8 intressanta boktips som lär dig mer om hjärnan
Boktips

8 intressanta boktips som lär dig mer om hjärnan

Hjärnforskning har varit särskilt hett de senaste åren. Det har kommit många populärvetenskapliga böcker på området – och Anders Hansen är onekligen en av dem som har bidragit till att väcka intresset. SelmaStories har listat sju böcker som lär dig mer om just hjärnan.

Av: SelmaStories
Fotograf: Getty
Publicerad: 08 mars 2023

Hjärnforskning har varit särskilt hett de senaste åren. Det har kommit många populärvetenskapliga böcker på området – och Anders Hansen är onekligen en av dem som har bidragit till att väcka intresset. SelmaStories har listat sju böcker som lär dig mer om just hjärnan.

Bok 1

När hjärnan sviker – om livet med demens av Hedvig Söderlund

Kartonnage
Köp boken

När demenssjukdomar uppstår och minnet sviker, påverkas hjärnan på olika sätt. Hedvig Söderlund, som är professor i psykologi och har ägnat många år åt att studera minnet och hjärnan, ger expertkunskap och delar med sig av sina egna erfarenheter som anhörig. I boken, som är skriven med mycket engagemang, hjälper författaren läsaren att navigera genom de känslor som ofta uppstår när någon drabbas av demens. Boken tar upp vanliga demenssjukdomar, såsom Alzheimers sjukdom, och ger exempel på tecken att vara uppmärksam på. Författaren ger också förslag på vad man kan göra om man misstänker att man själv eller någon annan är på väg att drabbas. Boken ger stöd och tröst till läsaren och påminner om att man inte är ensam i sin situation.

Bok 2

Skärmhjärnan junior av Mats Wänblad, Anders Hansen

Med sitt sommarprat, böcker och SVT-serie Din hjärna har läkaren Anders Hansen fått nästintill rockstjärnestatus inom populärvetenskapen. Nu är han aktuell med Skärmhjärnan junior, där han stöpt om succén från 2019 till de lite yngre läsarna. För vad gör egentligen timme efter timme av skärmande med våra och – kanske viktigast av allt – barns och ungdomars hjärnor? I boken får du lära dig det och råd för att inte låta skärmen ta kontrollen över dig och ditt liv.

Läs mer: 7 böcker om psykisk ohälsa och hur du hanterar den

Bok 3

Depphjärnan av Anders Hansen

Att höra att ångest och depressioner är naturliga tillstånd och kvarlevor från urminnes tider ger någon slags tröst. För vi är faktiskt inte gjorda för att jämt vara glada. I Depphjärnan reder Anders Hansen ut varför vi mår så dåligt när vi har det så bra. Han skriver hur vårt mående fungerar och om hur vi kan ta bättre hand om vår hjärna och vår kropp. Som vanligt är det kunnigt, intressant och tillgängligt!

Bok 4

Digital tsunami av Katarina Gospic

Inbunden
Köp boken

Tänk dig att kunna förutse cancer innan ens tumören uppstått, förutspå en epidemi innan det blir en pandemi, se till att val blir rakt igenom demokratiska eller varför inte göra oss koldioxidneutrala? Hjärnforskaren Katarina Gospics nya bok Digital tsunami är för dig som vill förstå hur digitalisering och teknologiska landvinningar faktiskt kan vara det som – på många plan – räddar mänskligheten. Om de används rätt, i rätt händer. Då kan vi inte bara lyfta människor ur fattigdom och få bättre hälsa, utan till och med rädda vår planet!

 

Bok 5

Överlista smärtan av Carin Hjulström, Karsten Ahlbeck

Är du en av de två miljoner svenskar som lider av långvarig smärta? Kanske har du gång på gång sökt hjälp inom vården, men känt dig ensam och misstrodd. När smärtan bitit sig fast uppfattar hjärnan det plågsamma tillståndet som kroppens nya normala med exempelvis depression, sömnbrist, minskad sexlust, minnessvårigheter och utmattning som följd. Men det finns hopp. Med kunskap om medicinering och egenvård går det att överlista hjärna och kropp. Karsten Ahlbeck, överläkare och smärtspecialist, och Carin Hjulström, journalist och författare med smärtproblematik, har tillsammans skrivit en bok om hur man kan lura smärtan och må bättre.

Bok 6

Hjärnfokus - Så blir du lugn, kreativ och fokuserad av Johan Bergstad

Inbunden
Köp boken

Psykologen Peter Bergstad är expert på fokusträning – och i den här boken ger han tips på hur man hittar fokus och kreativitet. Ny forskning visar att vi kan bli mer effektiva med mindre ansträngning. Hjärnfokus ger dig verktygen för att bli mer mentalt närvarande och hitta lugnet i stormen. Boken reder också ut varför multitasking är en myt, varför smarta människor ofta underpresterar och vad som utmärker världens lyckligaste människa!

Läs mer: Författaren till ”Hjärnfokus”: ”Vi kan prestera mer med mindre ansträngning”

Bok 7

Mindfullness i hjärnan av Åsa Nilsonne

Åsa Nilsonne, psykiater och professor i medicinsk psykologi, har skrivit både romaner och fackböcker. Hon var en av dem som introducerade mindfulness i Sverige – och i den här boken som kom i nyutgåva i fjol beskriver hon ”arbetsplatsen hjärnan” och visar hur modern neuropsykologi kan möta och fördjupa den kunskap som finns inom mindfulnesstraditionen.

Bok 8

Bli hjärnsmart av Johan Rapp

danskt band
Köp boken

Samarbeta med din hjärna och ta kontroll över din inlärning! Johans Rapps bok riktar sig till unga som pluggar och vill hitta en smart väg till kunskap. Under senare år har forskningen tagit stora kliv framåt i förståelsen av hjärnan. Samtidigt lever vi i en tid när vi fullkomligen översköljs av intryck, vilket såklart påverkar hur vi klarar av att tugga i oss information. Det är inte så underligt om man har svårt med koncentrationen när man ständigt störs av pling från mobiler, spel och annat. Men det finns en lösning på allt! Det handlar om fokus, vilja och ett visst mått av självdisciplin.

 

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!