Hokus pokus! 9 magiska böcker om häxor
Boktips

Hokus pokus! 9 magiska böcker om häxor

De är mäktiga, magiska, jagade och hotade. Under rysande mörka nätter frossar vi i berättelser om häxor!

Av: Elsa Sjögren
Fotograf: shutterstock
Publicerad: 13 juni 2022

De är mäktiga, magiska, jagade och hotade. Under rysande mörka nätter frossar vi i berättelser om häxor!

1. Hjärtats land av Nora Roberts

Hokus pokus! 9 magiska böcker om häxor

Hjärtats land är Nora Roberts som bäst. Romanen är en första del i en trilogi om släkten O’Dwyer, en fängslande berättelse om kärlek, vänskapsband och såklart – häxor.

Vi följer Iona som har bestämt sig för att lämna USA för det gröna Irland – landet som hon drömt om sedan barndomen. Kanske är det här hon för första gången kommer att känna sig hemma? Men Ionas ankomst väcker mörka krafter till liv, krafter som förföljt släkten O’Dwyer i århundraden. Tillsammans med sina nyvunna vänner tvingas hon in i en kamp på liv och död.

Översättare: Anna-Stina Johnson

Köp Hjärtats land här.
Lyssna på Hjärtats land här.

2. Häxorna av Elisabeth Östnäs

Hokus pokus! 9 magiska böcker om häxor

Det är 1711 och i Skåne bor den unga, egensinninga Isabella. När hennes mor levde kallades hon för häxa och mostern är läkekvinna, så de mest religiösa i byn skvallrar och spottar efter flickan. Själv tror Isabella inte på magi utan på logik och medicin. Men under midsommardansen uppenbarar sig en man för henne som ingen annan tycks se. En stund senare kommer soldater till byn, Isabella känner igen den unge mannen bland dem och hennes tillvaro omkullkastas. Isabella förstår att hon har en förmåga lika användbar som farlig. När en katastrof drabbar trakten letar man efter en syndabock, och det dröjer inte länge innan blickarna vänds mot de helande kvinnorna.

Köp Häxorna här.

3. Kirke av Madeline Miller

Hokus pokus! 9 magiska böcker om häxor

Det kan hända att du minns Kirke som den vackra häxan i Odysséen som förvandlade Odysseus manskap till svin. Hon anses vara den första häxan i västerländsk litteratur, och i Madeline Millers bok får hon äntligen en egen, episk äventyrsberättelse. En saga för vuxna full av magi, förtrollning, resor och mirakel.

Översättare: Niclas Nilsson

Köp Kirke här.
Lyssna på Kirke här.

Läs mer: 7 böcker som får dig att vilja sova med lampan tänd

4. Alla själars natt av Deborah Harkness

Hokus pokus! 9 magiska böcker om häxor

Har du sett den häxiga tv-serien A Discovery of Witches? Det här är boken som serien baseras på! Forskaren Diana Bishop hittar av en slump ett förhäxat alkemistiskt manuskript, en upptäckt som sätter igång mystiska skeenden. Hon försöker glömma boken men påminns om sitt ursprung och känner magikernas blod strömma i ådrorna. När vampyren Matthew dyker upp och visar ett intresse för manuskriptet blir det hela ännu mer komplicerat. Attraktionen mellan dem är omedelbar, och deras kärlek lika omöjlig som förbjuden. Relationen bryter mot alla uråldriga tabun och snart hotas ett krig att bryta ut mellan jordens övernaturliga väsen.

Boken kan finnas på bibliotek eller i second hand-butiker.

5. Skymningsporten av Jeanette Winterson

Hokus pokus! 9 magiska böcker om häxor

Historia blandas med magi i den här berättelsen från det tidiga 1600-talets England – ränksmidandets och häxprocessernas tid. Kung James I sitter på tronen och rensar England på katoliker — och häxor. På långfredagen samlas 13 personer till ett hemlighetsfullt möte vid foten av Pendle Hill, bland dem finns Alice Nutter, den rikaste kvinnan i trakten. Två kvinnor sitter redan fängslade, anklagade för häxeri. Ett utsvultet och misshandlat barn gömmer sig i skogen, och samtidigt ryktas det att en jesuitpräst och före detta attentatsman ska vara på väg tillbaka till Lancashire från exilen i Frankrike.

