1. Skärmhjärnan junior av Anders Hansen & Mats Wänblad
Med sitt sommarprat, böcker och SVT-serie Din hjärna har läkaren Anders Hansen fått nästintill rockstjärnestatus inom populärvetenskapen. Nu är han aktuell med Skärmhjärnan junior, där han stöpt om succén från 2019 till de lite yngre läsarna. För vad gör egentligen timme efter timme av skärmande med våra och – kanske viktigast av allt – barns och ungdomars hjärnor? I boken får du lära dig det och råd för att inte låta skärmen ta kontrollen över dig och ditt liv.
2. Den utbrända hjärnforskaren av Hedvig Söderlund
Vilka är varningssignalerna vid utmattning? Och varför drabbas kvinnor så ofta? De är några frågor som tas upp i en av vårens nya fackböcker – Den utbrända hjärnforskaren. När Hedvig Söderlund blev befordrad till professor i psykologi var hon sjukskriven på grund av utmattningssyndrom. Hon hade, på både nationell och internationell nivå, framgångsrikt forskat på hur minnet är organiserat i hjärnan. Just minnet påverkas i hög grad vid utmattning, och nu undrade hon hur det såg ut i hennes egen hjärna. I boken berättar hon sin egen historia, om framgång och motgång, om iakttagelser hon gjort i forskarvärlden, om varningssignalerna som till sist smög sig på. Hon går igenom vad som händer med en människa vid utmattning och hur hjärnan påverkas.
3. Depphjärnan av Anders Hansen
Att höra att ångest och depressioner är naturliga tillstånd och kvarlevor från urminnes tider ger någon slags tröst. För vi är faktiskt inte gjorda för att jämt vara glada. I Depphjärnan reder Anders Hansen ut varför vi mår så dåligt när vi har det så bra. Han skriver hur vårt mående fungerar och om hur vi kan ta bättre hand om vår hjärna och vår kropp. Som vanligt är det kunnigt, intressant och tillgängligt!
4. Digital tsunami : revolutionen som kan rasera eller rädda världen av Katrina Gospic
Tänk dig att kunna förutse cancer innan ens tumören uppstått, förutspå en epidemi innan det blir en pandemi, se till att val blir rakt igenom demokratiska eller varför inte göra oss koldioxidneutrala? Hjärnforskaren Katarina Gospics nya bok Digital tsunami är för dig som vill förstå hur digitalisering och teknologiska landvinningar faktiskt kan vara det som – på många plan – räddar mänskligheten. Om de används rätt, i rätt händer. Då kan vi inte bara lyfta människor ur fattigdom och få bättre hälsa, utan till och med rädda vår planet!
5. Överlista smärtan av Carin Hjulström och Karsten Ahlbeck
Är du en av de två miljoner svenskar som lider av långvarig smärta? Kanske har du gång på gång sökt hjälp inom vården, men känt dig ensam och misstrodd. När smärtan bitit sig fast uppfattar hjärnan det plågsamma tillståndet som kroppens nya normala med exempelvis depression, sömnbrist, minskad sexlust, minnessvårigheter och utmattning som följd. Men det finns hopp. Med kunskap om medicinering och egenvård går det att överlista hjärna och kropp. Karsten Ahlbeck, överläkare och smärtspecialist, och Carin Hjulström, journalist och författare med smärtproblematik, har tillsammans skrivit en bok om hur man kan lura smärtan och må bättre.
Köp boken här.
6. Hjärnfokus: så blir du lugn, kreativ och fokuserad av Johan Bergstad
Psykologen Peter Bergstad är expert på fokusträning – och i den här boken ger han tips på hur man hittar fokus och kreativitet. Ny forskning visar att vi kan bli mer effektiva med mindre ansträngning. Hjärnfokus ger dig verktygen för att bli mer mentalt närvarande och hitta lugnet i stormen. Boken reder också ut varför multitasking är en myt, varför smarta människor ofta underpresterar och vad som utmärker världens lyckligaste människa!
Köp boken här.
Lyssna på boken här.
Läs mer: Författaren till ”Hjärnfokus”: ”Vi kan prestera mer med mindre ansträngning”
7. Mindfullness i hjärnan av Åsa Nilsonne
Åsa Nilsonne, psykiater och professor i medicinsk psykologi, har skrivit både romaner och fackböcker. Hon var en av dem som introducerade mindfulness i Sverige – och i den här boken som kom i nyutgåva i fjol beskriver hon ”arbetsplatsen hjärnan” och visar hur modern neuropsykologi kan möta och fördjupa den kunskap som finns inom mindfulnesstraditionen.
Köp boken här.
8. Bli hjärnsmart : plugga snabbare och bättre av Johan Rapp
Samarbeta med din hjärna och ta kontroll över din inlärning! Johans Rapps bok riktar sig till unga som pluggar och vill hitta en smart väg till kunskap. Under senare år har forskningen tagit stora kliv framåt i förståelsen av hjärnan. Samtidigt lever vi i en tid när vi fullkomligen översköljs av intryck, vilket såklart påverkar hur vi klarar av att tugga i oss information. Det är inte så underligt om man har svårt med koncentrationen när man ständigt störs av pling från mobiler, spel och annat. Men det finns en lösning på allt! Det handlar om fokus, vilja och ett visst mått av självdisciplin.