6 romaner om känsliga kulturmän
Boktips

6 romaner om känsliga kulturmän

De skapar, de lider, de KÄNNER. Nina Lykkes roman "Vi är inte här för att ha roligt" går i spetsen för en ny boktrend: den som visar upp mer eller mindre kränkta kulturmän som ändå får som de vill till slut. Vi relaterar!

Av: Johanna Stenius
Foto: Shutterstock
Publicerad: 12 juni 2023

De skapar, de lider, de KÄNNER. Nina Lykkes roman "Vi är inte här för att ha roligt" går i spetsen för en ny boktrend: den som visar upp mer eller mindre kränkta kulturmän som ändå får som de vill till slut. Vi relaterar!

Begreppet kulturman presenterades av journalisten Åsa Beckman redan 2014, långt före Metoo, långt före allt vi nu vet om vad som kunde ingå i begreppet. I en krönika förutspådde hon då hans snara död. Detta motsades alternativt prisades sedan av andra  (bland andra filmaren Ruben Östlund och Rättviseförmedlingens grundare Lina Thomsgård,). Snart firar kulturmannan 10-årsjubileum som namngivet fenomen finns i allra högsta grad fortfarande , både i verkligheten och i fiktionen.

Kulturmannen har många älskansvärda egenskaper. Den viktigaste: frihetsbehovet. Han vill till varje pris få tänka fritt och skapa stort. Därför sätter han ofta en ära i stå fri från alla moralsystem – Kyrkan! Borgerligheten! Konvenansen! – som han gärna gisslar. Han vill blottlägga människans förljugenhet. Somliga dagar tyngs Kulturmannen av att vara den ende som ser och hemfaller då gärna åt tungsinne, ibland till och med cynism. För att råda bot på ledan söker han de autentiska ögonblicken, gärna omtumlande möten, där han återigen får kontakt med livsgnistan.

(Åsa Beckman i Dagens Nyheter, april 20214)

Test: är du en kulturman?

I Hallands Nyheter finns ett test som ska vara utformat av Ebba Witt-Brattström som lätt avslöjar kulturmannen enligt fasta kriterier:

1) Är du man?

2) Jämför du dig med Strindberg?
3) Håller du hov på fester och citerar dig själv?
4) Läser du bara manliga författare?
5) Känner du dig anklagad av genusanalyser?
6) Hänvisar du ofta till Schiller och Heidegger?
7) Utnyttjar du din position för att ragga på kvinnor?

Testet får oss att komma till klarhet: det finns många kulturmän därute. Låt oss läsa om dem!

6 romaner om kulturmannen

Bok 1

Vi är inte här för att ha roligt av Nina Lykke

Inbunden
Köp boken

Knut, en medelålders författare, känner livets vikt tynger honom när han allt oftare överskuggas av yngre, mer banbrytande talanger. Tjugo år tidigare var han känd för en framgångsrik roman, men har sedan dess kämpat för att reproducera sin tidigare succé. Men nu står en ny möjlighet framför Knut: en inbjudan till litteraturfestivalen i Lillehammer!  Visserligen blev han inbjuden i sista minuten som ersättare, och visserligen ska han sitta på scen med den kvinnliga författare som pekat ut honom som förövare i sin senaste bok. Men han tänker omfamna denna andra chans med hopp och beslutsamhet.

Översättare: Marianne Mattsson

Bok 2

Bara en kram av Henrik Bromander

Jens Svanström kämpar för att sätta sitt avtryck på Göteborgs indiescen, och när han börjar publicera djärva artiklar om jämställdhet och mansdominans, tar hans karriär fart. Hans genombrott leder till rollen som chefredaktör för en lokal gratistidning med ambitioner att vara en modern, feministisk röst som ska revolutionera världen. Men snart börjar olycksbådande rykten om Jens cirkulera, rykten om påträngande beteende och till och med övergrepp. Jens, som alla känner som en snäll kille, står inför en storm av ryktesspridning. Plötsligt hittas hans dator kastad på en trottoar – varför ligger den där? På datorn finns två dokument: en dagbok och en roman, och du kan inte låta bli att börja läsa. Bara en kram avslutar Henrik Bromanders trilogi om samtida maskulinitet, med fokus på kulturmannen.

Bok 3

Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson

I Lena Anderssons numera klassikerhyllade roman om olycklig kärlek är inte kulturmannen huvudperson, men absolut central som fokus för Ester Nilssons plågsamma förälskelse. Hugo Rask, konstnär och kulturman in i minsta detalj: äldre ,hyllad, omgiven av beundrare.

Bok 4

Andromeda av Therese Boman

I en roman skriven efter Metoo men vars handling är förlagd före, upprättar Therese Boman ett sorts försvarstal för kulturmannen, den snälla.

Sofie, praktikant på bokförlaget Rydéns, finner sig under beskydd av den äldre, vita, och bildade Gunnar, en man som ser något hos Sofie som han identifierar med. Tack vare deras gemensamma bakgrund från enklare miljöer och en brinnande passion för litteratur, har de båda hittat sin väg till förlaget, där Gunnar tidigare har startat en kvalitetslitterär serie, Andromeda. Torsdagsmiddagarna på Bakfickan, med delad flaska Chablis och litterära diskussioner, blir en gemensam scen för dem. Genom detta ger Therese Bohman en sorts kontroversiell  hyllning till den kritiserade kulturmannen och en kärleksförklaring till litteraturen.

”Jag älskar när män förklarar saker för mig”, sa jag och vi skrattade åt det eftersom det lät som ett skämt, trots att det inte var det.

/Ur Andromeda

Bok 5

Hustrun av Meg Wolitzer

På ett flygplan mot Helsingfors, där hennes man, den erkände och självbelåtne amerikanska författaren Joe Castleman ska ta emot ett prestigefyllt litteraturpris, bestämmer sig Joan Castleman för att lämna honom. Efter årtionden av självuppoffringar och försakade författardrömmar är hennes tålamod uttömt. Med den framstående kulturmannen, Joe, i fokus leder Meg Wolitzer oss genom deras äktenskaps prövningar, från deras första möte på college till en skakande hemlighets avslöjande. Wolitzers roman, ett elegant och bitande utforskande av livsval, äktenskap och skrivande, är en komisk och insiktsfull resa.

Översättare: Peter Samuelsson

Bok 6

De polyglotta älskarna av Lina Wolff

Lina Wolffs andra roman, De polyglotta älskarna, framställer män som bildade vampyrer som återhämtar sig genom att utnyttja kvinnor som längtar efter intimitet – med författaren Max Lamas som det värsta exemplet.  Han drömmer om en älskarinna som förstår alla hans språk, reser från Stockholm till Italien och möter en markisinna på randen till ruiner. Samtidigt i Skåne, sätter 36-åriga Ellinor in en kontaktannons i sökandet efter en öm, men inte för öm man. Denna komplexa roman fokuserar på den manliga blicken på kvinnan, förförelsens och förnedringens spel, älskarnas smärtsamma situation, och längtan efter förståelse.

Läs mer