Foto: Shutterstock 12 böcker att ge bort i studentpresent
Biografier

12 böcker att ge bort i studentpresent

Studenttider kan innebära presentpanik. SelmaStories listar tolv böcker som passar att ge till den som ska flyga ut i livet.

Av: SelmaStories
Publicerad: 21 mars 2023

Studenttider kan innebära presentpanik. SelmaStories listar tolv böcker som passar att ge till den som ska flyga ut i livet.

Bok 1

Vill du kyssa en rebell? av Eva-Stina Byggmästar

Inbunden
Köp boken

Kärleken är en mystisk kraft – en grizzly med bruna ögon, en kraft som tar tag i våra hjärtan och leder oss på en resa genom jorden och dess hemligheter. Genom dess algoritmiska magi kan vi uppleva hela kosmos och dess ofattbara skönhet. Men när orden tar slut och allt som finns kvar är hjärtesorgen och tårarna, så är det kärleken som är vår grundbult och räddning.

Eva-Stina Byggmästar fångar detta perfekt i sin hyllning till livet och rebellerna som vågar älska.

Bok 2

Den nya ölkulturen av Sanna Lindberg

Inbunden
Köp boken

Svensk ölkultur har tagit världen med storm och det har skett en explosion av hantverksbryggerier runt om i landet under 2000-talet. Journalisten Sanna Lindberg ger en historisk bakgrund och beskriver den spännande och glödheta dryckesscenen i Sverige idag. Experimentlustan är enorm och bryggerierna har blivit nya mötesplatser. Hon tar upp utmaningarna med att brygga helt och hållet inhemskt, och ger tips på hur man bäst kombinerar öl och mat. Boken är en perfekt guide för både nybörjare och ölkonnässörer som vill uppleva den fantastiska svenska ölkulturen.

Bok 3

Expertparadoxen av Emma Frans

Kartonnage
Köp boken

Under hela skolgången får eleven sin kunskap om vad som är rätt och fel, fakta eller fiktion oftast från de vuxna i hemmet och på skolan. Men för den som ska ta studenten och flyga ut i vuxenlivet, vems kunskap ska man då lita på för att navigera genom livet? Experter och forskare är ju ett uppenbart svar, men är det så enkelt att lita blint på dem? Ibland kan också forskare vara oeniga och ha fel. Så när ska du lyssna på forskarna? Och vad händer när de har fel? Expertparadoxen är en bok som ger läsaren de verktyg som behövs för att ta hjälp av andras kunskap på bästa möjliga sätt.
Bok 4

Bäst i test 2 av David Sundin

Kartonnage
Köp boken

Boken Bäst i test blev årets mest sålda fackbok i Sverige 2021, här är uppföljaren redo att underhålla Sverige med ännu mera tester för hemmabruk. Perfekt att ge bort i present till den som vill liva upp vardagen eller festen.

David Sundin delar med sig minnen från inspeningarna av det populära tv-programmet, och bjuder på kluriga, knasiga och kreativa utmaningar du kan göra på egen hand, i grupp eller tävla mot varandra. Här kan du med de hela 201 (och ett halvt) tester prova olika utmanande test, eller skapa din egen Bäst i test-kväll där du är ledaren.

Bok 5

Edward Bloms etikettbok av Edward Blom

halvklotband
Köp boken

För den som ska ta studenten och bli vuxen på riktigt kanske det är dags för denne att börja anordna egna middagar och fester. Sveriges favoritgastronom och kulturhistoriker Edward Blom ger svar på alla etikettfrågor du eller någon annan någonsin grubblat över, berättat med roliga anekdoter. Allt från middagsbjudningar, bordsskick och restaurangbesök till livets avgörande tillfällen som barndop, bröllop och begravningar.

