men Sandras pappa är inte övertygad om att det var ett självmord och ber kommissarie Elias Svensson att öppna upp fallet på nytt. Tillsammans med Cornelia Lind börjar han gräva i Sandras bakgrund. Det visar sig snart att familjen Thulin dolde en sårig verklighet bakom en putsad fasad. Men poliserna får inte bara information om Sandra och hennes familj, komprometterande uppgifter om Sandras pappa ställer utredningen på ända.

Lyssna på böckerna här.

6. Hagfors-serien av Ninni Schulman

10 spännande polisserier att lyssna på

Den sista delen i Ninni Schulmans Hagforsserie om journalisten Magdalena Hansson som återvänder till sin hembygd.

Några dagar före julafton hittas Harry och Inga Tynning brutalt mördade i sitt hem ett par mil norr om Hagfors. Huset är i oreda och det saknas både pengar och smycken. Det äldre paret tycks ha levt ett stillsamt liv och har av allt att döma varken fiender eller ovänner. Polisen, med Christer Berglund och Petra Wilander i spetsen, misstänker att det rör sig om ett rån som spårat ur.

Lyssna på boken här.

7. Doggerland-serien av Maria Adolfsson

10 spännande polisserier att lyssna på

Maria Adolfsson uppfann en ögrupp och skrev deckare om den. Nu är hon aktuell med den femte delen i sin populära Doggerland-serie.

Fallvind hittas två ungdomar döda med bara ett dygns mellanrum i Dunker, huvudstaden i Doggerland. Poliskommisarien Karen Eiken Hornby är mammaledig och längtar inte tillbaka till kontoret. Men när hon återvänder får hon ganska snart syn på ett samband mellan de båda ungdomarnas död. Samtidigt är det någon som har sina ögon på Karen. Vem?

Lyssna på boken här.

Läs mer: Hon uppfann en ögrupp och skrev deckare om den – nu är den såld till 16 länder!

8. Darwindeckare av Christina Wahlén

10 spännande polisserier att lyssna på

Nu kommer den tredje delen i Christina Wahldéns serie som utspelar sig i norra Australien.

En förlossningsgrotta som använts av ursprungsbefolkningen i tiotusentals år riskerar att försvinna i och med en gruvexploatering. Samtidigt hittas en minister mördad i Darwins högsta domstol som nyligen fattat beslutet om gruvan. Poliserna Jess och Bluey börjar utreda fallet men förstår snart hur komplex situationen är. Jess, som precis inlett en relation med amerikanen Pete, måste återigen konfronteras med sin bakgrund. Kan någon från ursprungsbefolkningen verkligen ligga bakom det mystiska mordet? Spänningarna i staden trappas upp i takt med att tidpunkten för gruvsprängningen närmar sig.

Lyssna på böckerna här.

Läs mer: Christina Wahldén: ”Fiktion har en annan slags frihet”

9. Wisting Cold Cases-serien av Jørn Lier Horst

10 spännande polisserier att lyssna på

Nu kommer den sista och fristående delen i Jørn Lier Horsts deckarserie om polisen William Wisting. I Ärende 1569 är han inne på sin andra semestervecka. På håll observerar han hur ett lokalt försvinnande blir till nationell angelägenhet med förstasidor. Agnete Roll har varit borta i tre dagar utan ett livstecken. Samtidigt hittar Wisting ett meddelande i brevlådan med en speciell kombination av tal som han förstår syftar till ett gammalt fall och att någon söker hans uppmärksamhet.

Lyssna på böckerna här.

10. Köpenhamnsserien av Katrine Engberg

10 spännande polisserier att lyssna på

Katrine Engberg är en av Danmarks starkast lysande deckarstjärnor, och hennes första bok Krokodilväktaren blev en succé. Vådaskott är den tredje delen i serien.

Tonåringen Oscar försvinner från sitt hem och lämnar ett kryptiskt meddelande efter sig. Samtidigt hittas ett lik i sopförbränningsanläggningen Amager. Utredningen leder polisinspektörerna Jeppe Kørner och Anette Werner till Oscars färgstarka familj Dreyer-Hoff, som driver ett auktionshus. Men är den starka familjesammanhållningen avundsvärd, eller är de vuxnas kärlek till sina barn snarare sjuklig? Esther de Laurenti, pensionär med näsa för mysterier och Kørners vän, gör en fasansfull upptäckt på webbsidan för Dreyer-Hoffs auktionshus. Vem är det som mördar för att skapa odödlig konst?

Lyssna på böckerna här.

Läs mer: 7 spännande böcker för alla spionälskare

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!