7 spännande polisserier i ljud
Böckerna

7 spännande polisserier i ljud

Från kommissarie Konrad Sejer till avdelning Q – vi listar sju polisserier i ljudformat som får pulsen att stiga.

Av: Elsa Sjögren
Fotograf: Getty
Publicerad: 14 januari 2021

Från kommissarie Konrad Sejer till avdelning Q – vi listar sju polisserier i ljudformat som får pulsen att stiga.

1. Darwindeckare av Christina Wahlén

7 spännande polisserier i ljud

Nu kommer den andra delen i Christina Wahldéns serie som utspelar sig i norra Australien. Det är jul och en våldsam cyklon närmar sig Darwin. Polisen Bluey härjas av minnen från sin barndom, då hans bror dog i katastrofen Tracy på juldagen 1974. Kollegan Jess är rädd att anpassa sig för mycket till poliskårens vita normer. Den svenska konststudenten Greta är mitt uppe i sin nya kärleksrelation. Samtidigt ökar brottsligheten i trakten. Användningen av drogen crystal meth har eskalerat och skördar fler och fler offer. När en ung man hittas ihjälskjuten dras Bluey och Jess in i utredningen. Snart inser de att majoriteten av de drabbade tillhör ursprungsbefolkningen, och medan cyklonen rycker närmare uppdagas en långt mer obehaglig historia än de kunnat ana.

Lyssna på böckerna här.

Läs mer: Christina Wahldén: ”Fiktion har en annan slags frihet”

2. Wisting Cold Cases-serien av Jørn Lier Horst

7 spännande polisserier i ljud

I den här serien av Jørn Lier Horst tar sig kommisarie William Wisting an cold cases. Den senaste boken Illvilja handlar om försvinnande av Katharina Haugen. Fallet löstes aldrig och varje år hälsar Wisting på hos Katharinas make, Martin Haugen. Med åren har en vänskap utvecklats mellan poliskonstapeln och den kvarlämnade äkta maken. Men i år står stugan mörk och tyst när William Wisting kommer på besök. På årsdagen efter hustruns försvinnande verkar även Martin Haugen vara spårlöst försvunnen.

Lyssna på böckerna här.

3. Konrad Sejer-serien av Karin Fossum

7 spännande polisserier i ljud

Karin Fossums böcker om Konrad Sejer utforskar människans psyke, och hon är inte rädd för att väcka sympati för gärningsmannen. Hennes senaste bok i serien är ett klaustrofobiskt äktenskapsdrama om en familj som drabbas av det allra värsta. Det gifta parets femton månader gamla son dör efter att ha fallit från hotellrummets balkong på sjunde våningen. Föräldrarna skyller på varandra och kommissarie Sejer kan inte släppa fallet.

Lyssna på böckerna här.

4. Hoffman och Grens-serien av Anders Roslund och Börje Hellström

7 spännande polisserier i ljud

Sovsågott, den senaste boken i serien om Hoffman och Grens, kretsar kring berättelsen om två flickor som båda var fyra år när de försvann samma dag. Nu sörjs de på samma kyrkogård i var sin grav. Men varken flickan under det vita träkorset eller flickan som heter Linnea finns i sina kistor. För att förstå hur de hör ihop måste kriminalkommissarie Ewert Grens och infiltratören Piet Hoffmann besöka den mörkaste av mörka världar och utkämpa sitt hittills svåraste uppdrag.

Lyssna på böckerna här.

Missa inte! 9 kriminalromaner som går under skinnet

5. Köpenhamnsserien av Katrine Engberg

7 spännande polisserier i ljud

Katrine Engberg är en av Danmarks starkast lysande deckarstjärnor, och hennes första bok Krokodilväktaren blev en succé. Glasvinge är den andra delen i serien. En kvinna hittas död och naken i en fontän på ett torg vid Ströget. Kroppen är täckt av symmetriska skärsår och hon tycks ha avlidit av blodförlust. Polisen Jeppe Kørner får ta hand om fallet, men denna gång utan sin partner Anette Werner, som är föräldraledig. Utredningen leder Kørner till hjärtat av den danska hälsovården. En värld präglad av empati och omvårdnad, men där mörka ambitioner och girighet lurar under ytan.

Lyssna på böckerna här.

Läs mer: 7 spännande böcker för alla spionälskare

6. Avdelning Q av Jussi Adler-Olsen

7 spännande polisserier i ljud

Ytterligare en dansk deckarstjärna – Jussi Adler-Olsen! Bokserien kretsar kring avdelning Q, Köpenhamnspolisens cold case-avdelning. I Offer 2117 berättas Assads historia, Assad som under årens lopp har överraskat med kunskaper i de mest oväntade ämnen, talar en rad olika språk och kan oskadliggöra en fiende på ett ögonblick. Vem är han egentligen? Vilka hemligheter bär han på?

Lyssna på böckerna här.

7. Forsete-serien av Christina Eriksson

7 spännande polisserier i ljud

I Christina Eriksons deckarserie samarbetar kommissarie Elias Svensson med författaren Cornelia Lind, som har en förmåga att se sådant som polisen missar. I Den trettonde lärjungen kallas Stockholmspolisen ner till Småland. En man har stapplat in på polisstationen i Oskarshamn, täckt i någon annans blod och helt utan minne, och efter det har man påträffat ett lik i skogen. Fallet visar sig ha kopplingar till ett hälsohem med klientel från både överklassen och samhällets bottenskikt.

Lyssna på böckerna här.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Jag accepterar villkoren.

En sida till? Fortsätt läs!