15 böcker som hjälper dig imponera till middag och fest
Boktips

15 böcker som hjälper dig imponera till middag och fest

Vankas det party? Här har vi samlat böcker med tips och recept för små och stora middagsbjudningar och festliga tillfällen. Allt om dukning, lekar för vuxna, mat och dryck som skapar minnesvärda kvällar.

Av: Andrea Lindelöw
Fotograf: Getty
Publicerad: 20 juli 2023

Vankas det party? Här har vi samlat böcker med tips och recept för små och stora middagsbjudningar och festliga tillfällen. Allt om dukning, lekar för vuxna, mat och dryck som skapar minnesvärda kvällar.

Bok 1

Finger food - snacks, plockmat och desserter av Christin Kashou

Inbunden
Köp boken

Upptäck en kulinarisk fest i Finger Food – Snacks, Plockmat och Desserter där Sveriges mästerkock-vinnare, Christin Kashou, delar med sig av sina bästa recept på aptitretande små rätter och mingelmat. Dessa lyxiga munsbitar är avsedda att njutas med händerna och kan till och med tjäna som huvudrätter. Med fokus på ostasiatisk mat, berikat med influenser från det palestinska köket, utforskar boken kapitelvis olika smaker – från snacks, grillat och friterat till bröd, drinkar och desserter. Här hittar mängder av goda recept på snacks, grillat, friterat, bröd, drinkar och desserter. Med dessa kan du laga mat med finess!

Bok 2

Sallader med smak av Ylva Bergqvist

Inbunden
Köp boken

En välsmakande sallad är en perfekt måltid som är både smakrik och mättande samtidigt som den är näringsrik och stärkande. Denna bok innehåller 60 recept, både vegetariska och icke-vegetariska, som passar för alla tillfällen. Sallader har sin egen anatomi och byggstenar, och boken ger tips på hur man kan tänka när man sätter samman dem. I Ylva Bergqvists matlagning finns smaker från hela världen och hon är en mästare på att höja enkla rätter till nya höjder.

Bok 3

Vardagsvackert och festfyrverkeri av Helena Lyth

Inbunden
Köp boken

Det här är en bok som ger inspiration för hela året genom finurliga projekt som man kan göra själv tillsammans med goda, enkla recept. Helena Lyth, som är en kreatör och inspiratör, har samlat sina favoriter för att fira högtider och årstider. Boken börjar med nyårsdagen till juldagen – med tips och trick för att fylla hela året med fest och psyssel. Allt från äggmoln, kanderad syren, blödande ljus och kottgirlanger finns med i boken. Helena visar att det inte behöver vara dyrt att arrangera en bra fest – du kan använda det du har hemma och material från naturen, på ett snabbt och billigt sätt.

Bok 4

Hidden Winter av Sofia Vusir Jansson

Ta enkelt ditt eget pyssel till en ny nivå med hjälp av kreativitet och barnasinne. I den här vackra och inspirerande boken med rika illustrationer av Maja Sten finns en blandning av pyssel och inspiration och hyllningar av barns uppfinningsrikedom. Enkla steg för steg-instruktioner erbjuder alla med längtan efter en lugnare och mer analog jul precis vad som behövs.

Bok 5

Julprassel och decembermys av Helena Lyth

Vill du ordna julfest och känna doften av glögg? Här är den perfekta boken när du längtar efter jul och vill få utlopp för din kreativa ådra. Boken innehåller klassiska recept och steg-för-steg instruktioner för julbordet och familjelekar. Om du vill pyssla och göra en fin krans eller göra julkort så finns det många tips på det.

Bok 6

Edward Bloms etikettbok av Edward Blom

halvklotband
Köp boken

Ska du på fest eller ska du hålla i en fest? Sveriges favoritgastronom och kulturhistoriker Edward Blom ger svar på alla etikettfrågor du någonsin grubblat över, berättat med roliga anekdoter. Allt från middagsbjudningar, bordsskick och restaurangbesök till livets avgörande tillfällen som barndop, bröllop och begravningar.