Köp Skymningsporten här.

6. Vägen mot Bålberget av Therése Söderlind

Hokus pokus! 9 magiska böcker om häxor

En sommardag 1975 går Jacke och hans tonårsdotter Veronica upp på Bålberget i deras hemtrakt Nyland. Det sägs vara platsen där man avrättade häxor. Besöket på Bålberget blir kulmen på en kaotisk period som tagit Jacke tillbaka till barndomen, och Veronia längre än så. Farmoderns berättelser om Bålberget lämnar henne inte ens som vuxen.

300 år tidigare, på samma plats, växer Malin upp. 1674 rannsakas hon för trolldom och fängslas. Hon tänker på sitt liv, sin dotter och den ständiga kampen mot mäns förtryck. Ett av ögonvittnena som pekat ut Malin är grannpojken Olof. Som alla barn fantiserar han mycket och inte minst fantiserar han om Malins dotter. Men när en äldre pojke dyker upp och berättar om en annan värld och de krafter och väsen som befolkar den suddar gränsen mellan lek och allvar ut. Olof blir indragen i en rättsprocess där ingen bemöda sig om att skilja mellan fantasi och verklighet. Först som vuxen kan ha se tillbaka och minnes sin egen roll i händelser som påverkade en hel bygd.

Köp Vägen mot Bålberget här.

Missa inte! 15 litterära karaktärer att klä ut sig till på Halloween

7. Ordbrodösen av Anna Arvidsson

Hokus pokus! 9 magiska böcker om häxor

I en värmländsk bruksort bor sedan århundraden tillbaka en säregen släkt. De har en kraft som till varje pris måste hållas hemlig. Kvinnorna i släkten är ordbrodöser, en förmåga som innebär att de med hjälp av skrivna ord kan styra människors tankar och handlingar. Alba har aldrig önskat sig den här förmågan men han accepterat att hennes framtid är utstakat. Kvinnorna i hennes släkt har alla fått kraften på sin 18-årsdag. Inträdesprovet ska vara en ritual, inte ett verkligt test. Men Alba misslyckas — och alla står handfallna. Ingen berättar vad de misstänker ligger bakom hennes oförmåga. Alba skickas till en avlägsen släkting i Stockholm och börjar bit för bit att lägga pusslet. Men någon försöker hindra hennes sökande, någon som inte skyr några medel för att nå sitt mål och kan få vem som helst att lyda.

Köp Ordbrodösen här.

8. Kärlekens magiska regler av Alice Hoffman

Hokus pokus! 9 magiska böcker om häxor

Syskonen Owens växer upp i 1960-talets New York, hårt styrda av sin mammas stränga regler. Inga svarta kläder, inga månskenspromenader, inga katter eller kråkor och bli aldrig någonsin kär. Franny, Jet och Vincent tar alla chanser att bryta mot dem, och mer än något vill de ta reda på sanningen om vilka de egentligen är.

En dag blir de inbjudna till sin moster Isabelle, i den lilla staden i Massachusetts där familjen Owens alltid fått skulden för allt ont. Plötsligt börjar syskonen förstå att deras historia är fyllt med mörka hemligheter. Ända sedan 1600-talet, då Maria Owens blev kär i fel man och anklagad för häxeri, har kärlek varit släktens förbannelse. Nu måste de ta reda på hur de kan bryta förbannelsen – innan det är för sent.

Köp Kärlekens magiska regler här.

9. Röd måne av Elisabeth Nemert

Hokus pokus! 9 magiska böcker om häxor

Månen lyser röd på himmelen när läkekvinnan Ingrid rider hem en frostig höstnatt 1626. Tystnaden bryts av ett hjärtslitande gråt och vid vägkanten hittar Ingrid ett övergiven nyfödd flicka. Ingrid tar med sig flickan hem och döper henne till Indra. Flickan har begåvats med läkande händer, en förmåga som måste hållas hemlig. Den som kan läka sjukdom kan också framkalla det som är ont, och straffet för trolldom är döden. När häxbålen tänds över landet tvingas Indra på flykt. Samtidigt rasar det 30-åriga kriget i Europa och den unga Kristina, jämnårig med Indra, är Sveriges drottning. Ödet kommer att sammanföra dessa kvinnor och för alltid förändra Indras liv.

Köp Röd måne här.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!