Redaktionens boktips: Det här läser och lyssnar vi på i december 2021
Boktips

Redaktionens boktips: Det här läser och lyssnar vi på i december 2021

Varje månad bjuder SelmaStories-redaktionen på sina boktips, och vi blandar gärna nyutgivna och äldre böcker. Det här läser och lyssnar vi på i december 2021!

Av: SelmaStories
Fotograf: Getty
Publicerad: 30 november 2021

Varje månad bjuder SelmaStories-redaktionen på sina boktips, och vi blandar gärna nyutgivna och äldre böcker. Det här läser och lyssnar vi på i december 2021!

Johanna Stenius, redaktions- och kanalansvarig:

Jag läser Hon minns inte av Jonas Brun och lyssnar på Änglaträdet av Lucinda Riley.

Bok 1

Hon minns inte av Jonas Brun

Det är ett år präglat av förluster. Jonas Bruns mamma drabbas av Alzheimers sjukdom och för varje gång något lämnar henne skriver han ner det. Nu är han aktuell med Hon minns inte, en skildring av minnesförlust och en memoar. En vacker och drabbande bok om när någon man älskar försvinner men fortfarande finns kvar.

Läs mer: Jonas Brun: ”Att skriva om mammas demens var ett sätt att stå ut”

Bok 2

Änglaträdet av Lucinda Riley

Lucinda Rileys Den saknade systern är den mest lyssnade boken på Bookbeat i år. I oktober kom en ytterligare bok av författaren, som 2021 avled alldeles för tidigt, i cancer. I Änglaträdet får vi bekanta oss med Greta Marchoment som efter 30 år återvänder till Marchmont Hall, ett ståtligt hus i Wales. Hon lider av minnesförlust efter att ha varit med om en tragisk olycka. Men under en promenad i skogen hittar hon en grav där en liten pojke ligger begravd   ? hennes egen son. Greta chockas svårt och börjar leta efter den person hon en gång var.

Läs mer: Lucinda Riley – alla böcker i serien ”De sju systrarna”

Mattias Timander, redaktör:

Jag läser På spaning efter den tid som flytt av Marcel Proust och lyssnar på Brev till mannen av Bianca Kronlöf.

Bok 1

På spaning efter den tid som flytt. I av Marcel Proust

Marcel Prousts romansvit i sju delar är ett av litteraturhistoriens mest kända och verk, och den som vill ta sig an ett läsprojekt som heter duga har här nästan 4000 sidor framför sig. En madeleinekaka doppad i lindsblomste återuppväcker huvudpersonens barndomsminnen och sviten består av berättarens återblickar till barndomen och det borgerliga livet i Paris från 1880 och 40 år framåt.

Läs mer: 18 böcker du säger att du har läst fast du inte har det

Bok 2

Brev till mannen av Bianca Kronlöf

Få har nog missat att komikern och skådespelaren Bianca Kronlöf debuterat som författare i höst. I hennes starka bok skriver hon brev till män mött och det handlar om känslor, sex, våld och maskulinitet. Texterna riktar sig till både släktingar och ragg. Till den ofödde sonen. Till den som gått på myten och till den som aldrig har höjt handen.

Läs merBianca Kronlöf till mannen: ”Du kan inte fortsätta vara tyst, kom igen nu. Ditt engagemang behövs.”

Linnéa Ivares, redaktör:

Jag läser En av oss ljuger av Karen M Mc.Manus och lyssnar på 36 frågor om kärlek av Callum Bloodworth.

Bok 1

En av oss ljuger av Karen M. Mcmanus

danskt band
Köp boken

En nörd, en sportkille och en prom queen. Ett mord. Vem litar du på? Karens M. McManus En av oss ljuger beskrevs av en amerikansk recensent som en blandning av Pretty little liars och Breakfast club. Det handlar om fem personer som får kvarsittning. Alla har hemligheter, och bara fyra av dem kommer levande därifrån.

Bok 2

36 frågor om kärlek av Callum Bloodworth

Inbunden
Köp boken

En romantisk komedi fylld med humor och svärta! I Callum Bloodworths 36 frågor om kärlek får vi bekanta oss med singeln Dylan Lantz. Han har gått med på sin mammans förslag om att gå på en blinddejt. Med hjälp av 36 frågor försöker att vinna dejten Noras kärlek, men det finns två problem. Han har inte berättat om sin bror Max. Och inte heller om Emma. Han bästis och roomie som hittills varit den viktigaste kvinnan för honom.

Andrea Lindelöw, praktikant:

Jag läser Fråga aldrig om Marianne av Carolina Neurath och lyssnar på Tim – biografin om Avicii av Måns Mosesson.

Bok 1

Fråga aldrig om Marianne av Carolina Neurath

I sin nya bok Fråga aldrig om Marianne utforskar och återberättar Carolina Neurath sin släkts mörka hemlighet. Hon skriver om sin farmors syster Ingrid. Kvinnan vars dröm om ett äventyrligt liv tar henne från gården i Småland till Paris där hon i slutet av 50-talet träffar sin stora kärlek. Det är ett stormigt äktenskap som kommer att sluta i en katastrof. För 30 år efter deras möte återvänder hon till Sverige och i bagaget bär hon med sig en tragedi och sju år i franskt fängelse.

Läs mer: 7 uppslukande romaner om familjehemligheter

Bok 2

Tim av Måns Mosesson

Inbunden
Köp boken

Avicii påverkade både musikindustrin och fans över hela världen. Nu kommer biografin om Tim Bergling – en berättelse om en musikalisk visionär som inte väjer för de svårigheter som artisten gick igenom. Den undersökande journalisten Måns Mosesson har under arbetet med biografin intervjuat Tim Berglings familj, vänner och musikerkollegor och rest i Tims fotspår jorden runt, från barndomens gator i Stockholm till Miami, Ibiza och Los Angeles.

Läs mer: Nu kommer biografin om Avicii

Linda Fritiofsson, redaktör

Jag läser Små dygder av Natalia Ginzburg och lyssnar på Depphjärnan av Anders Hansen.

Bok 1

Små dygder av Natalia Ginzburg

Inbunden
Köp boken

Författaren Natalia Ginzburg var under hela sitt liv politisk aktiv och på 80-talet satt hon som ledamot i det italienska parlamentet. Bland hennes verk utmärker sig Små dygder som nu kommit på svenska med det här vackra omslaget. Essäerna kretsar kring vänskap, äktenskap och föräldraskap i efterkrigstidens Europa. Från den italienska landsbygden, där Ginzburg levde i exil under fascismen, rör sig texterna vidare till sextiotalets London.

”Jag älskar och beundrar verkligen ‘Små dygder’.” Zadie Smith

Bok 2

Depphjärnan av Anders Hansen

Att höra att ångest och depressioner är naturliga tillstånd och kvarlevor från urminnes tider ger någon slags tröst. För vi är faktiskt inte gjorda för att jämt vara glada. Anders Hansen som blivit något av en rockstjärna inom populärvetenskapen är tillbaka med en ny bok. I Depphjärnan reder han ut varför vi mår så dåligt när vi har det så bra. Han skriver hur vårt mående fungerar och om hur vi kan ta bättre hand om vår hjärna och vår kropp. Som vanligt är det kunnigt, intressant och tillgängligt!

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!