11 böcker som hjälper dig imponera med middagsbjudningen eller festen
Boktips

11 böcker som hjälper dig imponera med middagsbjudningen eller festen

Vankas det party? Här har vi samlat böcker med tips och recept för små och stora middagsbjudningar och festliga tillfällen. Allt om dukning, lekar för vuxna, mat och dryck som skapar minnesvärda kvällar.

Av: Andrea Lindelöw
Fotograf: Getty
Publicerad: 08 april 2022

Vankas det party? Här har vi samlat böcker med tips och recept för små och stora middagsbjudningar och festliga tillfällen. Allt om dukning, lekar för vuxna, mat och dryck som skapar minnesvärda kvällar.

Bok 1

Edward Bloms etikettbok av Edward Blom

Ska du på fest eller ska du hålla i en fest? Sveriges favoritgastronom och kulturhistoriker Edward Blom ger svar på alla etikettfrågor du någonsin grubblat över, berättat med roliga anekdoter. Allt från middagsbjudningar, bordsskick och restaurangbesök till livets avgörande tillfällen som barndop, bröllop och begravningar.

Bok 2

Varje dag är en fest av Catarina König

Catarina König tipsar om middagsbjudningar där dukning, maträtter och drinkar står i fokus. Här finns olika vardagsrecept och grundrecept samt en guide på hur du lägger upp snyggt på en tallrik. Varje dag är en fest och det ska firas!

Bok 3

Fest på 30 min av Jessica Frej

Ska du ha fest men din inspiration är borta? Jessica Frej bjuder på massor av festtips till hemmafester och middagar. Fest på 30 minuter är ägnad till den som tycker att det är svårt att laga mat och gärna vill att det ska gå fort. Hur får du snyggt hemma samtidigt som gästerna är sysselsatta och hjälper till i köket? Vad är viktigt att förbereda? Den här festliga boken ger suveräna tips på både lyxiga trerättersmenyer och lugna fredagsmys.

Bok 4

Nobelfesten av Gert Klötzke, Niclas Wahlström, Fredrik Eriksson m.fl.

En kokbok skapad av några av kockarna från nobelfesten. Här finns recept på ett femtiotal förrätter, varmrätter och efterrätter. Boken innehåller både klassiska och nya rätter som inspirerar till festliga måltider. Men det finns något för alla. Vissa rätter är enkla att tillaga medan några är mer avancerade. Recepten är för för åtta till tio personer och är tänkta till fest, men går alla att laga i ett normalt kök.

Bok 5

Styla och dekorera med kransar, buketter och arrangemang av Minna Mercke Schmidt

Blomsterarrangemang är ett vackert inslag som kan lyfta vilken middag eller årstid som helst. I Styla och dekorera kan du med tydliga instruktioner och inspirerande bilder skapa och styla saker till julafton eller till en sommarmiddag.

Bok 6

Festliga bufféer av Linda Letelier Hansson

Finalisten i Sveriges Mästerkock 2015. Nu delar hon med sig av sina tips för att få till härliga bufféer där det finns något för alla. Bufféklassiker eller plockmat från världens alla hörn. Boken innehåller både kötträtter och vegetariska rätter och dryck med eller utan alkohol.

Bok 7

99 roliga lekar för vuxna av Johanna Jeansson

För att lätta upp stämningen på middagar och fest kan du leka. Ett perfekt sätt att få upp partypulsen är att leka och som kan göra att folk slappnar av och lär känna varandra. I denna bok finns de bästa lekarna samlade, nya som klassiska. Nittionio lekar för alla möjliga tillfällen i olika kategorier. Här kan alla hitta något de tycker är kul!

Bok 8

Dukat av Gunilla Johansson och Lena Djuphammar

I denna fantastiska bok får vi inspiration till vackra dukningar. Blanda nytt och gammalt och olika material och färger. Maximera middagen med fin dekoration. Det kan förvandla vilken enkel middag som helst till att bli en fest. Du behöver inte bara köpa nytt för att lyckas med din dukning. Leta fram något i ett gammalt köksskåp eller fynda unikt porslin på en loppis.

Bok 9

Julprassel och decembermys av Helena Lyth

Vill du ordna julfest och känna doften av glögg? Här är den perfekta boken när du längtar efter jul och vill få utlopp för din kreativa ådra. Boken innehåller klassiska recept och steg-för-steg instruktioner för julbordet och familjelekar. Om du vill pyssla och göra en fin krans eller göra julkort så finns det många tips på det.

Bok 10

Vin från A till Ö av Frida Lund

Hur gör man när man beställer vin på restaurang? Frida Lund bakom Instagramkontot Goda Grejer tar sig an viner och bjuder oss på en vinresa utan pekpinnar. Den enda färdigheten du behöver ha är att gilla vin och inte hur mycket kunskap du har om jäsningsprocesser eller vilket vinglas som är optimalt.

Bok 11

Middag i en gryta av Tareq Taylor

Tareq Taylors senaste kokbok fokuserar på grytor. Självklart behöver du förbereda ingredienser för själva grytan men sedan löser sig mer eller mindre resten själv. Medan du väntar på att grytan ska bli färdig kan du umgås med dina middagsgäster eller lägga tiden på att duka. Boken innehåller grytor bestående av både grönsaker, kött, fågel och fisk.