Foto: Shutterstock 11 böcker att ge bort i studentpresent
Biografier

11 böcker att ge bort i studentpresent

Studenttider kan innebära presentpanik. SelmaStories listar elva böcker som passar att ge till den som ska flyga ut i livet.

Av: SelmaStories
Publicerad: 25 april 2021

Studenttider kan innebära presentpanik. SelmaStories listar elva böcker som passar att ge till den som ska flyga ut i livet.

Bok 1

"Det anstår mig icke att göra mig mindre än jag är" och andra citat av kvinnor av Annika Persson

En perfekt present för studenten som ska hålla tal, eller som vill låta sig inspireras. Titeln Det anstår mig icke att göra mig mindre än jag är är ett uttal av Edith Södergran och representerar bokens kärna. Denna presentbok är en samling smarta, tankeväckande, roliga, peppande och ibland utmanande citat av kvinnor, kända som okända. Från så långt tillbaka som till 1300-talet fram till det som sagts igår. Njut av deras formuleringsförmåga. En hyllning till kvinnor världen över, med starka citat i urval av journalisten och författaren Annika Persson.

Bok 2

"Snabbt, gott och billigt" av Jenny Warsén

En kokbok med snabblagade och billiga recept som passar den nybakade studenten. Den här boken är uppdelad i sex kapitel och rymmer hela 80 recept med allt-i-ett-rätter som sköter sig själva i ugnen medan man sysslar med annat, enkla och snabblagade soppor, festligare rätter som sätter guldkant på vardagen, matiga mellanmål i hast, samt lättlagade och väldigt mumsiga bakverk och desserter – alla med Jennys signum: klassiker med en unik twist!

Bok 3

"Städa hållbart med ekotipset" av Ellinor Sirén

En bok som passar till studenten som ska flytta hemifrån, eller till alla som vill ha rent hemma med rent miljösamvete. Lär dig göra egna billiga städprodukter, och hur du får riktigt bra snurr på den årliga storstädningen och alla veckostädningar. Här finns också många fiffiga ekohacks – som hårsnoddar av trasiga nylonstrumpbyxor, eller hur du får skosulor att bli vita igen. Snart är ugnen och spisen skinande rena, kakelfogarna vita, fönsterrutorna kristallklara och madrasserna fräscha.

Bok 4

"Kejsarn av Portugallien" av Selma Lagerlöf

En fin klassiker man vill ha bokhyllan! Dottern Klara Fina Gulleborg är ljuset i torparen Jans liv. Han älskar henne över allt annat, men när hon flyttar till Stockholm och slutar höra av sig vandrar han in i vansinnets rike. I drömriket Portugallien är dottern kejsarinna och han kejsare. Selma Lagerlöfs roman är en fängslande berättelse om faderskärlek, galenskap och förnekelse.

Läs mer: 10 klassiker du kan lyssna på

Bok 5

Svenska noveller - från Almqvist till Stoor under redaktion av Ingrid Elam och Jerker Virdborg

En maffig antologi till den litteraturintresserade studenten. Svenska noveller från Almqvist till Stoor vänder sig till både den nyfikna och experten och kan ses som en systerbok till Svensk poesi som gavs ut 2016. Mer än nittio noveller, såväl kanoniserade klassiker som bortglömda pärlor, av kända och okända författare, har samlats av redaktörerna Ingrid Elam och Jerker Virdborg . En bok att läsa och behålla för alla tider!

Bok 6

"Baka på 30 minuter" av Nina Hermansen

Ont om tid och fikasugen? I matbloggaren Nina Hermansens nya kokbok hittar du snabba godsaker för alla smaker: snittkakor, kladdkakor, kanelbullemuggkaka, chokladkubbar, blåbärsbullar, nutellabullar, äppelgifflar och mycket mer. Från första tanken på kaffebröd till färdiggräddat på under en halvtimme.

Bok 7

"Hundra år av ensamhet" av Gabriel Garcia Marquez

Den här vackra nyutgåvan av Hundra år av ensamhet är en fin present. Gabriel García Márquezs släktkrönika från 1967 är ett av den latinamerikanska litteraturens stora mästerverk. Boken som hör till genren magisk realism skildrar sju generationer i familjen Buendía, och vi får följa deras liv i den colombianska byn Macondo som först grundades av José Arcadio Buendía. Boken har sålt i över 30 miljoner exemplar och i fjol kom den i nyöversättning av Lina Wolff.

Läs mer: Släktkrönikor – 7 myllrande berättelser som spänner över generationer

Bok 8

"Berör och förstör - dikter för unga" i urval av Athena Farrokhzad och Kristofer Folkhammar

I början av 2000-talet kom antologin Kärlek och uppror där Siv Widerberg och Anna Artén hade samlat 210 dikter för unga människor. För ett par år sedan kom en ny och fin samling med dikter för unga. Athena Farrokhzad och Kristofer Folkhammar har gjort urvalet till Berör och förstör som introducerar en ung generation för svensk poesi.

Läs mer: 8 starka diktsamlingar att återvända till

Bok 9

"Digital tsunami" av Katarina Gospic

Tänk dig att kunna förutse cancer innan ens tumören uppstått, förutspå en epidemi innan det blir en pandemi, se till att val blir rakt igenom demokratiska eller varför inte göra oss koldioxidneutrala? Hjärnforskaren Katarina Gospics bok Digital tsunami är för dig som vill förstå hur digitalisering och teknologiska landvinningar faktiskt kan vara det som – på många plan – räddar mänskligheten. Om de används rätt, i rätt händer. Då kan vi inte bara lyfta människor ur fattigdom och få bättre hälsa, utan till och med rädda vår planet!

Bok 10

"Närmare naturen" av Åsa & Mats Ottosson och Roine Magnusson

Varför mår vi så bra av att vistas ute i naturen? Åsa och Mats Ottosson försöker svara på frågan i den här populärvetenskapliga boken. Bland träden och fåglarna, i solen och vid vattnet känns våra bekymmer mindre tunga. Efter snart fyrtio år av forskning i ämnet har naturens förmåga att göra oss friskare, gladare, lugnare och smartare blivit erkänd på allvar. Det vi inte pratar lika mycket om är att naturen också kan bygga trygghet och existentiellt fotfäste.

Läs mer: Böckerna som tar oss ut i naturen

Bok 11

"Bäst i test" av David Sundin

Här är boken som låter dig skapa en hemmaversion av succéprogrammet ”Bäst i test”. David Sundin bjuder på tester som kan utföras tillsammans i lag, mot varandra som i tv-programmet men även helt på egen hand. Dessutom: Anekdoter från inspelningarna av programmet, quiz, guide till att anordna den bästa Bäst i test-festen samt ett alldeles enastående förord av den allsmäktiga Babben Larsson.

Läs mer: Nu kommer ”Bäst i test” – boken som är baserad på succéprogrammet

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!