Bok 6

Vegansk hemkunskap av Gustav Johansson

Inbunden
Köp boken

Vegansk hemkunskap är en utmärkt present för den som är nyfiken på vegansk matlagning, men inte riktigt vet var hen ska börja. Gustav Johansson, driver Sveriges största veganska blogg Jävligt gott och berättar här om tekniker och råvaror och visar hur du kan använda dem på olika sätt. Recepten är enkla – de innehåller sällan fler än sju ingredienser och är klara på omkring 30 minuter – och är självklart supergoda.

Bok 7

Det anstår mig icke att göra mig mindre än jag är och andra citat av kvinnor av Flera Författare, Annika Persson

Kartonnage
Köp boken

En perfekt present för studenten som ska hålla tal, eller som vill låta sig inspireras. Titeln Det anstår mig icke att göra mig mindre än jag är är ett uttal av Edith Södergran och representerar bokens kärna. Denna presentbok är en samling smarta, tankeväckande, roliga, peppande och ibland utmanande citat av kvinnor, kända som okända. Från så långt tillbaka som till 1300-talet fram till det som sagts igår. Njut av deras formuleringsförmåga. En hyllning till kvinnor världen över, med starka citat i urval av journalisten och författaren Annika Persson.

Bok 8

Snabbt, gott och billigt! av Jenny Warsén

danskt band
Köp boken

En kokbok med snabblagade och billiga recept som passar den nybakade studenten. Den här boken är uppdelad i sex kapitel och rymmer hela 80 recept med allt-i-ett-rätter som sköter sig själva i ugnen medan man sysslar med annat, enkla och snabblagade soppor, festligare rätter som sätter guldkant på vardagen, matiga mellanmål i hast, samt lättlagade och väldigt mumsiga bakverk och desserter – alla med Jennys signum: klassiker med en unik twist!

Bok 9

Städa hållbart med Ekotipset av Ellinor Sirén

Inbunden
Köp boken

En bok som passar till studenten som ska flytta hemifrån, eller till alla som vill ha rent hemma med rent miljösamvete. Lär dig göra egna billiga städprodukter, och hur du får riktigt bra snurr på den årliga storstädningen och alla veckostädningar. Här finns också många fiffiga ekohacks – som hårsnoddar av trasiga nylonstrumpbyxor, eller hur du får skosulor att bli vita igen. Snart är ugnen och spisen skinande rena, kakelfogarna vita, fönsterrutorna kristallklara och madrasserna fräscha.

Bok 10

Kejsarn av Portugallien av Selma Lagerlöf

En fin klassiker man vill ha bokhyllan! Dottern Klara Fina Gulleborg är ljuset i torparen Jans liv. Han älskar henne över allt annat, men när hon flyttar till Stockholm och slutar höra av sig vandrar han in i vansinnets rike. I drömriket Portugallien är dottern kejsarinna och han kejsare. Selma Lagerlöfs roman är en fängslande berättelse om faderskärlek, galenskap och förnekelse.

Läs mer: 10 klassiker du kan lyssna på

Bok 11

Svenska noveller av Jerker Virdborg, Ingrid Elam

En maffig antologi till den litteraturintresserade studenten. Svenska noveller från Almqvist till Stoor vänder sig till både den nyfikna och experten och kan ses som en systerbok till Svensk poesi som gavs ut 2016. Mer än nittio noveller, såväl kanoniserade klassiker som bortglömda pärlor, av kända och okända författare, har samlats av redaktörerna Ingrid Elam och Jerker Virdborg . En bok att läsa och behålla för alla tider!

Bok 12

Baka på 30 minuter av Nina Hermansen

Inbunden
Köp boken

Ont om tid och fikasugen? I matbloggaren Nina Hermansens nya kokbok hittar du snabba godsaker för alla smaker: snittkakor, kladdkakor, kanelbullemuggkaka, chokladkubbar, blåbärsbullar, nutellabullar, äppelgifflar och mycket mer. Från första tanken på kaffebröd till färdiggräddat på under en halvtimme.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!