Foto: Shutterstock 11 böcker att ge bort i studentpresent
Biografier

11 böcker att ge bort i studentpresent

Studenttider kan innebära presentpanik. SelmaStories listar fjorton böcker som passar att ge till den som ska flyga ut i livet.

Av: SelmaStories
Publicerad: 30 maj 2022

Studenttider kan innebära presentpanik. SelmaStories listar fjorton böcker som passar att ge till den som ska flyga ut i livet.

Bok 1

Bäst i test 2 av David Sundin

Inbunden
189 kr 199 kr
Köp boken

Boken Bäst i test blev årets mest sålda fackbok i Sverige 2021, här är uppföljaren redo att underhålla Sverige med ännu mera tester för hemmabruk. Perfekt att ge bort i present till den som vill liva upp vardagen eller festen.

David Sundin delar med sig minnen från inspeningarna av det populära tv-programmet, och bjuder på kluriga, knasiga och kreativa utmaningar du kan göra på egen hand, i grupp eller tävla mot varandra. Här kan du med de hela 201 (och ett halvt) tester prova olika utmanande test, eller skapa din egen Bäst i test-kväll där du är ledaren.

Bok 2

Edward Bloms etikettbok av Edward Blom

Inbunden
219 kr
Köp boken

För den som ska ta studenten och bli vuxen på riktigt kanske det är dags för denne att börja anordna egna middagar och fester. Sveriges favoritgastronom och kulturhistoriker Edward Blom ger svar på alla etikettfrågor du eller någon annan någonsin grubblat över, berättat med roliga anekdoter. Allt från middagsbjudningar, bordsskick och restaurangbesök till livets avgörande tillfällen som barndop, bröllop och begravningar.

Bok 3

Vegansk hemkunskap av Gustav Johansson

Inbunden
239 kr
Köp boken

Vegansk hemkunskap är en utmärkt present för den som är nyfiken på vegansk matlagning, men inte riktigt vet var hen ska börja. Gustav Johansson, driver Sveriges största veganska blogg Jävligt gott och berättar här om tekniker och råvaror och visar hur du kan använda dem på olika sätt. Recepten är enkla – de innehåller sällan fler än sju ingredienser och är klara på omkring 30 minuter – och är självklart supergoda.

Bok 4

"Det anstår mig icke att göra mig mindre än jag är" och andra citat av kvinnor av Flera Författare, Annika Persson

Inbunden
169 kr
Köp boken

En perfekt present för studenten som ska hålla tal, eller som vill låta sig inspireras. Titeln Det anstår mig icke att göra mig mindre än jag är är ett uttal av Edith Södergran och representerar bokens kärna. Denna presentbok är en samling smarta, tankeväckande, roliga, peppande och ibland utmanande citat av kvinnor, kända som okända. Från så långt tillbaka som till 1300-talet fram till det som sagts igår. Njut av deras formuleringsförmåga. En hyllning till kvinnor världen över, med starka citat i urval av journalisten och författaren Annika Persson.

Bok 5

Snabbt, gott och billigt! av Jenny Warsén

Inbunden
219 kr
Köp boken

En kokbok med snabblagade och billiga recept som passar den nybakade studenten. Den här boken är uppdelad i sex kapitel och rymmer hela 80 recept med allt-i-ett-rätter som sköter sig själva i ugnen medan man sysslar med annat, enkla och snabblagade soppor, festligare rätter som sätter guldkant på vardagen, matiga mellanmål i hast, samt lättlagade och väldigt mumsiga bakverk och desserter – alla med Jennys signum: klassiker med en unik twist!

Bok 6

Städa hållbart med Ekotipset av Ellinor Sirén

Inbunden
219 kr
Köp boken

En bok som passar till studenten som ska flytta hemifrån, eller till alla som vill ha rent hemma med rent miljösamvete. Lär dig göra egna billiga städprodukter, och hur du får riktigt bra snurr på den årliga storstädningen och alla veckostädningar. Här finns också många fiffiga ekohacks – som hårsnoddar av trasiga nylonstrumpbyxor, eller hur du får skosulor att bli vita igen. Snart är ugnen och spisen skinande rena, kakelfogarna vita, fönsterrutorna kristallklara och madrasserna fräscha.

Bok 7

Kejsarn av Portugallien av Selma Lagerlöf

Inbunden
79 kr
Köp boken

En fin klassiker man vill ha bokhyllan! Dottern Klara Fina Gulleborg är ljuset i torparen Jans liv. Han älskar henne över allt annat, men när hon flyttar till Stockholm och slutar höra av sig vandrar han in i vansinnets rike. I drömriket Portugallien är dottern kejsarinna och han kejsare. Selma Lagerlöfs roman är en fängslande berättelse om faderskärlek, galenskap och förnekelse.

Läs mer: 10 klassiker du kan lyssna på

Bok 8

Svenska noveller av Jerker Virdborg, Ingrid Elam

Inbunden
279 kr
Köp boken

En maffig antologi till den litteraturintresserade studenten. Svenska noveller från Almqvist till Stoor vänder sig till både den nyfikna och experten och kan ses som en systerbok till Svensk poesi som gavs ut 2016. Mer än nittio noveller, såväl kanoniserade klassiker som bortglömda pärlor, av kända och okända författare, har samlats av redaktörerna Ingrid Elam och Jerker Virdborg . En bok att läsa och behålla för alla tider!

Bok 9

Baka på 30 minuter av Nina Hermansen

Inbunden
209 kr
Köp boken

Ont om tid och fikasugen? I matbloggaren Nina Hermansens nya kokbok hittar du snabba godsaker för alla smaker: snittkakor, kladdkakor, kanelbullemuggkaka, chokladkubbar, blåbärsbullar, nutellabullar, äppelgifflar och mycket mer. Från första tanken på kaffebröd till färdiggräddat på under en halvtimme.

Bok 10

Hundra år av ensamhet av Gabriel García Márquez

Inbunden
209 kr
Köp boken

Den här vackra nyutgåvan av Hundra år av ensamhet är en fin present. Gabriel García Márquezs släktkrönika från 1967 är ett av den latinamerikanska litteraturens stora mästerverk. Boken som hör till genren magisk realism skildrar sju generationer i familjen Buendía, och vi får följa deras liv i den colombianska byn Macondo som först grundades av José Arcadio Buendía. Boken har sålt i över 30 miljoner exemplar och i fjol kom den i nyöversättning av Lina Wolff.

Läs mer: Släktkrönikor – 7 myllrande berättelser som spänner över generationer

Bok 11

Närmare naturen av Åsa Ottosson, Mats Ottosson

Inbunden
219 kr
Köp boken

Varför mår vi så bra av att vistas ute i naturen? Åsa och Mats Ottosson försöker svara på frågan i den här populärvetenskapliga boken. Bland träden och fåglarna, i solen och vid vattnet känns våra bekymmer mindre tunga. Efter snart fyrtio år av forskning i ämnet har naturens förmåga att göra oss friskare, gladare, lugnare och smartare blivit erkänd på allvar. Det vi inte pratar lika mycket om är att naturen också kan bygga trygghet och existentiellt fotfäste.

Läs mer: Böckerna som tar oss ut i naturen

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!