9 romaner som utspelar sig i förlagsvärlden
Boktips

9 romaner som utspelar sig i förlagsvärlden

TV-serien "Kärlek och anarki", som utspelade sig på det fiktiva bokförlaget Lund & Lagerstedt, lockade många med sin kittlande skildring av förlagsvärlden. Bokbranschen utgör också kuliss i många bra böcker. SelmaStories har listat några av dem.

Av: SelmaStories
Fotograf: Getty
Publicerad: 02 april 2022

TV-serien "Kärlek och anarki", som utspelade sig på det fiktiva bokförlaget Lund & Lagerstedt, lockade många med sin kittlande skildring av förlagsvärlden. Bokbranschen utgör också kuliss i många bra böcker. SelmaStories har listat några av dem.

Bok 1

Välkommen till Evigheten av Camilla Grebe

Den nya boken i Camilla Grebes spänningsserie Flickorna och mörkret heter Välkommen till evigheten. Till skillnad från exempelvis boken Skuggjägaren har Grebe den här gången uppehållit sig vid den bransch hon själv jobbar i. Huvudkaraktären i romanen, Lykke Andersen, är nämligen förlagsredaktör och gift med Sveriges mest kända författare. Det mycket litterära paret bjuder in till en stor kräftskiva, under vilken en ung flicka mördas. Lykkes två tvillingsöner anklagas för morden, och på så sätt är Välkommen till evigheten en klassisk deckargåta, eftersom den uppehåller sig vid mysteriet om det slutna rummet. Någon av de som var där är skyldig. Men vem?

Bok 2

Debutanten av Christina Erikson

Bok 3

Schack under vulkanen av Håkan Nesser

Bok 4

Medan världen ser på av Anna Larsson

Sara är ekonom på ett mindre bokförlag i Stockholm, vars främsta författare Eben Carlsson just upptäckts av Hollywood. Sara får följa med over there som förlagets representant, och möter då den berömde skådespelaren John Williams, som till en början verkar dryg och arrogant. En gnista uppstår och Sara tvingas ställa sig frågan om de båda, som inte tycks ha något gemensamt och kommer från skilda världar, kanske trots allt kunde ha en framtid tillsammans?

Bok 5

Senare av Stephen King

Stephen Kings nya roman utspelar sig i bokbranschen och ryktas vara en av hans bästa böcker på länge. Det handlar om Jamie Conklin, sonen till en ensamstående, hårt arbetande mor. Han vill bara ha en vanlig och normal barndom. Men Jamie är inte ett vanligt barn – han ser vad ingen annan kan se och vet saker som ingen annan kan veta. Och priset han får betala för att hjälpa polisen jaga en mördare från andra sidan graven är högre än han någonsin kunnat föreställa sig.

Bok 6

Samlade verk av Lydia Sandgren

Inbunden
Köp boken
Bok 7

"Mellan raderna" av Johanna Schreiber

I vår är författaren Johanna Schreiber aktuell med den första delen i en ny serie som utspelar sig i bokförlagsvärlden. Huvudpersonen är PR-strategen Emily som jobbar på Schantz förlag. Hon försöker läka efter en uppslitande skilsmässa, och anpassa sig till ett liv som varannan vecka-förälder. När hon träffar den karismatiske serietecknaren Herman på förlagets sommarfest slår det gnistor direkt. Samtidigt pågår en maktkamp på förlaget. Grundaren Otto Schantz har gått ur tiden. Vem av hans arvtagare ska gå vinnande ur striden om förlaget?

Bok 8

För såna som oss av Henrik Karlsson, Tiina Nevala

Tiina Nevala och Henrik Karlsson hade själva jobbat flera år i förlagsvärlden när de skrev den här feelgoodromanen om kärlek i bokbranschen. Det handlar om förlagsredaktören Liv och den nydumpade litteraturvetaren Jens. De träffas på en stenmur i den grekiska natten och ingen av dem tror att det är något mer än ett slumpartat möte mellan två främlingar som aldrig mer kommer att ses. De känner inte ens till varandras namn. Men hemma i Sverige, i den grå vardagens klor, kommer deras vägar att korsas igen.

Bok 9

"Grand final i skojarbranschen" av Kerstin Ekman

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!