Bok 7

Varje dag är en fest av Catarina König

danskt band
Köp boken

Catarina König tipsar om middagsbjudningar där dukning, maträtter och drinkar står i fokus. Här finns olika vardagsrecept och grundrecept samt en guide på hur du lägger upp snyggt på en tallrik. Varje dag är en fest och det ska firas!

Bok 8

Fest på 30 minuter av Jessica Frej

Ska du ha fest men din inspiration är borta? Jessica Frej bjuder på massor av festtips till hemmafester och middagar. Fest på 30 minuter är ägnad till den som tycker att det är svårt att laga mat och gärna vill att det ska gå fort. Hur får du snyggt hemma samtidigt som gästerna är sysselsatta och hjälper till i köket? Vad är viktigt att förbereda? Den här festliga boken ger suveräna tips på både lyxiga trerättersmenyer och lugna fredagsmys.

Bok 9

Nobelfesten - nya recept och klassiska menyer av Fredrik Eriksson, Gert Klötzke, Niclas Wahlström, Karin Bojs, Ebba Von Sydow

Inbunden
Köp boken

En kokbok skapad av några av kockarna från nobelfesten. Här finns recept på ett femtiotal förrätter, varmrätter och efterrätter. Boken innehåller både klassiska och nya rätter som inspirerar till festliga måltider. Men det finns något för alla. Vissa rätter är enkla att tillaga medan några är mer avancerade. Recepten är för för åtta till tio personer och är tänkta till fest, men går alla att laga i ett normalt kök.

Bok 10

Styla och dekorera med kransar, buketter och arrangemang av Minna Mercke Schmidt

Inbunden
Köp boken

Blomsterarrangemang är ett vackert inslag som kan lyfta vilken middag eller årstid som helst. I Styla och dekorera kan du med tydliga instruktioner och inspirerande bilder skapa och styla saker till julafton eller till en sommarmiddag.

Bok 11

Festliga bufféer av Linda Letelier Hansson

Inbunden
Köp boken

Finalisten i Sveriges Mästerkock 2015. Nu delar hon med sig av sina tips för att få till härliga bufféer där det finns något för alla. Bufféklassiker eller plockmat från världens alla hörn. Boken innehåller både kötträtter och vegetariska rätter och dryck med eller utan alkohol.

Bok 12

99 roliga lekar för vuxna av Johanna Jeansson

För att lätta upp stämningen på middagar och fest kan du leka. Ett perfekt sätt att få upp partypulsen är att leka och som kan göra att folk slappnar av och lär känna varandra. I denna bok finns de bästa lekarna samlade, nya som klassiska. Nittionio lekar för alla möjliga tillfällen i olika kategorier. Här kan alla hitta något de tycker är kul!

Bok 13

Dukat av Gunilla Johansson och Lena Djuphammar

I denna fantastiska bok får vi inspiration till vackra dukningar. Blanda nytt och gammalt och olika material och färger. Maximera middagen med fin dekoration. Det kan förvandla vilken enkel middag som helst till att bli en fest. Du behöver inte bara köpa nytt för att lyckas med din dukning. Leta fram något i ett gammalt köksskåp eller fynda unikt porslin på en loppis.

Bok 14

Vin från A till Ö av Frida Lund

Hur gör man när man beställer vin på restaurang? Frida Lund bakom Instagramkontot Goda Grejer tar sig an viner och bjuder oss på en vinresa utan pekpinnar. Den enda färdigheten du behöver ha är att gilla vin och inte hur mycket kunskap du har om jäsningsprocesser eller vilket vinglas som är optimalt.

Bok 15

Middag i en gryta av Tareq Taylor

Inbunden
Köp boken

Tareq Taylors senaste kokbok fokuserar på grytor. Självklart behöver du förbereda ingredienser för själva grytan men sedan löser sig mer eller mindre resten själv. Medan du väntar på att grytan ska bli färdig kan du umgås med dina middagsgäster eller lägga tiden på att duka. Boken innehåller grytor bestående av både grönsaker, kött, fågel och fisk.