Witcherature! 11 magiska böcker om häxor och häxkonst
Boktips

Witcherature! 11 magiska böcker om häxor och häxkonst

De är mäktiga, magiska, jagade och hotade. Under rysande mörka nätter frossar vi i berättelser om häxor!

Av: Johanna Stenius
Fotograf: shutterstock
Publicerad: 09 juni 2023

De är mäktiga, magiska, jagade och hotade. Under rysande mörka nätter frossar vi i berättelser om häxor!

Bok 1

Längtan hem av Nora Roberts

Inbunden
Köp boken

Släkten O’Dwyer är äntligen tillbaka i Längtan hem, den andra delen i en trilogi. I denna berättelse följer vi Connor O’Dwyer, en falkenerare och guide som guidar turister genom de vackra landskapen på Irland. Under sina turer stöter han ofta på sin vän Mearas, som jobbar som hästguide. Efter en dramatisk händelse börjar Connor se Meara på ett nytt sätt, och kanske kan hon bli den första kvinnan som han öppnar sitt hjärta för? Samtidigt som kärleken börjar spira, dyker ett hot från det förflutna upp och tvingar honom att försvara allt han håller kärt.

Översättare: Anna-Stina Johnson

Bok 2

Den svarta boken av Magnus Västerbro

Kartonnage
Köp boken

Magnus Västerbro blandar historia och nutid, historier från verkligheten och mardrömmar, i en läskig samling berättelser. Han skriver om antiker häxor, medeltida vampyrer, osaliga andar och helveten på och under jorden.

Bok 3

Häxorna av Elisabeth Östnäs

Det är 1711 och i Skåne bor den unga, egensinninga Isabella. När hennes mor levde kallades hon för häxa och mostern är läkekvinna, så de mest religiösa i byn skvallrar och spottar efter flickan. Själv tror Isabella inte på magi utan på logik och medicin. Men under midsommardansen uppenbarar sig en man för henne som ingen annan tycks se. En stund senare kommer soldater till byn, Isabella känner igen den unge mannen bland dem och hennes tillvaro omkullkastas.

Bok 4

Kirke av Madeline Miller

Storpocket
Köp boken

Det kan hända att du minns Kirke som den vackra häxan i Odysséen som förvandlade Odysseus manskap till svin. Hon anses vara den första häxan i västerländsk litteratur, och i Madeline Millers bok får hon äntligen en egen, episk äventyrsberättelse. En saga för vuxna full av magi, förtrollning, resor och mirakel.

Översättare: Niclas Nilsson

Läs mer: 7 böcker som får dig att vilja sova med lampan tänd

Bok 5

Skymningsporten av Jeanette Winterson

Inbunden
Köp boken

Historia blandas med magi i den här berättelsen från det tidiga 1600-talets England – ränksmidandets och häxprocessernas tid. Kung James I sitter på tronen och rensar England på katoliker — och häxor. På långfredagen samlas 13 personer till ett hemlighetsfullt möte vid foten av Pendle Hill, bland dem finns Alice Nutter, den rikaste kvinnan i trakten. Två kvinnor sitter redan fängslade, anklagade för häxeri. Ett utsvultet och misshandlat barn gömmer sig i skogen, och samtidigt ryktas det att en jesuitpräst och före detta attentatsman ska vara på väg tillbaka till Lancashire från exilen i Frankrike.

Översättare: Johan Nilsson

Bok 6

De sammanbundna av Stacey Halls

1600-talets England är det farligt att vara kvinna. Fleetwood Shuttleworth är 17 år gammal, gift och gravid för fjärde gången. Men inget av hennes barn har överlevt, och hennes man Richard är angelägen om en arvinge. Av en slump träffar hon den unga barnmorskan Alice Gray, som lovar att hjälpa henne att föda ett friskt barn och att bevisa att läkaren har fel. Och när Alice senare anklagas för att vara en häxa riskerar Fleetwood att förlora allt för att hjälpa henne.

Översättare: Sara Jonasson

Bok 7

Vägen mot Bålberget av Therése Söderlind

En sommardag 1975 går Jacke och hans tonårsdotter Veronica upp på Bålberget som sägs vara platsen där man avrättade häxor. 300 år tidigare, på samma plats, växer Malin upp. 1674 rannsakas hon för trolldom och fängslas. Ett av ögonvittnena som pekat ut Malin är grannpojken Olof. Som alla barn fantiserar han mycket och inte minst fantiserar han om Malins dotter. Men när en äldre pojke dyker upp och berättar om en annan värld och de krafter och väsen som befolkar den suddar gränsen mellan lek och allvar ut. Olof blir indragen i en rättsprocess där ingen bemöda sig om att skilja mellan fantasi och verklighet. Först som vuxen kan ha se tillbaka och minnes sin egen roll i händelser som påverkade en hel bygd.

Bok 8

Ordbrodösen av Anna Arvidsson

Alba kommer från en säregen släkt där alla kvinnor besitter förmågan att styra människors tankar och handlingar med hjälp av skrivna ord. De får sina krafter på dagen de fyller 18 år genom ett inträdesprov. Men Alba misslyckas — och ingen berättar vad de misstänker ligger bakom hennes oförmåga. Hon skickas till en avlägsen släkting i Stockholm och börjar bit för bit att lägga pusslet. Men någon försöker hindra hennes sökande, någon som inte skyr några medel för att nå sitt mål och kan få vem som helst att lyda.

Bok 9

Kärlekens magiska regler av Alice Hoffman

Syskonen Owens växer upp i 1960-talets New York, hårt styrda av sin mammas stränga regler. Inga svarta kläder, inga månskenspromenader, inga katter eller kråkor och bli aldrig någonsin kär. Franny, Jet och Vincent tar alla chanser att bryta mot dem, och mer än något vill de ta reda på sanningen om vilka de egentligen är. En dag blir de inbjudna till sin moster Isabelle, och plötsligt börjar syskonen förstå att deras historia är fyllt med mörka hemligheter. Ända sedan 1600-talet, då Maria Owens blev kär i fel man och anklagad för häxeri, har kärlek varit släktens förbannelse. Nu måste de ta reda på hur de kan bryta förbannelsen – innan det är för sent.

Översättare: Helena Dahlgren

Bok 10

Röd måne av Elisabeth Nemert

Månen lyser röd på himmelen när läkekvinnan Ingrid hittar en övergiven nyfödd flicka vid vägkanten. Ingrid tar med sig flickan hem och döper henne till Indra. Flickan har begåvats med läkande händer, en förmåga som måste hållas hemlig. Den som kan läka sjukdom kan också framkalla det som är ont, och straffet för trolldom är döden. När häxbålen tänds över landet tvingas Indra på flykt. Samtidigt rasar det 30-åriga kriget i Europa och den unga Kristina, jämnårig med Indra, är Sveriges drottning. Ödet kommer att sammanföra dessa kvinnor och för alltid förändra Indras liv.

Bok 11

Häxkonst : omfamna din inre häxa av Juliet Diaz

Allt fler omfamnar sin inre häxa. Är du redo att möta din? I den här boken vägleder Juliet Diaz – healer, sierska och herborist – dig på en resa för att föra dig samman med magin inom dig. Häxkonst är din guide och följeslagare på den spännande resan mot verkligt självledarskap.

Översättare: Olga Brinkborg

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!